Foştii şefi din Poliţia Argeş – primii care au cerut în instanţă restituirea contribuţiei la sănătate

de | 03.02.2023 21:30 | Administrație, Din ediția tipărită, Importante, Județean, Știri

Chestorul Ispir şi comisarul-şef Nedelescu – capi de listă în procesul poliţiştilor. Peste 100 de argeşeni au dat deja în judecată statul pentru a-şi recupera banii reţinuţi.

La finalul anului 2022, Curtea Constituţională a României a concluzionat că impunerea, prin ordonanță de urgență, a plății contribuției la sănătate (CASS) pentru pensiile ce depășesc 4.000 de lei, este neconstituțională. Până la momentul respectiv, vreme de aproape un an statul a oprit 10% din aceste pensii, iar acum pensionarii cărora li s-a reţinut CASS vor banii înapoi.

Concret, CCR a reţinut că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. „Or, prin ordonanţă de urgenţă, nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituţie, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituţie, care interzice afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţe de urgenţă”, spune CCR.

Decizia de neconstituţionalitate a venit pe 15 decembrie, intrând în vigoare pe 28 decembrie 2022, atunci când a fost publicată în Monitorul Oficial. Nici nu s-a uscat însă bine cerneala pe hotărârea CCR şi deja unii pensionari s-au adresat instanţei pentru a-şi recupera banii.

Chestorul Ispir şi comisarul-şef Nedelescu – capi de listă în procesul poliţiştilor

Primii argeşeni care nici măcar nu au mai aşteptat publicarea în Monitorul Oficial a documentului CCR şi au şi depus acţiune în instanţă au fost 23 de foşti ofiţeri şi agenţi de poliţie din Argeş, în prezent pensionari, care s-au îndreptat împotriva Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne, dosarul lor fiind înregistrat în data de 19 decembrie 2022.

Capi de listă sunt doi foşti şefi ai Poliţiei Argeş, chestorul Ionel Ispir şi comisarul-şef Costel Nedelescu, fostul şef al Poliţiei Municipiului Piteşti – Dorin Mihai, dar şi fostul comandant al Poliţiei Curtea de Argeş – Leonard  Duţă. Potrivit informaţiilor din presa naţională, majoritatea foştilor şefi din poliţie primesc pensii care se învârt în jurul sumei de 10.000 de lei.

Pe lista petenţilor din dosarul 6486/109/2022 aflat pe rolul Tribunalului Argeş se mai regăsesc  Ion Grigorescu (fost şef Secţia 1), Marius Duţulescu (fost şef al Biroului Rutier Piteşti), Iosif Irinel Georgescu (fost şef al Serviciului cazier judiciar, statistică şi evidenţă operativă în cadrul IPJ Argeş), foşti ofiţeri, precum şi o serie de foşti subofiţeri, care, iată, câştigă pensii de peste 4.000 de lei de vreme ce li s-a oprit contribuţia la sănătate.

De atunci, pe rolul Tribunalului Argeş au început să curgă acţiunile de acest gen, cu o frecvenţă din ce în ce mai mare, astfel că deja până acum peste 100 de argeşeni au dat în judecată statul pentru a primi înapoi sumele reţinute în contul CASS.

De teama unui val de procese, restituirea CASS reţinută pensionarilor ar putea fi reglementată printr-o OUG

Anticipând un val de acţiuni în instanţă – în condiţiile în care şi aşa tribunalele sunt sufocate de procese pentru recalcularea pensiilor – al căror final nu poate fi decât unul singur, şi anume decizia de restituire a banilor conform legii, Secretariatul General al Guvernului a cerut Executivului să elaboreze un mecanism prin care CASS-ul reţinut să fie înapoiat pensionarilor cu pensii peste 4000 de lei.

„În aceste condiții, având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG nr. 130/2021, apreciem că numărul litigiilor generate de Decizia Curții Constituționale nr. 650/2022 va crește exponențial în următoarea perioadă, ceea ce va determina blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor judecătorești. În plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecințe grave în privința bugetului de stat.

Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul României ar putea să reglementeze efectele Deciziei Curții Constituționale nr. 650/2022, printr-un act de același nivel cu OUG nr. 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlul de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele teritoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații”, apare în documentul transmis Guvernului de către SGG în urmă cu două săptămâni.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

(VIDEO) Scandal într-o primărie din Argeș! Edilul a fost agresiv cu o femeie! Dosar penal pentru loviri și alte violențe

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: