Medicul cardiolog Adrian Tase: CUM NE PREGĂTIM DE SEZONUL VIROZELOR ȘI AL GRIPEI!

de | 17.10.2023 09:50 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

În sezonul rece anterior ne-am confruntat cu cel mai mare val de gripă sezonieră din ultimii zece ani, cu impact major în zona pediatrică.

Vaccinul antigripal este foarte accesibil ca preț, iar unele categorii de pacienți îl pot primi gratuit, în baza rețetei de la medicul de familie, așa că, pentru a preveni episoadele de gripă, ar fi indicat să îl administrăm. După cum explică medicul cardiolog Adrian Tase, stă în puterea fiecăruia dintre noi să ne protejăm contra acestui virus care poate duce la stări neplăcute și, în unele cazuri, pe fondul altor afecțiuni preexistente, poate genera complicații.

Raceala si gripa Tase

Când mergem la medic?

Copiii, mai ales cei care sunt zi de zi în colectivitate, sunt cei mai expuși, mai ales că sistemul lor imunitar este în construcție.

Pentru părinții micuților pacienți este important de știut dacă și când trebuie efectuată o consultație la medic. Spre deosebire de virozele banale, ca de exemplu guturaiul, care se manifestă prin simptome locale gen rinoree (curge nasul), strănut, tuse ușoară, gripa alterează starea generală prin febră, uneori însoțită de frison, curbatură (dureri musculare  generalizate), astenie fizică și intelectuală (oboseală), tuse chinuitoare cu expectorație, uneori simptome digestive (grețuri și vărsături, scaune diareice). Dacă apar simptomele mai sus-menționate de gripă, este necesară prezentarea la medic, singurul care ia decizia de administrare a antibioticului.

 

În urmă cu mai bine de un secol, gripa spaniolă a secerat mai multe vieți decât primul război mondial, printre victime fiind și generalul român Eremia Grigorescu și poetul francez Guillaume Apollinaire.”, mai adaugă medicul Adrian Tase.

Tase_Adrian

Măsuri de prevenție

Medicul cardiolog Adrian Tase ne oferă și câteva sfaturi vizavi de măsurile de prevenție pe care le putem aplica:

  • măsuri de igienă a mâinilor;
  • utilizarea selectivă a măștii la cei care au simptome, la persoanele vulnerabile, în spațiile închise sau supraaglomerate;
  • somn suficient,
  • alimentație variată, dar fără excese,
  • hidratare adecvată,
  • activitate fizică,
  • voie bună.

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonloine.ro:

Israel – Iordania. Reportajul pe care nu-mi propusesem să-l scriu vreodată!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adrian Tase