Pe data de 20 iunie, judecătorii din toată țara, inclusiv cei din instanțele argeșene, au declanșat o mișcare de protest, generată de discuțiile ce aveau ca temă reforma pensiilor speciale, care îi afecta și pe magistrați. Pe data de 4 septembrie, Curtea de Apel Pitești a anunțat suspendarea protestului, care a coincis și cu perioada de vacanță judecătorească, atunci când se judecă, conform normelor, doar cauzele urgente.
În urma Adunării Generale, judecătorii instanței au decis să reia activitatea obișnuită, în condițiile în care s-a constatat de către Curtea Constituțională a României că dispozițiile privind pensiile de serviciu, care au dus la revolta magistraților, sunt neconstituționale.
În funcţie de soluţia legislativă referitoare la pensiile de serviciu şi la statutul magistraţilor ce va fi adoptată, urmează să fie convocată o nouă adunare generală”, a anunțat președintele Curții de Apel Pitești, judecătoarea Emilia-Raluca Trandafir.
În ciuda faptului că această ridicare a protestului a fost îmbrățișată de instanțele din țară și din Argeș, a rămas și una care s-a opus și a păstrat forma de protest. Este vorba despre Judecătoria Pitești.
Adunarea Generală a magistraților din cadrul Judecătoriei Pitești a decis, pe data de 5 septembrie, continuarea pe o perioadă nedeterminată a protestului adoptat în iunie.
În comunicatul dat publicității, semnat de președintele instanței, Bogdan Gubici, se subliniază că este „necesară asigurarea unor garanții ale unei cooperări loiale între instituțiile statului implicate în procesul modificării legislative ce vizează condițiile legate de acordarea pensiei pentru personalul din justiție, precum și în procesul modificării legislative ce privește drepturile salariale pentru personalul din cadrul autorității judecătorești”.
Foto descriptiv
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro: