Denia de azi: pocăință femeii păcătoase și trădarea lui Iuda! Ce NU E BINE să faci în Miercurea Mare!

de | 20.04.2022 12:42 | Știri, Cultură, Importante, Lifestyle, Național

  • Săptămâna dinaintea Paștelui are o încărcătură specială pentru credincioșii creștini. Numită și Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, această perioadă presupune pregătirea spirituală pentru marea sărbătoare a Învierii și este marcată prin organizarea slujbelor nocturne numite Denii.
  • Deniile debutează după Duminica Floriilor și se termină în vinerea Mare.  În trecut, creștinii din sate și din orașe, tineri și bătrâni, participau ritualic, cu sfințenie, la aceste slujbe nocturne. Astăzi, mai ales în centrele urbane, practica pare să se fi pierdut.
  • De regulă, deniile încep la ora 18:00, cu mici oscialții în funcție de parohie și regiune. În fiecare zi este amintită câte o învățătură, iar fiecare Denie are specificul său. (Foto principal: Inquam |Silviu Filip)

În ziua de Miercuri din Săptămâna Mare (Săptămâna Sfintelor Pătimiri)  se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de patimile Sale, ca simbol al pocăinței și îndreptării omului păcătos. Tot miercuri este ziua în care Iuda l-a vândut pe Hristos fariserilor,  pentru 30 de arginți.

Scriptura îl reţine pe Iuda Iscarioteanul ca pe un personaj negativ. Unul dintre cei 12 apostoli, omul care ţinea punga cu bani a grupului de ucenici, Iuda a ajuns să îl vândă pe Iisus marilor preoţi, nemulţumiţi de noua învăţătură pe care o aducea Mesia.

Trădarea s-a concretizat ulterior în prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, judecata sa nedreaptă, patimile îndurate și răstignirea între doi tâlhari.

 

După vânzarea lui Iisus pentru cei 30 de arginţi, Iuda a regretat gestul şi s-a dus să înapoieze banii. Era însă, prea târziu, iar Iuda a sfârşit spânzurându-se.

Datorită simbolisticii puternice a acestei zile, miercurea a devenit permanent zi în care se ține post.

Potrivit tradiției, Miercurea este ultima zi din Saptamana Mare când se mai pot face treburi gospodărești. Doar astăzi, pentru cei care țin ritualurile vechi, mai este voie să se spele și să se calce. De cu o zi înainte, din Marțea Mare, bărbații nu mai aveau voie să meargă la alte munci, ci stăteau pe lângă casa, să își ajute nevestele.

Tot în credința populară se spune că trebuie sa te împaci cu toți cei care ai fost certat, că nu e bine să superi sau să te mâniezi, să spui cuvinte urâte sau să gândești necurat.

Un alt obicei este ca în Miercurea Mare să se țină post negru și să se rostească rugăciuni.

Joi urmează scoaterea Crucii și citirea celor 12 Evanghelii

denii Joi

Sursa foto: dexologia.ro

Mâine, Biserica marchează Joia Patimilor.

Elementele specifice slujbei deniei de joi seara sunt citirea celor 12 Evanghelii și scoaterea solemnă a Sfintei Cruci în naosul bisericii.

În timpul în care preotul citește Evangheliile, cei prezenți la slujba de Denie aprind lumânările și se așează în genunchi.

In unele mănăstiri, în Joia Patimilor are loc ritualul spălării picioarelor, care amintește de gestul de smerenie al lui Hristos înainte de Cina cea de Taină, când Mântuitorul a spălat piciorele ucenicilor. În lăcașurile monahale, starețul este cel care spală picioarele călugărilor.

Deniile se închid cu slujba Prohodului din Vinerea Mare

Vinerea Mare este o zi aliturgica, adică nu se săvârșește Sfânta Liturghie.  In dimineața acestei zile, se scoate Epitaful din Sfântul Altar și se așează pe o masă  în mijlocul bisericii. Aceasta masă are în față  Sfânta Cruce scoasă din Joia Mare.

Denii vineri

Seara se oficiază slujba Prohodului, în timpul căreia se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf (o pânză care reprezintă scena punerii în mormânt a Mântuitorului). După aceasta procesiune, preoții aștern epitaful pe masa sfântă din altar, unde va rămâne până în miercurea din ajunul Inălțării Domnului.

 

prohod

Sursa foto: basilica.ro


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ninge în Argeș! Vreme de Crăciun în prag de Paște! Ce ne așteaptă zilele următoare!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Duminica Floriilor