Financiar Urban este la ora actuală una dintre cele mai importante societăți de salubritate din România, având contracte cu primării, instituții publice și societăți din mai multe zone ale țării. Cel mai recent contract este cel încheiat cu ADI Servsal la începutul acestui an, un contract prin concesiune pentru gestionarea deşeurilor în zona Câmpulung, în valoare de 110 milioane lei fără TVA.
Societatea fondată şi controlată de către cunoscutul om de afaceri Gheorghe Văsîi, dar care îl are ca administrator pe ginerele său, Teoctist Costache, are o cifră de afaceri anuală de peste 60 de milioane lei şi un profit net de peste 10 milioane lei. Cu toate acestea, săptămâna trecută firma a deschis o acţiune în instanţă solicitând… ajutor public judiciar, în procesul pe care îl are cu o primărie!
Printre localităţile în care Financiar Urban efectuează servicii de salubritate se numără şi oraşul Blaj, din judeţul Alba, unde operează de circa un deceniu. În decembrie 2022, firma argeşeană a dat în judecată Primăria Blaj, pentru suma de 67.608 lei reprezentând o factură fiscală plus penalităţi, în cadrul contractului de concesiune semnat în 2014 cu autorităţile locale din oraşul din Alba, proces aflat pe rolul Tribunalului Argeş şi în care nu a fost încă stabilit primul termen. În cadrul litigiului, însă, Financiar Urban a iniţiat o acţiune distinctă, ce are ca obiect cererea de ajutor public judiciar.
Financiar Urban a mai cerut şi în alte procese ajutor judiciar
Conform legislaţiei în vigoare (art. 42 din O.U.G. nr. 80/2013), „instanța acordă persoanelor juridice, la cerere, facilități sub formă de reduceri, eșalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru acțiuni și cereri introduse la instanțele judecătorești, în următoarele situații:
- cuantumul taxei reprezintă mai mult de 10% din media venitului net pe ultimele 3 luni de activitate;
- plata integrală a taxei nu este posibilă, deoarece persoana juridică se află în curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt, în condiţiile legii, indisponibilizate. În mod excepţional, instanţa poate acorda persoanelor juridice reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru, în alte cazuri în care apreciază, faţă de datele referitoare la situaţia economico-financiară a persoanei juridice, că plata taxei de timbru, la valoarea datorată, ar fi de natură să afecteze în mod semnificativ activitatea curentă a persoanei juridice.”
Acesta nu este singurul proces pe care firma argeşeană îl are cu Primăria Blaj şi nici prima cerere de ajutor judiciar înaintată instanţei, în ultimele luni Financiar Urban având trei astfel de solicitări în speţe împotriva aceleiaşi primării, toate respinse de instanţă. Conform ordonanţei citate, pentru suma de 67.608 lei revendicată în cel mai recent proces cu Primăria Blaj, taxa judiciară de timbru este de doar 2457,16 lei. O nimica toată pentru ditamai firma!
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro: