Decese din cauza gripei!
Sute de persoane se prezintă zilnic la camerele de gardă ale spitalelor din țară din cauza infecțiilor respiratorii.
Cazurile de gripă sunt tot mai multe de la o zi la alta și din păcate de la începutul anului și până azi 15 persoane și-au pierdut viața din cauza acestei boli. Au murit atât bătrâni cât și adolescenți.
Statisticile arată că în intervalul 2-8 ianuarie au fost semnalate peste 100.000 de cazuri de infecții respiratorii.
La nivel național în prima săptămână din 2023 au fost raportate 4629 de cazuri de gripă clinică, potrivit INSP.
Răspândirea geografică este caracterizată ca largă, extinsă, cele mai multe cazurile de gripă clinică fiind raportate în municipiul București (1343) și în județele Brașov (378), Iași (269), Cluj (249), Sibiu (242), Prahova (236) și Dâmbovița (211)”, precizează INSP.
Până astăzi 12 ianuarie au fost înregistrate 15 co-infecții de virus gripal cu SARS-CoV-2, precum și 19 co-infecții de virus gripal cu VRS.
Din cele 15 decese confirmate în acest sezon cu virus gripal: 8 au fost cu virus tip A, subtip H1, 5 cu virus gripal tip A, subtip H3 (din care 1 cu co-infecție cu SARS-CoV-2) și 2 cu virus gripal tip A, nesubtipat, conform antena3.ro.
Decesele au fost semnalate astfel: 2 cazuri la grupa de vârstă 15 – 49 de ani, 4 cazuri la grupa de vârstă 50 – 64 de ani și 9 cazuri la grupă de vârstă mai mare sau egal cu 65 de ani.
Vestea rea este că încep să se înmulțească cazurile de triplă infectare. Un copil de doar 3 ani din capitală este al doilea caz de triplă infecţie din țară, după ce un bărbat de 58 de ani a fost internat în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.
Medicii trag un semnal de alarmă și ne sfătuiesc să fim precauți, mai bine să ne protejăm, decât să ne tratăm.
Măsurile de prevenție cred că le știm cu toții, începând de la regulile de igienă, evitarea zonelor aglomerate, pentru cei vulnerabil să știți că masca este o modalitate de a proteja în momentele în care vorbim de spațiile închise, de mijloacele de transport.
Și sfatul meu ar fi, în momentul în care cineva are o simptomatologie acută, primul lucru pe care să îl facă este să se izoleze. Să nu meargă în colectivitate, să nu meargă la locul de muncă și noi ceilalți să ne ferim atunci când cineva are aceste simptome” a precizat de curând medicul infecționist, Adrian Marinescu, la Antena 3 CNN.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro