anchetaonline.ro

De mâine: Meniuri noi în restaurante și scumpiri pentru clienți

de | 14.03.2023 11:28 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Începând de miercuri, 15 martie, va intra în vigoare regula potrivit căreia restaurantele, fast-food-urile și cantinele vor fi nevoite să treacă în meniu absolut toate ingredientele fiecărui preparat, plus valoarea nutrițională.

Însă, această schimbare vine cu scumpiri tot pentru clienți. Patronii de restaurante spun că aceste costuri în plus la care sunt supuși pentru a realiza noile meniuri vor fi suportate de clienți.

Reprezentanții ANPC consideră că această regulă introdusă în restaurante va fi în beneficiul consumatorilor, mai ales că în Regulamentul UE nr. 1169/2011 există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale. ANPC susține că aceste informații trebuie să fie regăsite și în descrierile preparatelor servite în restaurante sau fast-food-uri.

Amenzi pentru cei care nu respectă noua regulă

Potrivit șefului ANPC, Horia Constantinescu, aceste noi reguli vor fi introduse, deoarece tot mai mulți români vor să mânânce sănătos. Fiecare preparat trecut în meniu trebuie să aibă scris în dreptul lui ingredientele, valoarea nutrițională, dar şi numărul de E-uri.

Ar trebui să fie regăsiți aditivii alimentari utilizați la prepararea respectivului produs în sensul în care dacă în compoziția acestuia intră la rândul lor alte ingrediente compuse și conțin aditivii despre care vorbim, acest lucru ar trebui adus la cunoștința consumatorului.

Sunt din ce în ce mai mulți cei care își doresc să mănânce cât mai aproape de natural, scurtând drumul, așa cum recomandă inclusiv Comisia Europeană, între furcă și furculiță. În sensul în care produsele care sunt furnizate de către producătorii locali, nu au nevoie de atâția conservanți și de atâtea etape de procesare, așa cum trebuie să parcurgă un produs ce vine de la mult mai mare distanță”,a transmis Horia Constantinescu, pentru Antena 3.

Regulile noi ar fi trebuit să intre în vigoare în decembrie 2022, dar au fost amânate. Cei care nu se conformează vor primi avertismente, iar apoi vor fi amendați.

Foto Monitorul de Cluj

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Autostrada Sibiu-Pitești: Se face primul tunel în zona de munte

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: