anchetaonline.ro

Frunzărița balcanică. O nouă pasăre descoperită în România

de | 13.08.2023 10:25 | Știri, Lifestyle, Național

Specialiștii din cadrul Rezervației ”Dunele Marine de la Agigea” și Agigea Bird Observatory au identificat o nouă specie de pasăre pentru România. Această specia nu a mai fost observată până acum la noi în țară.

Sursă foto: Facebook Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Specialiștii din cadrul Rezervației ”Dunele Marine de la Agigea”, care aparține de Stațiunea biologică marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Noua specie de pasăre se numește Frunzăriță balcanică (Hippolais olivetorum) și cuibărește în Peninsula Balcanică și Turcia, iar toamna migrează spre Africa sub-Sahariană pentru a-și petrece iarna. Anunțul a fost făcut de cei de la UAIC. Pasărea este o specie de talie mică (16 – 18 cm), deși în grupul frunzărițelor este cea mai mare din Europa. Este de culoare gri, cu partea ventrală de culoare alb, alb-murdar. Frunzăriță balcanică se hrănește cu insecte pe care le prinde în coronamentul arborilor și al tufișurilor.

Sursă foto: Facebook Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

”Prezența acestei specii pe teritoriul României nu a fost atestată până în prezent, ceea ce ne determină să afirmăm că fauna României a devenit acum mai bogată cu o specie de pasăre”, arată cei de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași în comunicatul transmis.

Rezervația ”Dunele Marine de la Agigea” poate fi vizitată zilnic

”Această descoperire sugerează, încă o dată, necesitatea existenței și păstrării intacte a zonelor protejate în România, acestea adăpostind cu siguranță multe specii de păsări, atât în perioadele de cuibărit, cât și pe parcursul migrației sau pe durata sezonului de iarnă. Studiile au demonstrat că sănătatea și stabilitatea unui habitat sunt cu atât mai ridicate cu cât numărul de specii din habitatul respectiv este mai mare și mai divers. Astfel, este imperios necesar să cunoaștem cât mai bine speciile cu care împărțim planeta și relațiile dintre acestea.

Prin această descoperire, Dunele Marine de la Agigea se dovedesc o adevărată oază de biodiversitate, demonstrând importanța zonelor verzi, fie ele și înconjurate de arii puternic modificate de către om. Prin urmare, conservarea zonelor verzi de lângă sau din localitățile noastre pentru perioade lungi de timp va asigura un refugiu pentru natură, permițând și generațiilor viitoare să se bucure de ea” au mai transmis cei de la UAIC.

Rezervația ”Dunele Marine de la Agigea” poate fi vizitată zilnic între orele 08.00 – 18.00.

Sursă foto: Facebook Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Peste 300 de dansatori au urcat pe scena Festivalului-Concurs Național de Folclor „Mioveni”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași