La doar 36 de ani, Florin-Bogdan Proca are deja peste un deceniu de experienţă în administraţia publică, fiind la al treilea mandat de primar al comunei Berevoeşti. În 2012, când a fost ales pentru prima dată în această funcţie, era cel mai tânăr primar din istoria judeţului Argeş. A înţeles rapid că viitorul administraţiei locale stă în valorificarea tuturor oportunităţilor de finanţare prin atragerea de fonduri externe nerambursabile, precum şi în atragerea de investitori. Aşa se face că în ultimii ani, încetul cu încetul, comuna Berevoeşti a început să se transforme, atât în ceea ce priveşte infrastructura de drumuri şi utilităţi publice, cât şi reţeaua şcolară. Anul 2023 se anunţă pentru tânărul edil unul plin, Florin Proca având pe agenda de lucru numeroase investiţii, majoritatea proiecte noi, menite să ridice nivelul de trai al locuitorilor din Berevoeşti.
Care sunt planurile cu care începeți anul 2023?
Am început anul cu semnarea a două importante contracte, pentru asfaltarea drumului centura DN 73C şi a străzii Găneştilor, pentru care am primit finanţare prin Programul Naţional „Anghel Saligny”. Avem mult de muncă în acest an, având numeroase proiecte în derulare, dar şi altele noi pe care le pregătim. Vom continua extinderea reţelei de canalizare, precum şi asfaltarea unui drum comunal în satul Bratia, iar în ceea ce priveşte obiectivele noi mărturisesc că avem planuri ambiţioase la Primăria Berevoeşti. Astfel, am prevăzut în lista de investiţii din proiectul de buget pe acest an asfaltarea altor patru drumuri comunale, extinderea reţelei de alimentare cu apă, construirea de rigole betonate în satul Oţelu, înfiinţarea a două parcuri de joacă în satele Bratia şi Berevoeşti, extinderea reţelei de iluminat public, reabilitarea interiorului Căminului Cultural „Ion Baboi”, actualizarea PUG, dar şi înfiinţarea sistemului de alimentare şi distribuţie gaze naturale în comuna Berevoeşti.
Se discută tot mai mult despre criza de specialişti, indiferent despre ce domeniu discutăm. Ce imagine v-ați făcut despre cei care vin din spate în administraţia publică locală și ce aşteptări aveți din partea lor?
Tinerii care aleg să îşi desfăşoare activitatea în administraţia publică şi, de ce nu, să facă şi carieră în acest domeniu trebuie să fie extrem de motivaţi să muncească, să aibă capacitatea de a-şi organiza timpul şi activităţile şi să se focuseze pe rezultate. Am observat o deschidere a noii generaţii de specialişti în administraţie publică faţă de optimizarea activităţii, prin îmbunătăţirea relaţiei cu cetăţeanul şi prin digitalizarea serviciilor publice. Personal, am aşteptări mari că vor reuşi să continue procesul de modernizare a satului românesc.
Contextul în care v-aţi dezvoltat profesional este mai avantajos sau mai puţin avantajos decât cel în care s-au format cei din generațiile anterioare?
Cred că avem mai multe resurse la dispoziţie decât predecesorii noştri, contextul actual permiţându-ne, celor care lucrăm în administraţia publică locală, să dezvoltăm mult mai multe proiecte de investiţii, însă şi aşteptările cetăţenilor sunt semnificativ mai mari, iar misiunea este cu atât mai dificilă cu cât, în cele mai multe cazuri, primarii au fost nevoiţi să o ia de la zero cu infrastructura.
Care este proiectul, realizarea, pasul făcut în evoluția dvs. profesională de care sunteți cel mai mândru?
N-aş putea face o ierarhie; fiecare proiect dus la bun sfârşit vine cu satisfacţia de a-mi fi îndeplinit misiunea asumată în faţa cetăţenilor, iar votul lor reprezintă încununarea şi recunoaşterea muncii pe care am depus-o.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Alin Anton, avocat: Voi lupta în continuare pentru garantarea și apărarea drepturilor cetățenești