anchetaonline.ro

DSP a descoperit apa caldă: mizerie, mobilier vechi şi sterilizare deficitară în spitalele din Argeş

de | 31.08.2022 21:30 | Știri

Chiar dacă suntem tocmai în august, DSP Argeş a publicat abia zilele trecute pe site-ul propriu raportul de activitate pe anul 2022. Documentul prezintă destul de detaliat rezultatele activităţii derulate pe parcursul anului trecut de către inspectorii de sănătate publică, însă, deşi spre deosebire de alţi ani raportul scoate în evidenţă mai multe probleme ale sistemului sanitar argeşean, realitatea este mult mai cruntă decât în statisticile învelite în poleială.

5377 de controale DSP în 2021

În anul 2021, Serviciul de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Argeş a efectuat un număr de 5377 controale pe diverse domenii de activitate. În urma controalelor efectuate în unităţile sanitare, s-au emis două decizii de suspendare temporară a activităţii pentru un cabinet de consultații oftalmologice și optică medicală şi pentru un cabinet dentar din Câmpulung.

Miracol: la Pediatrie DSP nu a descoperit absolut nicio problemă!

În cadrul actiunii tematice au fost verificate integral 13 unităţi sanitare cu paturi din judeţ, fiind aplicate 12 sancțiuni contravenționale, din care 1 avertisment și 11 amenzi în valoare de 22.800 lei. La Spitalul Judeţean, bunăoară, inspectorii DSP au consemnat, printre altele, faptul că tâmplăria este veche, cu grad avansat de uzură, în foarte multe spații ale spitalului, igiena necorespunzătoare la blocul alimentar precum şi că la Neonatologie biberoanele nu sunt sterilizate corespunzător, secţia nefiind dotată cu dotată cu autoclav.

Şi la spitalele din Câmpulung şi Curtea de Argeş sunt menţionate, la capitolul nereguli, plăcile de faianţă sparte, gresia fisurată, utilajele de spălare deteriorate, starea de igienă necorespunzătoare a blocului alimentar, mobilierul degradat, în vreme ce la Pediatrie – miracol: DSP nu a descoperit absolut nicio problemă!

Un sfert din copiii sub 1 an din mediul rural nu au primit toate vaccinurile obligatorii

În anul 2021, conform calendarului de imunizări cuprins în PNI, au fost administrate 46.234  doze de vaccinuri copiilor din Argeş, împotriva unor boli grave precum hepatită B, poliomielită, tuberculoză, difterie, tetanos etc. Cu excepţia imunizărilor tip BCG şi anti-hepatită B, acoperirea vaccinală este mai scăzută decât ţinta de referinţă de 95% la unele dintre vaccinuri, cauzele fiind diverse: de la disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu serurile imunizante, până la refuzul părinţilor, lipsa de implicare a medicilor de familie sau campaniilede dezinformare care circula pe internet privind posibile reacţii adverse.

Aşa se face că, în mediul rural argeşean de exemplu, mai puţin de 77% dintre copiii sub un an au fost imunizaţi cu vaccinurile DTPa, antipoliomielitic sau pneumococic, în cazul vaccinului ROR procentul imunizărilor fiind sub 60% – se arată în raportul DSP Argeş.

S-a dublat numărul cazurilor noi de HIV

Pe parcursul anului trecut, au fost trimise la Institutul „Cantacuzino” din Capitală pentru a fi analizate prin test Western-Blot 27 de probe, în urma acestora fiind confirmate 17 noi cazuri de infectare cu virusul HIV, dublu faţă de 2020, când s-au înregistrat doar  astfel de cazuri. De asemenea, tot anul trecut s-a înregistrat şi un deces cauzat de SIDA. Astfel, numărul bolnavilor infectaţi cu HIV aflaţi în evidenţele secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Pitești a ajuns la 211, 203 dintre aceştia primind tratament antiretroviral.

A crescut numărul infecţiilor nosocomiale raportate de spitale

În anul 2021, unităţile sanitare cu paturi au raportat 424 de cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale, cel mai mare număr raportat vreodată. Cele mai multe infecţii dobândite în spitalele din Argeş au fost cele respiratorii, situaţie deloc surprinzătoare în condiţiile pandemiei de Covid. Pe de altă parte, însă, inspectorii DSP au ajuns la concluzia că „deprecierea stării de rezistență a organismului de către infecția SARS-CoV-2, tratamentul acestei infecții și utilizarea  abuzivă a  antibioticelor pentru tratarea acestei infecții, au reprezentat factori ce au dus la apariția a numeroase cazuri de infecții cu Clostridium difficile la pacienții anterior spitalizați pentru infecția SARS-C0V-2”.

De altfel, numărul infecţiilor cu bacteria Clostridium difficile, vinovată de probleme digestive extrem de serioase, a fost anul trecut de 175, faţă de 119 în 2020, majoritatea cazurilor apărând după ce pacienţii au fost internaţi în spitale pentru alte boli.

Care sunt cele mai frecvente cazuri de boli transmisibile

Au fost înregistrate 23.703 cazuri de boli transmisibile, cele mai multe fiind – cum era de aşteptat în condiţiile pandemiei de Covid – virozele respiratorii (17.764 cazuri) şi pneumoniile (2425). În „topul” celor mai frecvente cazuri de boli contagioase se mai află giardioza (2379 cazuri), conjunctivita virală (644 cazuri) şi boala diareică acută (344 cazuri), fiind raportate, de asemenea, şi câte un caz de febră butunoasă şi malarie. Foarte multe dintre cazurile de boli transmisibile nu ajung însă în evidenţele DSP, dovadă că în 2021 apar oficial doar 65 de cazuri de varicelă în Argeş, în condiţiile în care anual sute, poate chiar mii de copii fac această boală a copilăriei.

Asistenţă medicală deficitară în şcolile de la ţară

În mediul urban, în cele 50 de şcoli şi 36 de licee, asistenţa medicală  este asigurată prin cabinetele medicale şcolare, unde îşi desfăşoară activitatea 28 de medici şcolari,10 medici medicină dentară şi 85 de asistenţi medicali. În mediul rural, însă, doar în patru localităţi copiii beneficiază de servicii medicale în unităţile de învăţământ, respectiv Bălileşti, Aninoasa, Bascov şi Budeasa. Din această cauză, în mediul rural supravegherea copiilor şi a condiţiilor de igienă din unităţile de învăţământ este deficitară – concluzionează DSP.

Peste 1200 de noi cazuri de cancer

Potrivit raportului DSP, faţă de anul 2020, când s-au înregistrat 1.152 cazuri noi de cancer, în 2021 au apărut cu 62 de cazuri mai mult (1.214 cazuri noi). Dintre acestea, 662 sunt la pacienţi din mediul urban, iar 553 din mediul rural, 627 dintre argeşenii diagnosticaţi anul trecut cu diverse forme de cancer fiind bărbaţi. Cele mai frecvente tipuri au fost cancerul de colon (205 cazuri), sân (158 cazuri), plămâni (98 cazuri), col şi corp uterin (98 cazuri), prostată (86 cazuri).

Doar 6 argeşeni au beneficiat de decontarea tratamentului în străinătate

În continuare finanţarea tratamentelor în străinătate pentru boli grave constituie o problemă în ţara noastră. Dovadă că anul trecut doar pentru 6 argeşeni statul a plătit serviciile medicale de care aceştia au beneficiat în Austria, Elveţia sau Statele Unite. Bugetul alocat în 2021 pentru finanţarea tratamentelor în clinici peste hotare a fost de 784.000 lei, însă plăţile au fost aproape la jumătate, deoarece unul dintre pacienţii care au primit aprobare pentru finanţare nu a mai efectuat tratamentul în Austria, ale cărui costuri se ridicau la 358.000 lei.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Canalizarea centrului DGASPC de la Băbana a cedat după doar 3 zile de funcţionare

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bascov | Câmpulung | Curtea de Argeş | Pitești