anchetaonline.ro

Dezbatere USR pe tema Legilor Educației la Câmpulung: „Jumătate dintre elevi se pregătesc să plece din țară”

de | 18.11.2022 10:41 | Știri, Județean, Politic

USR și primarul Elena Lasconi au organizat, joi, la Câmpulung o dezbatere pe tema noilor legi ale Educației la care au participat zeci de părinți, elevi, profesori și directori de școli.

M-a bucurat foarte mult ideea unei dezbateri pe Educație în Câmpulung pentru că îmi doresc ca vocea câmpulungenilor să fie auzită. Sunt un primar care crede într-o legătură strânsă cu tinerii. De aceea am ales un consilier foarte tânăr, care astăzi împlinește 20 de ani. Cel mai important lucru e să fim împreună – abia atunci suntem puternici”, spune primarul Elena Lasconi.

 

Noi ca organizație politică ne-am asumat, inclusiv la bugetul de anul trecut când am depus amendamente, să existe priorități. Și prioritatea pe care USR-ul a avut-o la bugetul de anul trecut a fost educația. Am ales să depunem șase amendamente mari și alte amendamente mai mici. Trei dintre aceste amendamente au fost pe zona educației. Și a fost singurul domeniu în care noi, la rectificarea bugetară, și la constituirea bugetului, de fiecare dată am cerut suplimentarea bugetului de salarii și creșterea salariilor în educație, deoarece considerăm că este un element cheie pentru a putea crește generațiile viitoare, care ulterior să poată să îmbunătățească lucrurile și în alte zone, în economie, în sănătate și în alte domenii, deoarece considerăm că totul pleacă de la educație.’’, a spus senatorul USR de Arges Narcis Mircescu.

 

Printre problemele ridicate de părinți și profesori la dezbaterea USR de la Câmpulung au fost: transportul copiilor la școală, bursele elevilor, rezultatele învățământului dual, pregătirea generațiilor viitoare de profesori.

 

Noile legi strică și puținele lucruri care merg bine și pun în loc un experiment. Am auzit din partea elevilor: “Cum să ne educați dacă nu ne ascultați?” De aceea suntem aici, pentru că din fiecare dezbatere organizată de USR la Constanța, Brașov, Timișoara, Iași sau Sibiu am plecat cu multe probleme identificate și cu multe soluții. Vrem să luptăm pentru ca legea să ajungă să fie scrisă cât mai bine”, a explicat senatoarea USR Silvia Dinică.

 

Una dintre directoarele de școală care au participat la dezbaterea de la Câmpulung a arătat că jumătate dintre elevi au părinții plecați din țară și se pregătesc și ei să plece. Mai ales în acest context, noile legi ale Educației trebuie să asigure că fiecare copil și respectiv tânăr este pregătit pentru viitor.

 

Echitatea trebuie să caracterizeze sistemul de învățământ. Programele “Masă caldă în școli” și “Laptele și cornul”, pe care ne-am concentrat în ultimul timp, sunt esențiale în acest sens. Din păcate, ne îndepărtăm treptat de acest deziderat, inclusiv prin proiectele de legi ale educației. În cadrul unor astfel de evenimente, cum este această dezbatere, ne dorim să rămânem în contact cu toți actorii implicați în sistemul de învățământ, să primim permanent avertizări și sugestii pentru a schimba lucrurile în bine. Sunt convins că, alături de oameni cum sunt cei care ne-au găzduit astăzi în Câmpulung, vom putea avansa.”, a spus senatorul USR Irineu Darău.

 

Senatorul USR Ștefan Pălărie a arătat că ministrul Ligia Deca și-a încălcat deja propriile promisiuni și termene legate de noile legi ale Educației și a ajuns să aibă o colecție de gafe în doar o lună de la preluarea mandatului.

 

Așteptăm cu sufletul la gură să vedem ce formă vor avea noile legi. Ministrul și-a încălcat propriile termene. Nu știm nimic, nu iese nici o muscă din birourile unde se scriu aceste legi. Tradiția „opacității” a domnului Cîmpeanu a rămas la locul ei. Varianta 1 a fost foarte criticată și a atras aproape 10.000 de amendamente de corectare. Au apărut foarte multe voci în spațiul public care au spus “Nu suntem ascultați!” Aici exact asta ne propunem sa facem, ceea ce pare că lipsește cel mai mult în România: dialogul și ascultarea. Vom susține, în dezbaterea parlamentară, amendamente colectate din toate consultările pe care le-am făcut, inclusiv aceasta, din Câmpulung, pe subiecte pe care nu le putem lasă să treacă așa”, spune senatorul USR Ștefan Pălărie.

 

USR o va invita pe ministrul Educației Ligia Deca la ora Guvernului în Senat pentru a primi mai multe explicații despre planurile de reformă în sistemul de învățământ.

Puteți urmări conferință de presă post dezbatere acesând linkul:  https://web.facebook.com/evenimentul.muscelean.3/videos/802643550796617

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

 

Citește articolele pe același subiecte: USR
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare: