Un nou sistem de localizare a apelurilor de urgență 112 va fi implementat, în premieră, în România.
În urma unei ordonanțe de urgență, adoptată vineri de Guvern, vor fi implementate măsuri care vor asigura creşterea preciziei localizării apelurilor efectuate la Serviciul de urgenţă 112, potrivit unui comunicat al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.
Astfel, operatorii de telefonie vor primi câteva milioane de euro pentru a-și moderniza sistemele.
Inițiativa legislativă aparține MCID, fiind elaborată împreună cu STS şi ANCOM, în urma consultărilor cu operatorii de telefonie mobilă din România.
Iniţiativa legislativă aparţine Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), fiind elaborată împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în urma consultărilor cu operatorii de telefonie mobilă din România. Actul normativ va permite implementarea unei soluţii tehnice care reprezintă o premieră la nivelul serviciilor de urgenţă europene, fiind rezultatul analizării celor mai noi tehnologii disponibile în domeniu”, a transmis, vineri, MCID, într-un comunicat de presă.
Vă reamintim că, în urmă cu patru ani, a avut loc o tragedie la Caracal, unde Alexandra Măceșanu, o fată de 15 ani, suna în zadar la 112 ca să fie salvată din mâinile celui care o sechestrase.
Dar, din cauza faptului că localizarea apelului în cazul ei nu a avut o precizie prea bună, anchetatorii fiind trimiși la adrese aflate pe o suprafață de 50 de km pătrați, operațiunea de salvare a fost un eșec.
Imediat după acest caz, destul de mediatizat, a fost implementat un sistem mult mai performant, dar care depinde de cât de tehnologia telefonului mobil.
Astfel, în cazul telefoanelor vechi localizarea ar fi la fel de imprecisă.
Ministerul Digitalizării, ANCOM și STS susțin că au descoperit o nouă modalitate prin care, indiferent de dispozitivul folosit, localizarea se va face cu o precizie chiar și de câțiva metri.
O astfel de capabilitate a Serviciului de urgenţă 112 permite intervenţia mai rapidă la caz a echipajelor specializate de Ambulanţă, Poliţie, Pompieri, SMURD, Jandarmerie şi Salvamont. Totodată, va ajuta la o localizare mai exactă a victimelor în cazul unor calamităţi naturale (cutremure, inundaţii, avalanşe etc.) sau în cazul persoanelor dispărute sau rătăcite”, se arată în comunicat.
Mai mult de atât, ministrul Burduja a cerut ca toate clădirile noi să fie scanate, astfel încât precizia localizării unui apel la 112 să fie și mai mare, relatează stirileprotv.ro
Practic, prin acest sistem, salvatorii nu vor afla doar clădirea în care se află persoana care apelează, ci și etajul și apartamentul.
Procesul de dezvoltare a noilor funcționalități va fi realizat pe etape, în următoarele luni: proiectare arhitectură, instalare echipamente, implementare şi operaționalizare a metodelor de obținere a informațiilor de localizare, testare pilot și extindere la nivel național.
De asemenea, pe lângă noul sistem de localizare a apelurilor de urgență, Ministerul Digitalizării promite că până în 2025 internetul va fi accesibil în orice sat din România.
foto descriptiv cugetliber.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro