În cadrul conferinței de presă susținută astăzi la Prefectura Argeș, șeful administrației publice județene, prefectul Radu Perianu, a făcut o serie de declarații despre situații administrative specifice municipiului Pitești.
În primul rând, prefectul a ridicat problema costurilor de termoficare din această iarnă, pe care cei 19.500 de abonați la sistemul public de încălzire trebuie să le achite. Dintre aceștia, doar 10% au contorizare separată, toți ceilalți piteșteni care încă sunt racordați la rețeaua pubică de termoficare plătind la grămadă, in sistem paușal.
În acest sens, prefectul a venit cu ideea unor repartitoare pe care fiecare și le-ar putea monta în apartament, astfel încât să plătească strict cât consumă și să poată controla nivelul consumului propriu. Legat de aceste aparate care ar trebui să fie – conform prefectului – obiectul unei campanii de informare organizată de Primăria Pitești, tot Radu Perianu a susținut că, în măsura în care există disponibilitate bugetară, municipalitatea ar trebui să suporte și costul achiziționării lor.
O altă problemă ridicată de prefect a vizat lucrările care se desfășoară de foarte mult timp la Colegiul „Zinca Golescu”, lucrări ample de reabilitare ale acestei instituții de învățământ și care sunt constant obiectul unor controale în teren și al unei monitorizări atente din partea municipalității. Prefectul s-a plâns de durata foarte mare a lucrărilor și de inconvenientele pe care acestea le generează.
La Zinca Golescu e șantier din 2016. Este bine că se renovează liceul dar nu poți să stai cu el în stare de șantier până la nesfârșit pentru că afectează sistemul de învățământ sub un milion de forme. Am făcut o solicitare Primăriei Pitești prin care să comunice Prefecturii planul de lucrări. Ne interesează când se termină odată șantierul acolo pentru ca elevii și profesorii să își desfășoare activitatea în cele mai bune condiții.”, a declarat Radu Perianu.
Ca urmare a acestor declarații publice, primarul municipiului Pitești a venit, în această după-amiază, cu o poziție de asemenea publică, pe rețele de socializare și în comunicarea cu mass-media, în care explică poziția municipalității pe temele abordate de Radu Perianu. În același mesaj, Cristian Gentea a ținut să sublinieze și faptul că a fost neplăcut surprins de ieșirea prefectului în conferința de presă înainte ca respectivele aspecte să fi fost discutate între ei doi ca parteneri publici, mai ales în contextul în care, declară primarul, comunicarea instituțională și dialogul direct dintre cei doi a funcționat fără probleme până acum.
Înțeleg că domnul prefect îmi transmite în conferința de presă, 3 întrebări/propuneri legate de Pitești. Sincer nu îl înțeleg!
M-am lăudat de multe ori (culmea, a făcut-o și dânsul!) cu colaborarea foarte bună pe care o am cu un om deștept, prefectul Radu Perianu.
Probabil cu sarcină de la partid, în loc să ia legătura cu mine, așa cum o face mereu când are nevoie de sprijinul Primăriei Pitești (sau cum o fac eu când am nevoie de sprijinul Prefecturii Argeș!), acum apelează la presă.
Și-a găsit omul!
Îi răspund punctual, deși s-ar putea să aibă probleme la partid, pentru că mi-a ridicat mingea la fileu!”, scrie primarul pe Facebook.
Astfel, ca răspuns pe tema lucrărilor de la Colegiul Zinca Golescu, Cristian Gentea explică faptul că au existat o serie de întreruperi stabilite prin acordul părților când lucrările care se aflau într-un stadiu de realizare de 11%:
Apoi, doi ani nu s-a mai făcut nimic! După o nouă licitație, pe 29.12.2020 (cine era primar?) s-a semnat noul contract. În urma intervențiilor mele repetate, tronsonul 1 a fost finalizat și dat în folosință pe 15.08.2022, iar pe 17 a fost predat amplasamentul pentru tronsonul 2. Termenul final, pentru toate cele 3 tronsoane, este 30.05.2024, iar graficul execuției fizice este pe site-ul Primăriei, la solicitarea domnului consilier local Răzvan Șerbănoiu.”
Edilul a abordat și problema Apă Canal (de asemenea pomenită in conferinta prefectului) susținând că societatea nu se montează debitmetre de evacuare pe canalizare:
Apă Canal nu montează debitmetre de evacuare pe canalizare (nu apometre, domnule prefect!). Astfel de solicitări ar putea veni, contra cost, doar de la societăți mari la care apa rămâne în procesul de producție.
În schimb, Apă Canal, încă din 12.08.2016, când eu reprezentam Consiliul Local în AGA AC, a luat măsura suportării costului apometrului individual, distribuitorului (pe scara blocului și montarea lor începând cu 01.01.2017). De atunci până la 30.06.2022 a executat 2357 branșamente în condominiu. Credeam că măcar o parte dintre membri CA (!!!) l-au informat pe domnul prefect.
De asemenea, primarul Cristian Gentea subliniază faptul că populația municipiului trebuie să achite doar un procent de 60% din costul gigacaloriei, astfel, restul de 40% (32 de milioane de ei) sunt alocați, în acest an, drept subvenție acordată de Primăria Pitești.
Legea spune clar că repartitoarele revin în sarcină asociației de proprietari și a consumatorului casnic. Pe site-ul ANRE este o listă întreagă de firme acreditate. Dar, pentru că municipalitatea știe foarte bine că iarna care vine va fi una foarte grea din acest punct de vedere, nu doar pentru cetățenii Piteștiului, ci pentru ai întregii Europe, îl rog pe domnul prefect să fie foarte atent, în perioada următoare, la eforturile pe care le facem pentru a atrage fonduri europene și în această direcție!”, concluzionează acesta.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Un TIR a răsturnat un microbuz în care se aflau 8 adulți și 7 copii!