ITM Argeș: Ce este obligat să facă angajatorul în cazul demisiei salariatului

de | 08.10.2022 17:45 | Știri, După locație, După subiect, Județean, Lifestyle

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș transmite o informare utilă pentru angajații care doresc să demisioneze de la locul de muncă.

Conform ITM, demisia reprezintă un act unilateral de voință a angajaților, realizat printr-o notificare scrisă, prin care se comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

Dacă angajatorul refuză demisia, salariatul poate face dovada acesteia prin orice mijloc de probă. De asemenea, angajații au dreptul de a nu motiva demisia.

Conform legii în vigoare, termenul de preaviz este precizat în contractul individual de muncă ori în cel colectiv. Preavizul nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare în cazul angajaților cu funcții de execuție și mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru cei care se află în funcții de conducere.
De asemenea, angajatul este obligat să își execute atribuțiile pe durata preavizului, iar contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.

Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunțării totale ori parțiale de către angajator la termenul respectiv.
Angajatorul este obligat să înregistreze demisia, nerespectarea acestei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei.”, transmite ITM Argeș.

Foto Calculsalariunet

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | ITM

Ultimele articole