Indicele ROBOR în scădere! A ajuns la valoarea din anul 2010

de | 16.02.2023 14:43 | Știri, Economic, Național

  • Joi, 16 februarie, indicele ROBOR a scăzut din nou, ajungând la valoarea de acum 13 ani.

 

ROBOR, este indicele folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut la 7,04%, valoare pe care a mai avut-o și în 2010.

Reamintim faptul că indicele ROBOR la trei luni, era la începutul anului 2022 doar 3,02% iar la 24 februarie, în momentul când Rusia a declarat război Ucrainei, acesta a crescut la 3,61%.

 

ROBOR

 

În ceea ce privește ROBOR la șase luni BNR anunță că și acesta a scăzut la 7,39% de la 7,40%.

ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a înregistrat și el o scădere, de la 7,78%  la 7,75%.

 

facturi ROBOR

 

Trebuie precizat faptul că ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei iar evoluția indicelui ROBOR este influențată de mai mulți factori printre care amintim: inflația sau politica fiscală.

De asemenea trebuie amintit faptul că în anul 2019 a fost introdus indicele de referință trimestrial pentru creditele retail noi în lei, acordate consumatorilor (IRCC), care a înlocuit ROBOR.

 

Foto: Digi24

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ROBOR