Katalin Novak a demisionat din funcţia de preşedinte al Ungariei

de | 10.02.2024 22:25 | Național, Politic

Katalin Novák, președintele Ungariei și un aliat al premierului Viktor Orban, şi-a dat demisia din funcție, în urma deciziei sale de a grația un bărbat implicat într-un caz de abuz sexual.

Anunțul a fost făcut astăzi, într-un mesaj televizat, iar decizia sa vine după ce a fost supusă unor presiuni tot mai mari pentru grațierea unui bărbat condamnat pentru că a ajutat la mușamalizarea unor abuzuri sexuale într-o casă de copii.

În calitate de șef al statului, vă vorbesc pentru ultima oară astăzi, demisionez din funcția de președinte al republicii. Era de înțeles că se aștepta o explicație din partea mea. Am făcut o greșeală. În cazul unei greșeli, ca cetățean, te-ai aștepta ca președintele să-și asume responsabilitatea chiar și prin demisie”, a spus Katalin Novák.

Katalin Novak și-a cerut scuze victimelor care au acuzat-o că nu le-a stat alături. În vârstă de 46 de ani, ea deține această funcție din anul 2022.

Îmi cer scuze de la cei pe care i-am rănit şi tuturor victimelor care au avut impresia că nu le-am susţinut. Sunt, am fost şi voi rămâne în favoarea protecţiei copiilor şi a familiilor”, a adăugat fostul ministru al Familiei

Alături de aceasta și-a anunțat, tot astăzi, retragerea din viața publică și Judit Varga, fost ministru al justiției și candidat al Fidesz la alegerile europarlamentare. Decizia celor două, aliate ale lui Viktor Orban, vine după ce premierul maghiar a anunțat modificarea legii pentru a interzice grațierile în cazuri de abuz sexual.

Potrivit digi24.ro, în aprilie anul trecut, Novák a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului.

Acesta din urmă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă cu închisoarea de trei ani și patru luni pentru că a încercat să convingă victimele directorului pedofil al instituției să își retragă mărturia împotriva directorului.

Potrivit sursei citate, după ce această graţiere a fost dezvăluită săptămâna trecută, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak, fost ministru al familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului Viktor Orban.

De asemenea, vineri, peste 1.000 de persoane s-au adunat la Budapesta pentru a cere demisia acesteia.

Sursa foto: Captură video Facebook/Katalin Novak

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Europarlamentarul Rareș Bogdan, în Argeș

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Katalin Novak | Ungaria