O vară secetoasă pe un fond al majorării prețurilor la energie a dus la greutăți pentru producătorii agricoli. Dacă exista un sistem funcțional de irigații, pagubele din acest sector vital pentru asigurarea alimentației nu mai erau atât de însemnate.
În 2015, actualul deputat PNL de Argeș, Daniel Constantin, în calitate de ministrul al Agriculturii, a inițiat o lege care prevedea ca în perioada 2016-2020 să fie alocată suma de 1,015 miliarde euro pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații, după următorul program: în anul 2016, 145 milioane euro, iar de la an la an fondurile alocate să crească cu circa 17%, astfel încât să se atingă plafonul aprobat aferent programului de investiții multianual. În acest plan, Argeșul avea prinse două linii de irigații, care ar fi însemnat acoperirea a 25.000 ha de culturi agricole.
Deși au trecut 7 ani de la promulgarea legii, conform răspunsului la întrebarea adresată de către parlamentarul argeșean Daniel Constantin actualului ministru al Agriculturii, Petre Daea, doar un sfert din programul de reabilitare a fost realizat.
Sistemul de irigații trebuia să fie gata de acum doi ani
Deputatul PNL, Daniel Constantin, ne-a explicat și care sunt concluziile sale pe marginea răspunsului primit de la Ministerul Agriculturii în care se detaliază alocările bugetare și banii investiți în sistemul de irigații.
Am făcut această solicitare pentru că de câțiva ani se tot vehiculează diverse sume care s-au cheltuit prin programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații. Acest program a fost demarat printr-o lege pe care eu am inițiat-o în 2015, pentru că aveam nevoie de sistemul de irigații. În 2014, reușisem să convingem Comisia Europeană să ne aloce 435 milioane euro pentru infrastructura principală și aveam nevoie de peste 1 miliard de euro pentru a închide reabilitarea totală și să irigăm o suprafață cât mai mare.
Deoarece nu aveam bani europeni, am venit cu această lege pe care au aprobat-o într-un final toți cei care au fost în parlament. S-a votat în unanimitate! Și PSD, și PNL, și UDMR au înțeles importanța legii. Din păcate, la câteva zile după, guvernul de atunci a picat, a venit un guvern condus de Dacian Cioloș care nu a alocat niciun leu, după care a venit guvernarea PSD – ALDE, cu domnul ministru Petre Daea, și au stabilit ca prioritate implementarea acestei legi.
De-a lungul timpului am văzut foarte multe declarații prin care se sublinia că irigațiile sunt o prioritate. Conform răspunsului oferit acum, care reflectă stadiul real, sub semnătura ministrului Petre Daea, sumele alocate din 2017 până în prezent sunt în valoare de circa 1,3 miliarde lei dintr-un total de 5,3 miliarde lei, adică sub 25%.
Deci suntem mult în urmă, în condițiile în care legea pe care am propus-o parlamentului și pe care au adoptat-o spunea că în 2020 trebuie să fie finalizată reabilitarea infrastructurii principale de irigații. Eu am făcut această întrebare pentru că ne aflăm într-un moment delicat pentru sectorul agricol, dar și pentru cetățeni, în general. Din păcate, balanța comercială este de la an la an mai proastă, importăm mai mult decât exportăm, și acum a mai venit și inflația care a dus prețurile foarte sus, la care s-a adăugat și un an secetos. Toate aceste lucruri ar fi trebuit să facă din agricultură o prioritate națională.
Din ce văd, ca om care lucrează în agricultură, nu ca om politic sau ca membru PNL, sumele nu sunt la nivelul așteptărilor. Am pornit în 2017 cu aproape 30 milioane lei. Am crescut până la 400 milioane în 2019, în 2020 și 2021 s-au alocat câte 300 milioane, iar anul ăsta puțin peste 200 milioane, adică sume din ce în ce mai mici, în condițiile în care domnul Daea declară peste tot că irigațiile sunt o prioritate.
Eu nu vreau să îl critic pe dumnealui, că nu știu unde a fost problema, vreau doar să trag un semnal de alarmă pentru guvernarea actuală că, dacă nici acum nu înțelege importanța sistemului de irigații, aceste probleme de care vorbeam – secetă, scumpiri, balanță comercială – se vor acutiza în anii următori. În loc să fi încheiat programul de acum doi ani, noi suntem la 25%. Nu m-aș fi așteptat să atingem un grad atât de mic în 7 ani. Văd că, în ciuda declarațiilor, agricultura nu a fost o prioritate.
Îmi pun speranța, având în vedere și discuțiile pe care le-am purtat cu premierul Nicolae Ciucă, în ideea că guvernul va considera acest sector prioritar și că vor identifica fonduri europene pentru a finaliza acest program național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații.”, ne-a declarat deputatul liberal Daniel Constantin.