anchetaonline.ro

Harta alimentară a țării. Argeșul se situează în zona mediocrității

de | 10.02.2022 15:39 | Lifestyle, Economic

  • La finele anului trecut, România număra 457 de fabrici de procesare a laptelui şi a cărnii, 1.930 de unităţi de fabricare a pâinii (aici fiind incluse şi brutăriile) şi 146 de centre de ambalare a ouălor.

Ziarul Financiar a realizat o hartă alimentară a României pe baza datelor colectate de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Ca de obicei, județul nostru se situează pe undeva pe la mijloc, deși are un potențial mult mai mare. Avem însă agricultură în sudul județului și industrie la mijlocul lui cum avem turism în nord! Industria alimentară este un sector de aproximativ 60 de miliarde de lei şi are potenţial enorm de creştere. Specialiştii din domeniu susţin că în câţiva ani se poate ajunge la o dublare.

Că și vaca ne dă nouă lapte, carne, brânză, ouă… Și pâine!

Cele mai multe fabrici de carne se află în judeţul Suceava (19), urmat de judeţele Ilfov -17 şi Prahova – 16. Argeșul, ca de obicei, nu performează, păstrându-se în zona medie (ca să nu spunem mediocră) care l-a consacrat, cu 8 fabrici de carne.

  • La capitolul… lactate, cele mai multe fabrici de lapte se găsesc în Suceava -14, Mureş -12 şi Harghita -10. Are și Argeșul vreo patru astfel de fabrici, dar cel puțin se află în fața multor județe care abia au una sau… deloc.
  • La fabricarea pâinii, cel mai bine stă Satu Mare, cu un număr de 171 de fabrici și brutării, urmat de Bucureşti -126 şi Timiş -114.Argeșul se află la mare distanță, cu 22 de fabrici și brutării, deși locuitorii acestuia au același apetit pentru panificație și patiserie.
  • În ceea ce priveşte ambalarea ouălor, judeţul Mureş se plasează pe prima poziţie cu 15 unităţi, urmat de judeţele Maramureş – 9, Olt – 8 şi Braşov – 8. Argeșul deține doar trei astfel de fabrici. Toneli Holding, cel mai mare producător de ouă după cifra de afaceri din România, de peste 100 milioane de lei, are cele opt ferme în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Teleorman.

 

 

 

 

Citește articolele pe același subiecte:
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare: