anchetaonline.ro

General argeșean – prins în afacerea măștilor vândute armatei de Pițurcă

de | 15.02.2023 21:20 | Din ediția tipărită, Eveniment, Importante, Știri

Afacerea cu măşti coordonată de Victor Piţurcă şi fiul său ţine capul de afiş de câteva săptămâni în materie de anchete penale. Fostul selecţioner al naţionalei României este acuzat că ar fi tras sforile pentru ca firma fiului său să vândă Ministerului Apărării, în primul an de pandemie, măşti de protecţie cu 6 euro bucata, care s-au dovedit ulterior inutile, fiind neconforme. În caruselul acuzaţiilor şi al manevrelor de culise din jurul afacerii cu măşti de protecţie, este nominalizat şi un general argeşean, nimeni altul decât generalul maior argeşean dr. Dragoș-Marian Popescu, şeful Direcţiei Medicale din MApN.

Deşi Victor Piţurcă se jură că atât el, cât şi fiul său sunt curaţi ca lacrima, detaliile din anchetă apărute săptămâna trecută şi care conţin şi o serie de interceptări mai mult decât grăitoare par să susţină acuzaţiile procurorilor DNA. Fostul antrenor al naționalei de fotbal, reţinut iniţial de DNA pentru 24 de ore, ar fi fost persoana care ar fi finanţat iniţial operaţiunile în urma cărora Ministerul Apărării Naţionale a fost păgubit.

Victor Piţurcă, Alexandru Piţurcă şi directorul general al Romarm, Gabriel Ţuţu, sunt acuzați că au încheiat două contracte de furnizare a unor utilaje de producție a măștilor de protecție care s-au dovedit a fi nefuncționale și prin care au prejudiciat astfel compania cu peste 8,6 milioane de lei. Mai apoi – susţin procurorii DNA – Țuțu ar fi înlesnit acelorași firme, potrivit procurorilor, încheierea unor contracte de livrare a măștilor de protecție către Ministerul Apărării, obținând 50 de mii de lei sub forma unei taxe de consultanță încasată de un prieten al său care însă n-a avut nicio contribuție în proiect.

piturca dna

Businessuri cu epoleţi

Evident, astfel de businessuri nu puteau fi făcute fără sprijinul unor persoane-cheie din structurile Ministerului Apărării. Unul dintre numele ofiţerilor de rang înalt care apar în documentele DNA din această anchetă este cel al generalului-maior Dragoş Popescu. Născut la Piteşti şi absolvent al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, acesta este şeful Direcției Medicale a MApN din anul 2019. Potrivit informaţiilor din documentele DNA apărute în presa naţională în ultimele zile, Dragoş Popescu ar fi girat întreaga afacere dintre MApN și gruparea Ţuţu-Piţurcă.

Astfel, potrivit „Libertatea”, „generalul ținea legătura cu Gabriel Țuțu, care era director ROMARM și coordonatorul «operațiunii», și îl asigura constant că totul va fi bine. Mai mult, generalul argeşean ar fi primit oferta pentru măşti neconforme de la Helios Dentserv, firma-paravan pentru Piţurcă, pe adresa sa de email, dragos.popescu.dr@gmail.com, care apare în corespondenţa pe WhatsApp dintre şeful Romarm şi patronul firmei Helios.

Implicarea generalului Dragoș Popescu în afacere e confirmată și de mărturia dată la DNA de către omul de afaceri Ionel Neacșu, patronul firmei folosite de Piţurcă drept paravan, care a declarat că, atunci când şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la plata contractului, Țuțu i-ar fi trimis o conversație pe această temă cu Dragoș Popescu ca să îl liniştească.

Stenograme: „Pe luni facem deschiderile și pe urmă, până la 13, maxim 15, rezolv!”

Printre stenogramele din dosar se numără şi o conversaţie pe WhatsApp între generalul Popescu şi Gabriel Țuțu, purtată în data de 7 mai 2020:

Gabriel Țuțu: Vă salut

Gabriel Țuțu: Ați uitat de mine (emoticon)

Dragoș Popescu: Nu. Pe luni facem deschiderile și pe urmă, până la 13, maxim 15, rezolv

Gabriel Țuțu: Super.

Mulțumesc Gabriel Țuțu: Aștept

Pe 18 mai 2020, pe un grup de WhatsApp, Țuțu îi informa pe afaceriști că ministerul are bani și că mai durează 2-3 zile până se va face transferul lor, iar pe 19 mai 2020 sunt emise ordinele de plată făcute de armată, prin Centrul farmaceutic zonal Bucureşti. În mai puţin de o săptămână, banii respectivi ar fi ajuns în contul firmei controlate de familia Pițurcă.

Victor Pițurcă a fost scos de sub controlul judiciar de către instanţă,  în schimb pentru directorul Romarm şi pentru fiul această măsură este menţinută în continuare.

Cine este generalul Dragoş Popescu

Născut la Piteşti în 1970, Dragoş-Marian Popescu a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Facultatea de Medicină (Institutul Medico-Militar), promoția 1997. Medicul militar originar din judeţul nostru a profesat în diverse unităţi în primii ani ai carierei, iar din 2001 lucrează la Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială. În 2019, a fost desemnat şef al Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Apărării.

Există voci care susţin că acesta ar fi văr primar cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi că, prin prisma acestei relaţii de rudenie, ar fi obţinut această funcţie, însă informaţia nu a fost confirmată. În perioada pandemiei, generalul Popescu a fost o prezenţă constantă la întâlnirile la nivel înalt ce aveau ca scop evaluarea situaţiei şi stabilirea măsurilor ce se impun pentru combaterea răspândirii virusului Covid-19.

generalul popescu la spitalul militar pitesti

În ianuarie 2022, generalul Dragoş Popescu a venit la Spitalul Militar de Urgenţă „Ion Jianu” din Piteşti, unde a participat la autoevaluarea activității unităţii medicale. Cu acest prilej, generalul Popescu a asigurat că Spitalul Militar „va beneficia de tot sprijinul conducerii MApN în asigurarea resurselor necesare pentru dezvoltarea tuturor proiectelor de infrastructură, pentru condițiile de muncă ale personalului medical, astfel încât SMU Pitești să poată oferi pacienților săi atât militari, cât și civili condiții hoteliere la standarde europene”.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Foştii şefi din Poliţia Argeş – primii care au cerut în instanţă restituirea contribuţiei la sănătate

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: DNA | Gabriel Ţuţu | Ministerul Apărării Naționale | Romarm | Victor Piţurcă