Conform presei naționale, unda de șoc a acestei lovituri DNA poate să-l afecteze grav și pe Bogdan Berechet, șeful Poliției Capitalei, considerat protectorul ofițerului argeșean reținut în București, marțea trecută, pentru 9 infracțiuni grave!
Andrei-Iulian Stancu, căsătorit recent cu fata primarului Liviu Poșircă, este polițist SICE, sfătuitor financiar, poet și jucător la pariuri pe sume de miliarde.
Caz complicat și de răsunet în Poliția Română, săptămâna trecută.
Un ofițer al Serviciului Economic din cadrul Poliției Capitalei a fost reținut de către Direcția Națională Anticorupție pentru primirea unor șpăgi considerabile, de ordinul zecilor de mii de euro, în scopul manipulării unor dosare de fraudă financiară.
Polițistul reținut marți, 27 iunie, este nimeni altul decât argeșeanul Andrei-Iulian Stancu, ginerele primarului din Vulturești, Liviu Poșircă.
DNA: a cerut 27.000 de euro într-un singur caz de la un afacerist cercetat
Conform comunicatului oficial al DNA, ofițerul Andrei-Iulian Stancu ar fi bifat, în numai trei luni, în perioada februarie – aprilie 2022, un palmares de 9 fapte penale: a luat de 3 ori mită, a dat mită, a făcut de mai multe ori trafic de influență, a comis un abuz în serviciu și i-a dat unei persoane cercetate informații sensibile din anchetă cu scopul de a o ajuta să scape de dosarul penal.
Finalitatea acestor fapte, așa cum explică DNA, ar fi fost, în majoritatea cazurilor, soluționarea favorabilă a spețelor pe care diferiți oameni de afaceri le aveau în cercetare la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Capitalei.
Practic, din anchetator, Stancu a devenit complice al inculpaților pe care îi investiga. În schimbul acestor compromisuri, a primit sume de ordinul zecilor de mii de euro, se arată în comunicatul DNA.
27.000 de euro este mita pusă în cârca ofițerului doar într-una dintre cele 9 spețe, pe care procurorii susțin că Stancu a cerut-o unui afacerist pentru a dispune clasarea dosarului în care îl cerceta pe acesta pentru diverse infracțiuni economice. Din totalul de 27.000 euro, 20.000 erau pentru el, iar 7.000 euro erau destinați procurorului de caz, pentru a susține soluția sa de clasare a dosarului.
Inculpatul ar fi dat asigurări că diferenţa de bani ar fi urmat să ajungă la un procuror, pe lângă care ofiţerul ar fi urmat să intervină pentru soluţionarea favorabilă a dosarului. În acest context, inculpatul ar fi inserat la dosar un înscris, cu încălcarea dispoziţiilor procesual penale, după ce anterior îi sugerase omului de afaceri ce anume să menţioneze, astfel încât să poată fi emisă o soluţie de clasare”, se arată în comunicatul DNA.
Cu alte cuvinte, pentru învoiala de 27.000 de euro, Stancu l-a învățat pe omul de afaceri ce anume să facă și ce anume să depună la Poliție, astfel încât el, ca polițist, să poată să îi claseze dosarul și să îl determine și pe procuror să fie de acord cu această soluție salvatoare pentru afacerist.
A promis că îi scapă de dosar în schimbul unor contracte de achiziție cu dedicație
A doua acuzație de luare de mită este formulată pentru intervenția ofițerului într-un dosar în care erau cercetați reprezentanții unor unități medicale. Procurorii susțin că – având informații despre faptul că aceștia erau anchetați de către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Capitalei – polițistul a luat legătura cu ei și le-a propus un troc demn de filmele cu operațiuni mafiote: el urma să îi ajute să scape de cercetări – făcând atât demersuri care ar fi ținut atât de el, cât și pretinse intervenții pe lângă un procuror și alți ofițeri de poliție – urmând ca ei să atribuie niște contracte consistente unor firme reprezentate sau controlate de un anume om de afaceri.
Desigur nu lipsea nici interesul personal. Conform procurorilor, Stancu acceptase, în prealabil, oferta respectivului patron interesat să primească contracte de achiziție la unitățile medicale controlate de cei cercetați, de a-i aloca un procent din aceste contracte, la momentul la care ele ar fi fost atribuite conform înțelegerii.
Intervenții în dosare, în schimbul unui procent din prejudiciu sau al manipulării unui concurs
Același om de afaceri a apelat la Stancu pentru soluționarea de urgență a unei spețe în care el era păgubit și din care avea de recuperat 110.000 de euro. Întrucât speța cu pricina era în lucru la un coleg, Andrei Stancu i-ar fi promis acestuia că va fi, la rândul lui, recompensat de omul de afaceri cu un procent din cei 110.000 de euro dacă grăbește procedura penală.
Nu lipsește din palmares, așa cum menționam, nici scurgerea de informații din activitatea de cercetare penală. Andrei Stancu ar fi furnizat unui martor date dintr-o anchetă de care se ocupa, precum și alte informații despre pașii pe care urma să îi facă. În schimbul acestui serviciu, „inculpatul ar fi solicitat persoanei respective să facă demersuri în legătură cu un post pe care îl viza”, au mai menționat procurorii în ordonanța Direcției Naționale Anticorupție.
Ca măsură pentru toate cele depistate, DNA a dispus reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 iunie 2022, a lui Andrei-Iulian Stancu pentru comiterea a trei infracţiuni de luare de mită, trei infracţiuni de trafic de influenţă, infracţiunea de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, infracţiunea de abuz în serviciu, infracţiunea de dare de mită.
Pe 28 iunie, Stancu a fost prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.
Poet, sfătuitor financiar, polițist, jucător la pariuri pe sume de miliarde
Andrei-Iulian Stancu a devenit, cu acte, ginerele primarului din Vulturești, Liviu Poșircă (cunoscut și ca om de afaceri sub controlul căruia s-a dezvoltat compania de transport Vulturul), la începutul acestei veri. Fără acte, face parte din familia primarului argeșean de ani buni, mărturie stând în acest sens numeroasele postări social media alături de soția sa actuală și familia Poșircă, unele dintre ele datând și de acum 6 ani.
În ciuda activităților extrem de pragmatice care rezultă din ancheta DNA, polițistul este un suflet poetic, definindu-se pe profilul de Linkedin drept un artist freelancer, promotor al artei, al poeziei și al tinerilor care creează orice formă artistică destinată sufletului. Este, de altfel, și autorul unor cărți de poezie, publicate de-a lungul anilor.
Cam aici se oprește însă sensibilitatea creativă a ofițerului reținut de DNA. În rest, conform unor investigații publicate în presa națională, dar și propriilor declarații de avere, este – pe lângă un combinator dedicat în schemele economice din Poliție – și un jucător înrăit, mai ales în sfera pariurilor sportive.
Astfel, conform propriei declarații de avere, numai anul trecut, Stancu a declarat venituri de peste 200.000 lei din pariuri sportive, venituri încasate de la Betano și Pokerstars. Cu un an înainte, în 2020, ofițerul a mai declarat alți 320.000 lei, tot bani proveniți din pariuri.
De asemenea, publicația național.ro face referiri la patima lui Andrei-Iulian Stancu într-un material publicat în luna mai a acestui an, în care jurnaliștii consemnează că acesta ar fi un parior înfocat, alături de câteva referiri la banii socrului său, primar argeșean.
Andrei Stancu a studiat la Academia de Poliție în perioada 2007-2010 și, de la finalizarea studiilor, a intrat în sistemul MAI. Cumva, în paralel, din 2018, a funcționat, conform propriului profil profesional, și drept consilier financiar, asigurând… suport de specialitate pentru probleme financiare și legale.
Figurează oficial ca fiind proprietarul a două apartamente (unul în București și unul în Pitești) și al unei mașini BMW Seria 1. În egală măsură, Stancu figurează și cu două credite la bănci: unul de 30.000 euro și unul de 87.000 lei.
Scandalul Stancu – considerat un pericol pentru poziția lui Bogdan Berechet în conducerea Poliției
Evoluția sa profesională a presupus un traseu constant în cadrul Poliției Economice din Capitală, acolo unde a fost încadrat de la începutul carierei, inițial în Sectorul 1 și apoi la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.
De aici s-ar fi avut în vedere comanda SICE din cadrul Sectorului 4 al Poliției Capitalei, poziție pentru care, susțin cei de la național.ro, Stancu ar fi fost puternic susținut de către șeful DGPMB, argeșeanul Bogdan Berechet.
Într-un material pătimaș de dezvăluiri, publicația centrală susține că ofițerul arestat nu s-ar fi „calificat” pentru funcția de șef al acestui serviciu, neprimind toate avizele necesare și fiind sub lupă pentru diferite suspiciuni de natura celor din ordonanța de reținere a DNA, dar că Bogdan Berechet a susținut intens promovarea sa într-o poziție cu asemenea influență, poziție din care ar fi fost reținut marțea trecută. Conform aceleiași surse media, situația creată după reținerea lui Stancu, dar și prin ancheta care a stat în spatele ei ar putea periclita serios poziția lui Bogdan Berechet la conducerea DGPMB și i-ar putea genera acestuia și alte tipuri de probleme, după ce Stancu ar fi deschis calea unor… colaborări cu procurorii ulterior reținerii sale.
Bogdan Berechet: „Noi prindem hoții, nu îi punem în funcții!”
Chestorul argeșean nu se declară însă îngrijorat de informațiile speculate în presa centrală, susținând că nu există nimic în relația sa cu Andrei Stancu de natură să îi tulbure somnul noaptea.
Nu am o relație strânsă cu el. Am avut în perioada asta, cred, 60-70 de șefi puși. Dacă undeva la 50% dintre toți polițiștii din București sunt din Argeș este o probabilitate foarte mare ca pe unele funcții să se nimerească și din județul nostru. Așa cum adjunct la Capitală am pus pe cineva din Câmpulung și habar nu aveam de originile lui, așa cum am pus o grămadă din Argeș, normal că vor exista speculații pentru orice numesc eu. Din cei 60, dacă unul a greșit, atunci trebuie să răspundă. Nu aveam nicio prietenie cu șeful SICE. Și, pe de altă parte, nu l-am numit eu, a promovat un concurs. Eu cunoșteam doar vreo 5 polițiști când am venit la Poliția București.”
De ce apare numele său în acest scandal? Directorul Poliției București ne-a explicat că „este o campanie împotriva mea încă de la început, pentru că este greu. Cum să își permită cineva din provincie să vină șef în Capitală?!”, a spus acesta într-o combinație de ironie și gust amar.
Legat de apariția sa în interceptările din dosarul lui Andrei Stancu, chestorul Bogdan Berechet a declarat, destul de sigur pe el: „Atâta timp cât eu dorm liniștit seara, când pun capul pe pernă, și mă trezesc la fel de liniștit, poate să speculeze oricine orice vrea și să facă ce doresc ei. Toată lumea spune să prindem hoți, doar nu o să îi punem în funcții!”
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
„Victima” lui Mihai Georgescu rupe pe TikTok cu miștouri și păsărici!