Important pentru pensionari! Ministerul Muncii: Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei

de | 20.01.2024 17:08 | Economic, Național

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale vine cu unele precizări importante legate de impozitarea pensiilor. Astfel, este important de reținut faptul că pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, iar impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei.

Sursă foto: și Facebook Ministerul Muncii.

Iată ce precizează Ministerul Muncii:

  • Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝘁𝗶𝘃𝗲 în 2024! Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. O pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei.
  • Schimbări au apărut în privința pensiilor 𝗱𝗲 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂 calculate în baza unor legi speciale.

Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu și le-a apropiat de principiul contributivității. A fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive inclusiv pentru pensiile aflate în plată.

Sunt două plafoane:

  • 20% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut utizat la fundamentarea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.
  • 15% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut utizat la fundamentarea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.

Foto descriptiv. Sursă foto: playtech.ro și Facebook Ministerul Muncii.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

ASF a aprobat noile tarife maxime de RCA pentru camioane peste 16 tone

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Muncii

Ultimele articole