Noua instituţie de cultură a CJ toacă mii de euro ca să îşi trimită angajaţii cu tot cu familii la cursuri pe malul mării

de | 23.06.2022 21:30 | Administrație, Importante

 Pentru asta aţi crescut bugetul culturii, domnule Bughiu?

Moda concediilor la mare mascate în cursuri de formare profesională, lansată în urmă cu câţiva ani, continuă să stoarcă bani grei din vistieriile instituţiilor publice, chiar dacă bugetarii primesc de la stat şi vouchere de vacanţă. Legea permite instituţiilor publice să deconteze cursurile de formare profesională ale angajaţilor, însă mai toate aceste cursuri sunt organizate în staţiuni de pe litoral sau la munte, şi nu oricând, ci taman în plin sezon estival.

Aşa se face că, pe lângă cele câteva sute de lei cât costă lecţiile, instituţiile statului plătesc şi cazarea funcţionarilor trimişi la instruire, care ajunge să coste 4.000-5.000 de lei, adică de 4-5 ori mai mult decât cursul în sine. Mai mult decât atât, de cele mai multe ori cursanţii nu fac decât să-şi ridice diploma de participare şi să facă o poză de grup, ca să demonstreze, chipurile, că instruirea s-a făcut, când de fapt se bronzează cu familia pe plajele din Mamaia, Venus sau Eforie, conform ofertelor de… formare profesională.

 

Matematica ciudată a vicepreşedintelui Bughiu

De-a lungul timpului, numeroase instituţii din Argeş au profitat de această oportunitate pentru a-şi trimite angajaţii la mare pe banii statului. Anul acesta, printre primii care s-au grăbit să cumpere pachete de cursuri şi cazare la hoteluri de trei sau patru stele s-a numărat şi proaspăt înfiinţatul Centru Judeţean de Cultură şi Arte Argeș, instituţia rezultată în urma comasării la începutul lunii aprilie a Centrului Cultural Judeţean cu Şcoala Populară de Arte Piteşti.

De când a preluat frâiele culturii argeşene, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Adrian Bughiu, a uimit toţi specialiştii în finanţe. „Ne dorim performanță mai mare de la toată lumea, pe bani mai puțini” – declara acesta la începutul anului. Doar că matematica lui Bughiu seamănă puţin cu cea de la firma soţiei: mereu dă cu virgulă! Astfel, după ce s-a dat de ceasul morţii să scape de Cotimanis de la conducerea Teatrului Davila pe motiv că ar fi cheltuit prea mulţi bani, l-a promovat pe Felix Goldbach, care a tocat cu vreo 37 de miliarde de lei vechi mai mult!

Acelaşi gen de… „economii” pare să facă şi noua instituţie de cultură dată pe mâna Elenei Iagăr, aşa încât, după comasarea care ar fi trebuit să reducă cheltuielile, acelaşi Bughiu se lăuda că CJ bagă anul acesta în cultură mai mulţi bani ca oricând, respectiv 7% din bugetul Argeşului. Şi nici nu e de mirare, pentru că nevoile de relaxare pe banii statului cresc odată cu mărimea funcţiei!

poza de grup curs perfectionare (2)

Serviciile turistice – de cinci ori mai scumpe decât cursurile propriu-zise

La vremuri noi, instituţii noi, cu oameni vechi şi metehne la fel de vechi! Nici nu s-a instalat bine în fruntea CJCA Argeş şi Elena Iagăr a purces la o sesiune de shopping pe SICAP, de unde şi-au umplut sarsanalele cu nu mai puţin de 5 pachete de cursuri profesionale cu tot cu cazare.

Mai întâi a cumpărat cursurile propriu-zise, cu 4.900 lei de la S.C. Centrul De Formare APSAP S.R.L. Şi pentru că această firmă e jumătate prestator de formare profesională, jumătate agenţie de turism, pe lângă contravaloarea cursurilor, instituţia argeşeană de cultură a mai plătit încă 21.819,06 lei plus TVA de 5%, rezultând un total doar pentru cazarea şi masa celor cinci angajaţi ai CJCA ce urmează să se şcolească la staţiune de 22.910 lei. Astfel, cheltuielile cu aşa-zisele cursuri de formare a angajaţilor storc din bugetul instituţiei argeşene de cultură 27.810 lei, echivalentul a 5.627 de euro!

Conform ofertei Centrului de Formare APSAP, în banii aferenţi unui singur curs intră, de fapt, şi gratuitate la cazare și masă în regim all inclusive pentru un însoțitor şi chiar şi pentru primul copil, ceea ce înseamnă că, în realitate, instituţia de cultură plăteşte nu numai concediul angajatului, ci şi al familiei acestuia!

primaria baiculesti

Aproape toată Primăria Băiculeşti pleacă la mare pe banii comunei

O altă instituţie care scoate bani grei din bugetul sărăcit de criză pentru a-şi recompensa angajaţii cu vacanţe moca este Primăria Băiculeşti. Pe 9 iunie, această administraţie locală a cumpărat de pe SICAP nu mai puţin de 10 pachete de cursuri cu cazare şi masă all inclusive, după cum urmează:

  • 1 pachet curs „Secretariat, arhivare, biblioteconomie si managementul documentelor” achiziţionat de la Asociaţia Universitară Columna, în valoare totală de 3.968,63 lei (fără TVA), din care doar 663,87 lei reprezintă contravaloarea cursului, restul de 3.304,76 lei fiind plata serviciilor de cazare şi masă timp de 7 zile la Hotel Astoria din Mamaia.
  • 3 pachete cursuri de formare, achiziţionate de la Centrul de Formare APSAP în valoare totală de 15.949,52 lei (fără TVA), 2.940 lei reprezentând contravaloarea cursurilor propriu-zise, iar 13.009,52 lei cazarea şi masa învăţăceilor.
  • Un pachet de cursuri pentru 6 persoane, achiziţionat de la SC Lectoform Consulting SRL, care a costat Primăria Băiculeşti 35.880 lei (fără TVA), din care 5.940 lei au costat cursurile, în vreme ce cazarea la hotel şi masa cursanţilor se ridică la 29.940,00 lei. Conform ofertei Lectoform, „pachetele de servicii turistice includ facilităţi pentru cazarea în camere duble în regim de pensiune completă sau all inclusive atât pentru cursant, cât şi pentru însoţitor”, la fel ca în cazul ofertei APSAP.

Total de plată – 55.798,15 lei la care se adaugă 5% TVA pt serviciile turistice, în valoare de 2312,71 lei, suma finală plătită de Primăria Băiculeşti pentru a-şi trimite angajaţii cu tot cu familii la cursuri la mare fiind de 58.110,86 lei (echivalentul a 11.750 euro). Conform celui mai recent document cu lista funcţiilor, făcut public pe pagina oficială a instituţiei, la Primăria Băiculeşti lucrează, pe lângă primar, viceprimar şi secretar, şapte persoane cu funcţii publice de execuţie şi alte trei pe bază de contract. Cu alte cuvinte, aproape toată Primăria Băiculeşti se şcoleşte anul ăsta la staţiune, la hoteluri de trei sau patru stele all inclusive. Pentru că se poate!

 

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Metehoiu şi-a construit ponton privat la Vidraru cu banii Hidroelectrica şi vrea să scape prin prescrierea faptelor

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adrian Bughiu | Eforie | Elena Iagăr | Mamaia | Primăria Băiculeşti

Ultimele articole