Reguli noi pentru fumat. Va fi interzis în mai multe zone

de | 17.10.2023 10:26 | Național, Lifestyle, Politic

Un proiect legislativ inițiat de parlamentari USR, care a fost adoptat tacit în Senat în cursul zilei de luni, aduce modificări semnificative în privința fumatului în România.

Potrivit acestui proiect, fumatul va fi interzis în apropierea școlilor, unităților sanitare (50 de metri), dar și în apropierea stațiilor de transport în comun (15 metri).

Mai mult decât atât, aruncarea chiştoacelor de ţigări şi a altor deşeuri din tutun în locurile publice va fi sancționată cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei, relatează g4media.ro

Scopul principal al acestuia este protejarea sănătății populației, în special a grupurilor vulnerabile de copii, de consecințele nocive ale fumatului pasiv.

Prin această inițiativă, se dorește limitarea fumatului în zonele sensibile, cum ar fi școlile, parcurile, terenurile sportive și stațiile de așteptare pentru transportul public. De asemenea, se propune interzicerea fumatului în autovehiculele private în prezența minorilor.

Un studiu extins publicat de American Lung Association în 2019 a scos în evidenţă că expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru aproape 50.000 de decese printre nefumători în fiecare an numai în Statele Unite.

Acest impact sever asupra sănătăţii publice necesită acţiuni legale concrete pentru a diminua riscul asupra populaţiei”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Conform unui raport citat de iniţiator, în România, 15% dintre fumătorii adulţi au declarat că au început să fumeze înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, în timp ce 38% au declarat că au început să fumeze înainte de 18 ani.

În prezent, 14,6% dintre copiii școlarizați cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani fumează, însemnând că aproximativ 90.000 de copii din categoria menționată anterior au șanse să devină fumători zilnic.

Raportul mai arată că 8,2% dintre copii (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) ţigarete electronice, iar 3,1% dintre copiii şcolarizaţi (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) dispozitive electronice de încălzit tutun.

În urma acestui proiect legislativ, România ar face un pas important în alinierea la standardele Uniunii Europene privind controlul tutunului.

După ce a trecut de Senat, acesta va fi dezbătut și supus plenului Camerei Deputaților, for legislativ decizional în acest caz.

sursă foto stirileprotv.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Instructor auto, prins în flagrant! Ar fi cerut 1.500 de lei pentru „a ajuta“ un cursant la proba practică

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: