Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență ce vizează rezervele statului. Prin actul respectiv se completează cadrul normativ referitor la atribuțiile Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) în ceea ce privește capabilitățile de răspuns la situațiile din teren.
Conform noilor prevederi „pentru situații care implică intervenții urgente cu produse din rezerva de stat și pentru care este necesară acoperirea deficitelor, la propunerea ANRSPS, guvernul poate dispune prin hotărâre acumularea stocurilor de urgență sau reîntregirea stocurilor rezervă de stat necesare atingerii nivelului de reziliență. Pentru situații care implică intervenții operative urgente, achiziția produselor pentru acumularea stocurilor de urgență pentru atingerea nivelului de reziliență se poate realiza prin procedura de achiziție publică în regim de urgență.”
Acesta nu este singurul proiect care vizează stocurile de alimente la nivel național. Un proiect de lege depus în Parlament pe această temă a fost semnat și de către deputatul liberal Daniel Constantin.
Conform proiectului de lege, „este necesar un cadru legal şi un mecanism de centralizare şi cunoaştere operativă a stocurilor de produse agricole care să asigure securitatea alimentară, apărarea vieţii şi sănătăţii populaţiei, pe timpul producerii unor situaţii de urgenţă, generate de epidemii sau conflicte şi alte evenimente generatoare de victime multiple, viitoarea lege putând permite restabilirea rapidă a stării de normalitate. Trebuie avută în vedere şi lipsa unor informaţii care vizează cantităţile de produse agricole existente pe teritoriul României, ce ar putea conduce la dezechilibre între cerere şi ofertă.”.
După cum a declarat deputatul argeșean, Daniel Constantin, aceste măsuri nu trebuie să ne alarmeze, din contră.
În ultima perioadă și încă 2 ani de acum înainte, se va vorbi de o potențială criză alimentară la nivel mondial. România produce suficient și nu cred că la noi va exista o asemenea problemă. Pe fond statul poate spune: avem stocuri, dar nu avem un instrument prin care să arătăm că într-adevăr le avem. Doar apelează la bunăvoința comercianților care ne spun dacă au sau nu fără să ofere date concrete. Rezervele statului joacă un rol extrem de important în a constitui acele stocuri necesare, astfel încât să asigurăm locuitorii României că nu intrăm într-o criză alimentară, așa că avem nevoie de un set de instrumente. Prețul la grâu este de 3 ori mai mare și există tentația pentru producători de a vinde, iar în acest context statul trebuie să aibă instrumentele necesare ca să asigure stocurile. Unul dintre ele este acordarea a 10% în plus față de prețul de vânzare pentru cei care procesează, iar altul este Agroivest, prin care se acordă finanțare, o măsură la care am lucrat și care s-a bucurat de succes în ultimii doi ani, când am avut câte 5 miliarde de lei garanții guvernamentale.”, a declarat parlamentarul liberal, Daniel Constantin, pentru România TV.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Taxă pentru a intra în București! Ce anunță Primăria Capitalei