Fostul primar Tudor Pendiuc ar putea ieşi din închisoare săptămâna aceasta

de | 16.10.2023 10:26 | Știri, Din ediția tipărită, Importante

Aflat în penitenciar, în urma condamnării primite în dosarul Publitrans, fostul primar Tudor Pendiuc ar putea scăpa de puşcărie săptămâna aceasta. Marţi, 17 octombrie, Judecătoria Piteşti va analiza cererea de eliberare condiţionată a fostului edil al Piteştiului.

Tudor Pendiuc a înaintat solicitarea de a fi pus în libertate înainte de termen încă din data de 2 octombrie. Fostul primar a primit o pedeapsă de 4 ani închisoare, fiind încarcerat imediat după pronunţarea sentinţei definitive în dosarul Publitrans, respectiv în luna mai a acestui an. Pendiuc însă mai executase anterior mai mult de 9 luni de arest preventiv şi arest la domiciliu, din 6 noiembrie 2014 până în 14 august 2015, această perioadă fiind dedusă din pedeapsa finală. În calculul perioadei de detenţie se ia în considerare şi vârsta condamnatului, persoanele în vârstă putând beneficia de eliberarea condiţionată mai devreme decât un condamnat tânăr. Cum Tudor Pendiuc are 69 de ani, ar putea ieşi mai devreme din închisoare, cu condiţia ca cererea de liberare condiţionată să îndeplinească şi celelalte condiţii impuse de lege.

Anterior, Tudor Pendiuc a acţionat în judecată Penitenciarul Mioveni, solicitând schimbarea regimului de detenţie stabilit de către judecătorul de supraveghere a privării de libertate din cadrul închisorii. În luna iulie, instanţa a admis acţiunea fostului edil, care a dispus executarea restului de pedeapsă în regim semideschis. Potrivit legii, regimul semideschis oferă deţinuţilor posibilitatea de a se deplasa neînsoţiţi în zone din interiorul penitenciarului pe traseele stabilite de către administraţia unităţii şi de a-şi organiza timpul liber avut la dispoziţie, sub supraveghere, cu respectarea programului stabilit de administraţie. Regimul semideschis este unul mai blând, cu o mai mare libertate de mişcare în cadrul penitenciarului decât regimul de maximă siguranţă şi decât cel închis, dar mai aspru decât regimul deschis.

Tipul de regim al detenţiei este esenţial pentru ca un condamnat să poată fi eliberat înainte de termen. Și asta pentru că liberarea condiţionată nu poate fi dispusă decât pentru persoanele care execută pedeapsa în regim deschis sau semideschis. În dosarul „Publitrans”, fostul primar al Piteştiului a fost declarat vinovat de co- miterea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă ca- lificată, în formă continuată, însă a scăpat de acuzaţia de luare de mită, deoarece jus- tiţia s-a mişcat prea greu şi a intervenit pre- scripţia răspunderii penale. La pachet cu Tudor Pendiuc au mai primit condamnări cu executare oamenii de afaceri Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat, în calitate de reprezentanţi ai asocierii Girexim-CNCD, cu care primăria a încheiat contract de asociere în participaţiune pentru servici- ile de transport public de persoane pe raza municipiului Piteşti, contract prelungit cu încălcarea legii. Au scăpat, în schimb, pen- tru că faptele lor s-au prescris miliardarul Valentin Vişoiu – acuzat că i-ar fi dat mită un apartament fostului primar, fiica edi- lului – Ema Pendiuc, directorii Publitrans Aurelian Roman şi Manuel Rotaru, dar şi alţi funcţionari din cadrul Primăriei şi al societăţii de transport public din Piteşti.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Cătălin Gherzan: ”Statul vrea mai degrabă să pună povara reducerii deficitului pe umerii privaților decât să-și restructureze aparatul bugetar”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole