O infrastructură modernă – prioritatea la care ține cel mai mult primarul Dan Stroe pentru Bradu

de | 11.04.2024 08:02 | Rural, Administrație, Politic

Oricine trece sau locuiește în Bradu poate constata că în ultimii 8 ani s-a schimbat considerabil starea drumurilor din comună. Sub coordonarea primarului Dan Stroe, s-a reușit realizarea unor proiecte de anvergură, care nu puteau fi realizate doar din bugetul local, așa că au fost utilizate toate soluțiile de finanțare disponibile, de la fonduri externe nerambursabile până la împrumuturi pentru ca investițiile propuse să fie realizate, iar procesul de modernizare al infrastructurii să nu mai fie amânat.

Valea Geamăna și alte 14 străzi – modernizate prin Programul ”Anghel Saligny”

Modernizarea străzii Valea Geamăna presupune un amplu proiect de refacere a arterei rutiere, care cuprinde și amenajarea canalului pluvial. Peste 18,15 milioane lei au fost alocate comunei Bradu, în baza proiectului depus de către administrația locală, pentru această investiție. În vederea modernizării străzii Valea Geamăna se va extinde și asfalta artera de circulație, vor fi montate tuburi pe canalul de scurgere, se vor realiza punți de acces către proprietățile individuale, se vor amenaja trotuarele, se va introduce apă și canalizare și se va crea rețeaua de iluminat casnic și public.

Un alt proiect major început în toamna anului trecut, finanțat tot prin ”Anghel Saligny”, îl reprezintă asfaltarea a 14 străzi din comuna Bradu, lucrare care va aduce, de asemenea, beneficii enorme comunității. În proiectul în valoare totală de 10,4 milioane lei sunt cuprinse străzile Matei Gabriel, Busuioc, Aleea Busuioc, Gutuiului, Crivățului, Aleea Rozelor, Fragilor, Frasinului, Gladiolei,  Margaretei, Mărgăritar, Mesteacănului, Nucului și Violetelor. Conform planului de lucrări, pentru început se introduc rețelele de canalizare pluvială și, ulterior, se va amenaja terasamentul și se va turna covorul asfaltic.

Sursă foto: editia tiparita

S-a apelat la credite pentru a nu mai amâna cu anii investițiile prioritare

O altă soluție de finanțare adoptată de către primarul Dan Stroe a fost creditul bancar, o soluție practică pentru a nu mai amâna lucrările cu anii.

”Nu sunt genul de om care să se împrumute. Și în viața de zi cu zi am preferat să cheltui atât cât mă ține buzunarul, însă mi-am dat seama că, dacă administrația locală apela la credite cu mai mulți ani în urmă, așa cum am fost sfătuit de alți colegi, realizam investițiile la prețurile de atunci, iar acum doar plăteam ratele și dobânda. Așadar, mi-am propus să iau încă un credit în 2024, de 100 miliarde lei vechi, și cred că în ritmul acesta vom realiza în proporție de 90%, ținând cont de costul materialelor și al manoperei, din ce am promis în 2020.”, a afirmat primarul Dan Stroe.

Primul credit contractat de comuna Bradu, în 2021, a fost de 50 miliarde lei vechi și a fost destinat tot lucrărilor de infrastructură. În 2022, a urmat al doilea, tot de 50 miliarde lei vechi, din care s-a realizat refacerea zonei Panduri, care a presupus o amenajare completă, de la coborârea capacelor de canalizare la lărgirea liniei de rulare și introducerea canalizării pluviale, amenajarea de trotuar pe una dintre laturile străzii. De asemenea, a cuprins introducerea canalizării pluviale pe strada Gării, plus trotuare, și multe altele, dar și trotuarul de pe strada Principală, dintre Aleea Neajlov și strada Buna Vestire.

Noul credit angajat de comuna Bradu, în sumă totală de 10 milioane lei, va fi destinat acoperirii următoarelor obiective:

  • ▼continuarea amenajării trotuarului pe str. Principală, începând de la strada Buna Vestire;
  • ▼construire trotuar pe ambele sensuri ale străzii Gării;
  • ▼ construire pod pe str. Rafinăriei;
  • ▼ modernizarea străzilor Medeleni, Cireșului, Triumf (sat Geamăna), Pinului, Zorilor și drum lateral str. Principală;
  • ▼ amenajarea canalizare pluvială pe str. Andrei Alexandru;
  • ▼ modernizare drum perimetral lac Podeanca;
  • ▼ amenajarea trotuarului pe porțiunea cuprinsă între str. Valea Geamăna și pasarela DN 65B, pe partea dreaptă;
  • ▼ extindere rețea canalizare menajeră pe str. Tineretului;
  • ▼ canalizare pluvială str. Unității;
  • ▼extindere rețea canalizare menajeră pe str. Frasinului.

Numeroase lucrări sunt în desfășurare

Și în această primăvară, administrația coordonată de către primarul Dan Stroe a demarat lucrări pentru modernizarea infrastructurii rutiere, pentru a respecta graficul de investiții asumat la începutul anului 2024. Astfel, se află deja în diferite stadii de execuție următoarele obiective ce au ca scop reabilitarea structurii de drumuri a localității:

  • ▼amenajare trotuar pe segmentul cuprins între strada Buna Vestire și Drumul Scoarței;
  • ▼ lucrări de introducere a rețelei de alimentare cu apă și canalizare menajeră și pluvială pe strada Unității, urmând ca la încheierea acestora să fie turnat și covor asfaltic;
  • ▼ lucrări pentru introducerea rețelei de canalizare pluvială pe strada Pinului, urmând amenajarea unei alei pietonale între Buna Vestire și strada Medeleni, pe lângă lacul de la Ioniță, pentru a se face legătura între cele două străzi;
  • ▼ s-au reluat lucrările de amenajare a canalului pluvial și a drumului de pe Valea Geamăna, investiție realizată prin Programul „Anghel Saligny”;
  • ▼ continuă lucrările de modernizare pe strada Panduri;
  • ▼ va începe execuția lucrărilor pentru modernizarea străzilor Triumf și Zorilor;
  • ▼ pe strada Principală și strada Gemenii se vor executa lucrări de refacere a pavelelor la trotuarul vechi;
  • ▼ se lucrează la modernizarea Pasarelei de pe DN65B, care va fi dotată cu corpuri de iluminat, ce vor asigura vizibilitate pe timp de noapte și sub pod.

Modernizarea drumurilor, mereu o prioritate!

Rețeaua de drumuri s-a îmbunătățit considerabil, an de an realizându-se lucrări de modernizare și asfaltare. În 2021 și 2022, au beneficiat de asemenea investiții străzile Căliman, Zmeurei, Paltinului, Câmpului, Ghioceilor, Fântânii, Busuioc, Buna Vestire, Lacului, Petuniilor, drumul de legătură dintre str. Primăverii și str. Dârzului, drumul Aleea Neajlov-Dreptății, drumul de legătură dintre str. Principală – str. Busuioc. De asemenea, au fost lucrări la podețele de pe străzile Mușcatelor și Rafinăriei și s-a continuat amenajarea trotuarelor pe str. Principală și în jurul lacului. Și drumurile agricole au fost în atenția primarului Dan Stroe, realizându-se refacerea terasamentelor pentru un acces facil la terenurile din zonele respective.

 

Sursă foto: ediția tipărită.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

BRADU. Informații legate de activitatea serviciului de ecarisaj transmise de primarul Dan Stroe

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/sofia-paul/" target="_self">Sofia Paul</a>

Articol scris de Sofia Paul

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență în presă pasionată de fotografie și călătorii.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bradu | Dan Stroe

Ultimele articole