anchetaonline.ro

Întrevederea Alinei Gorghiu cu președintele Parlamentului Republicii Croația, Gordan Jandroković

de | 08.11.2022 16:34 | Știri, Județean, Național, Politic

Dintr-un comunicat de presă transmis de reprezentanții PNL Argeș, aflăm că președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a avut astăzi, 8 noiembrie, o întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii Croația, Gordan Jandroković, aflat în vizită oficială în România, la invitația președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Gorghiu Senat

Înaltul demnitar român a salutat dinamica relațiilor bilaterale dintre România și Republica Croația, care au la bază viziuni similare asupra principalelor teme de interes comun la nivelul UE și NATO. În contextul aniversării, în 2022, a 30 de ani de relații diplomatice, Alina-Ștefania Gorghiu a subliniat cooperarea excelentă româno-croată la nivel parlamentar, reiterând interesul părții române pentru consolidarea dialogului dintre cele două Legislative și identificarea de noi oportunități de cooperare, inclusiv la nivel european.

În context, președintele interimar al Senatului a arătat oportunitatea dezvoltării cooperării parlamentare în domeniul egalității de gen, propunând organizarea unei conferințe internaționale comune pe această temă.

Gorghiu Senat

Totodată, a adresat felicitări părții croate pentru găzduirea, de către Parlamentul Republicii Croația, la 25 octombrie a.c., a Primului Summit Parlamentar al Platformei Crimeea, eveniment care a transmis un mesaj puternic de unitate, solidaritate și sprijin internațional pentru Ucraina.

Un alt subiect de interes abordat în cadrul discuțiilor a vizat susținerea procesului de extindere a UE, în conformitate cu îndeplinirea criteriilor de aderare și progresele concrete înregistrate de fiecare stat candidat în parte, reconfirmând deschiderea părții române în vederea oferirii de asistență statelor din Balcanii de Vest și partenerilor estici în procesul de integrare europeană.

Gorghiu Senat

Președintele interimar al Senatului a reliefat, de asemenea, că aderarea României și Croației la spațiul Schengen, preferabil până la sfârșitul anului 2022, ar reprezenta nu numai o recunoaștere a așteptărilor legitime ale celor două state, ci și o contribuție importantă la consolidarea competitivității pieței interne și la creșterea rezilienței UE. În context, înaltul oficial român a evidențiat rolul României în menținerea securității și stabilității regionale pe flancul estic al NATO, amintind decizia autorităților române de a crește procentul din PIB alocat apărării de la 2% la 2,5%

În cadrul discuțiilor, Alina-Ștefania Gorghiu a subliniat că aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă un obiectiv prioritar de politică externă, arătând că la nivelul Parlamentului României a fost înființat un grup de sprijin pentru aderarea la OCDE care are ca scop facilitarea și accelerarea procedurilor de adoptare a legislației aferente procesului de accedere la această organizație.

Gorghiu Senat

Din partea Senatului României au mai participat la discuții chestorul Senatului, László Attila, liderul Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat, Ștefan-Radu Oprea, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, Roberta-Alma Anastase, președintele Comisiei pentru învățământ, Monica-Cristina Anisie.

Ministerul român al Afacerilor Externe a fost reprezentat în cadrul convorbirilor de ambasadorul României în Republica Croația, E.S. Constantin-Mihail Grigorie.

Gorghiu Senat

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu