Risc mare de avalanșă la altitudini de peste 1.800 de metri. Ce munți sunt vizați

de | 10.02.2024 20:33 | Național, Eveniment

Atenție! Este risc mare de producere de avalanşe în Munţii Ţarcu-Godeanu, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

ANM a emis o avertizare de avalanșă de grad 4 din 5 la altitudini de peste 1800 m. Avertizarea a intrat în vigoare în această seară, începând cu ora 20:00, și este valabilă până luni seară, 12 februarie, la ora 20:00.

La peste 1800 m: în debutul acestei săptămâni au căzut precipitații însemnate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, ce au depășit local 50-60 l/mp și care, datorită vântului puternic, au fost spulberate și depuse pe văi și în zonele adăpostite. Ultimul strat depus mai depășește pe alocuri 40 cm și prezintă o coeziune slabă cu stratul de zăpadă subiacent, care are încă o rezistență redusă. În zonele adăpostite întâlnim depozite mari și troiene de peste 1-2 metri. În zona crestelor sunt cornișe, iar spre creste sunt formate plăci de vânt, care se pot rupe la supraîncărcări.”, transmite ANM

Atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări, sunt condiții favorabile pentru declanșarea unor curgeri sau avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari. Riscul declanșării avalanșelor se va menține mare (4), explică meteorologii.

Sub altitudinea de 1.800 de metri în munţii Ţarcu şi Godeanu este risc însemnat, de gradul trei. Acelaşi risc este şi în munţii Făgăraş, Rodnei, Bucegi, Parâng, Şureanu, Călimani şi Bistriţei, dar la peste 1.800 de metri altitudine.

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Elev arestat pentru trafic de droguri. Tânărul de 18 ani vindea substanțe interzise colegilor de școală

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANM