„Legea mersului pe jos” a fost aprobată! De când va intra în vigoare

de | 11.05.2023 12:33 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Național

„Legea mersului pe jos” a fost aprobată! De când va intra în vigoare

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede o serie de obligații pentru primăriile orașelor mari. Legea merge spre promulgare la șeful statului și prevede ca orașele mari să încurajeze mișcarea și să reducă poluarea pe străzi.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2026, orașele importante trebuie să dezvolte strategii prin care să încurajeze locuitorii să adopte mijloacele de transport sustenabile, precum mersul pe jos, bicicleta sau transportul public, potrivit stiripesurse.ro

Această măsură are ca scop reducerea poluării și a aglomerației de pe străzi, dar și îmbunătățirea serviciilor de transport public.

Ce prevede legea mersului pe jos

Legea mersului pe jos prevede realizarea unui plan de acțiuni care presupune:

-promovarea mijloacelor de transport alternative
-dezvoltarea infrastructurii, dotărilor şi serviciilor pentru mersul cu bicicleta
-o dezvoltare orientată spre transportul public” și propune proiectarea şi realizarea spaţiilor urbane prin asigurarea unor „conexiuni facile prin mersul pe jos şi cu bicicleta”
-stimularea utilizării transportului public, a mersului pe jos şi cu bicicleta prin introducerea unor taxe de parcare şi reducerea volumului de parcări pentru autovehicule.
-creşterea numărului de utilizatori pentru modurile de transport prietenoase cu mediul în detrimentul celor poluante, prin reducerea spaţiilor de parcare/staţionare destinate acestora
-mobilitatea cu emisii zero în transportul rutier
-scăderea numărului de autovehicule la 1000 de locuitori

Printre măsurile prevăzute în lege se află și implementarea zonelor cu emisii reduse în marile orașe. Aceste zone pot avea restricții și taxe pentru mașini, astfel încât să se reducă poluarea.

Sunt vizate și vehiculele  din parcurile auto ale societăților de transport public în comun, astfel în următorii 10 ani, 30% din acestea trebuie să fie electrice, iar până în 2040, jumătate.

O altă măsură este ca școlile, grădinițele și spitalele să fie amplasate la maximum 300 de metri distanță față de o stație de transport în comun.

De asemenea, cel puțin 60% din populație trebuie să se afle la maximum 500 de metri distanță de o linie de transport public cu o frecvență de cel mult 20 de minute.

fotodescriptiv satmareanul.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Zone cu restricții sau taxe pentru mașinile poluante și în Pitești! Proiectul a fost adoptat de Parlament

 

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole