Un nou scandal cu minori instituționalizați! DGASPC Argeș: Amenințări și șantaj din partea unui angajat!

de | 03.08.2023 21:08 | Lifestyle, Administrație, Județean, Pitești, Știri

Dezvăluiri șocante ale unui minor dintr-un centru al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Argeș. Cei de la Argesplus au prezentat mărturiile unui minor care a semnalat cazuri de abuzuri, proxenetism și consumul de droguri într-un centru de plasament din Pitești. Conducerea DGASPC Argeș a transmis un comunicat de presă în care spune că a fost amenințată și șantajată de un angajat care ”ar putea fi implicat în aceste evenimente”.

Redactorii Argesplus au prezentat astăzi povestea minorului Andrei A. care a ajuns, după decesul părinților, în centrul Centrul de Tip Familial (C.T.F) Găvana, centru în subordinea DGASPC Argeș – instituție în coordonarea Consiliului Județean Argeș. Adolescentul povestește că după ce a ajuns în centrul din Găvana a observat și a semnalat conducerea instituției, dar și organelor competente, o serie de abuzuri la care ar fi fost supus. Totodată, adolescentul a semnalat și alte nereguli, prezentând cazul unei minore de la acest centru, Alexia D., care ar fi fost implicată, împreună cu persoane din afara centrului, în trafic de droguri de mare risc, proxenetism și prostituție. Minorul susține că a sesizat problemele și premierului Marcel Ciolacu, dar și ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

poza 3 proxenetism 1 - Un nou scandal cu minori instituționalizați! DGASPC Argeș: Amenințări și șantaj din partea unui angajat! Sursă foto. Argesplus.ro. Sursă foto. Argesplus.ro.

Iată mesajul lui Andrei A., către redactorii Argesplus: ”Sunt a.(…) andrei am 17 ani sunt institutionalizat la dgaspc arges unde se intampla multe abuzuri: Am fost impis si trantit din masina de mihaela dragu sefa ctf gavana. Am fost facut handicapat prost si alte jigniri de mihaela dragu. Am fost dus cu forta fara voia mea fara recomandarea politiei adica nu sunt pericol public si am fost dus ci forta la spitalul de pshitrie minori voila(complicitate cornelia pricindel managera mea de caz si angajati dumbrava minunat).De cand am murit la parinti mei de cand sunt la dgaspc viata mea este un chin si nu numai a mea a tuturor celor institutionalizati”.

”Pentru noi, interesul, protecția și siguranța copiilor sunt prioritare!”

Conducerea DGASPC Argeș, unde șefă este Tatiana Eftime, a transmis în urmă cu puțin timp un comunicat în care explică că o parte tot mai mare a copiilor care ajung în centre au un ”comportament deviant, delincvent, care au fugit de acasă, cu traume familiale, sau care au comis fapte penale, dar care nu răspund penal sau care sunt victimele unor abuzuri pentru care noi asigurăm servicii adecvate în funcție de fiecare caz”. Din păcate pentru acești copii statul se pare că poate constata unele comportamente, dar nu le poate corecta… sau poate nu există o legislație care să permită așa numita ”reabilitare”.

”Toți cei care ajung în grija DGASPC sunt copii vulnerabili. Din nefericire, o parte tot mai mare a celor pe care îi preluăm sunt copii cu un comportament deviant, delincvent, care au fugit de acasă, cu traume familiale, sau care au comis fapte penale, dar care nu răspund penal sau care sunt victimele unor abuzuri pentru care noi asigurăm servicii adecvate în funcție de fiecare caz.

Facem de la bun început precizarea că DGASPC Argeș a fost instituția care a semnalat prima organele de cercetare penală privind posibilele fapte!

În cazul semnalat într-o publicație locală, vorbim despre un minor cu un comportament delincvent, care este cercetat în mai multe dosare penale privind infracțiuni de loviri și alte violențe, amenințare, șantaj și abuz sexual.

Subliniem faptul că DGASPC Argeș a sesizat organele de cercetare penală, acesta fiind reținut, iar în prezent se află sub măsura controlului judiciar. În urma deciziei dată de către magistrați, s-a decis mutarea temporară a minorului într-un alt centru pentru a nu lua legătura cu victimele din dosar – alți minori din centru și salariați, nefiind vorba de niciun abuz, ci doar de respectarea dispozițiilor organelor de cercetare penală.

În același timp, am sesizat instituțiile competente inclusiv cu privire la acuzațiile aduse de minor pentru siguranța tuturor beneficiarilor din centru”, explică conducerea DGASPC Argeș în comunicatul transmis.

”Ne-am confruntat cu o serie de amenințări, sesizări, presiuni, șantaj”

Totodată, aceștia mai explică că în acest caz unul dintre angajații Direcției ar putea fi implicat în evenimente, lucru sesizat de DGASPC. De altfel, conducerea DGASPC Argeș spune deschis că s-a confruntat cu o serie de ”amenințări, sesizări, presiuni, șantaj” din partea angajatului în cauză.

”În paralel instituția noastră a desfășurat și anchete interne, în urma cărora am sesizat faptul că unul dintre angajații DGASPC ar putea fi implicat în aceste evenimente. Am decis, pentru siguranța minorilor, să îl mutăm într-un alt centru.

Cu toate acestea, angajatul menține legătura cu unii minori din centrul de unde a fost mutat și încearcă să îi instige pe copii pentru a obține o decizie în favoarea sa. Ne-am confruntat cu o serie de amenințări, sesizări, presiuni, șantaj pentru a reveni pe post. Am fost amenințați că „ne va distruge”, ne-au fost trimise mesaje și clipuri de amenințare, inclusiv cu un scandal mediatic într-un ziar local. Toate acestea vor constitui probe într-un dosar penal.

Vom răspunde prompt la orice sesizare care vizează beneficiarii și angajații instituției noastre și vă asigurăm că DGASPC Argeș are toleranță zero privind orice abuz, de orice fel, în ceea ce privește minorii sau ceilalți beneficiari ai instituției noastre!”, se mai explică în comunicatul transmis de conducerea DGASPC Argeș.

Despre problemele de la CTF Găvana, Ancheta v-a prezentat pe larg în ediția tipărită de la sfârșitul lunii iunie. ”Oamenii care locuiesc în vecinătatea centrului povestesc că certurile și agresiunile dintre copii și dintre aceștia și personal fac parte din peisajul curent. La fel de des, mașini ale unor cetățeni dubioși, majoritatea de etnie romă, ridică aproape seară de seară fetele ieșite pe ușa sau pe geamurile unității,  cu sau fără bilet de voie. Adolescenții fumează de nu te mai vezi om cu om și, una peste alta, adunate, întreaga atmosferă seamănă cu cea dintr-un cartier rău famat al marilor orașe, în niciun caz cu cea asociată unei instituții pentru care statul – prin DGASPC și cu finanțare județeană – alocă resurse și așteaptă normalitate”, se explica din materialul din Ancheta.

Sursă foto. Argesplus.ro.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Centrul din Găvana – haosul dintre adolescenții-problemă și personalul imun

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: DGASPC Argeş

Ultimele articole