Este risc mare de avalanșă! Salvamont Argeș: „Traseele montane nu mai pot fi practicate”

de | 03.02.2023 08:43 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Național

Este risc mare de avalanșă! Avertisment pentru turiști!

Este risc mare de avalanșă până vineri seara, de nivel 4, în munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu şi risc însemnat, de nivelul trei din cinci, în Masivul Bucegi.

Potrivit salvamontiștilor, la peste 1800 m, stratul de zăpadă a crescut considerabil, iar la suprafață sunt 35-50 cm de zăpadă proaspătă, iar în zonele adăpostire sau pe văi, depășeste 1 metru.

Pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa spontan avalanşe de dimensiuni medii sau chiar mari la peste 1.800 de metri prin alunecarea stratului de la suprafaţă peste straturile mai vechi şi izolat, dislocarea acestora sau prin ruperea şi alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul fiind amplificat la supraîncărcări”, se arată în buletinul nivometeorologic.

salvamont arges zapada - Este risc mare de avalanșă! Salvamont Argeș: „Traseele montane nu mai pot fi practicate”

Foto Facebook Salvamont Argeș

De asemenea, în munţii Călimani-Bistriţei, în munţii Rodnei şi Vlădeasa riscul este moderat, de doi din cinci, iar în Ceahlău este risc redus de avalanşă.

Salvamont Argeș a transmis, în această dimineață, că traseele montane nu mai pot fi practicate:

Traseele montane nu mai pot fi practicate, din cauza faptului ca platformele potecilor și semnele de marcaj sunt acoperite cu zăpadă. Viscolită și adusă de sus, pe văi, zăpada are și 80 de centimetri…
Nu recomandăm să urcați la altitudini superioare cabanelor!”, transmite Salvamont Argeș.

salvamont arges - Este risc mare de avalanșă! Salvamont Argeș: „Traseele montane nu mai pot fi practicate”

Foto Facebook Salvamont Argeș

Amintim că meteorologii au anunțat că din acest weekend un val de aer polar va ajunge în România, care va aduce atât ger, cât și zăpadă în majoritatea regiunilor.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -8 și 2 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiuni, dar și în nordul Moldovei, iar minimele se vor încadra între -17 și -7 grade, posibil spre -20 grade în depresiuni și la munte.

Foto Facebook Salvamont Argeș

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Val de aer polar! Se anunță temperaturi de -20 de grade

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: