Liderul sindicatului de la Apele Române Argeş – acuzat de delapidare

de | 06.10.2023 20:00 | Din ediția tipărită, Administrație, Județean

► 36.000 de lei – transferaţi din contul sindicatului în contul personal al preşedintelui Valerică Coman.

Sindicatul Neptun, din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea, fierbe de câteva săptămâni, de când s-a aflat că din conturile organizaţiei lipsesc sume importante. Descoperirea a fost făcută recent, vicepreşedintele şi membrii comitetului de conducere al sindicatului fiind înştiinţaţi că banii care lipseau ar fi fost transferaţi direct în contul personal al liderului de sindicat, Valerică Coman, şef atelier mecanic la ABAAV.

► Preşedintele sindicatului Neptun a fost suspendat din funcţie

Lucrurile s-au mişcat rapid din momentul în care colegii au aflat că Vali Coman şi-ar fi însuşit 36.000 de lei din banii sindicatului. S-a convocat şedinţă extraordinară în data de 21 septembrie, iar liderul a fost suspendat:

Având în vedere că doamna contabil Elena Ghiţă ne-a sesizat că la data de 20 septembrie a.c., conform extrasului, sunt fonduri insuficiente pentru plata contribuţiilor şi a plăţilor curente, iar în extrasele de cont ale Sindicatului Neptun din lunile august şi septembrie s-au constatat transferuri nejustificate de bani între contul sindicatului şi contul personal al preşedintelui, domnul Valerică Coman, comitetul hotărăşte cu unanimitate de voturi din cei 7 membri prezenţi:

– suspendarea din funcţia de preşedinte a domnului Valerică Coman;

– restituirea integrală imediată a sumelor însuşite de către domnul Valerică Coman;

– convocarea Adunării Generale Extraordinare pentru revocarea din funcția de preşedinte a domnului Valerică Coman şi alegerea unui nou preşedinte de sindicat sau preluarea atribuţiilor de către vicepreşedinte prin interimat.

În cazul în care domnul preşedinte Valerică Coman nu restituie integral sumele însuşite până la data de 25 septembrie 2023, comitetul va face plângere penală către organele abilitate.” – se arată în hotărârea nr. 1/2023 a Sindicatului Neptun.

facsimil hotarare sindicat

Pe perioada suspendării din funcţie, Comitetul Sindicatului Neptun i-a interzis lui Valerică Coman să mai efectueze tranzacţii din contul curent al sindicatului, precum şi să utilizeze autoturismul pus la dispoziţia sindicatului de către ABA Argeş-Vedea. De asemenea, în hotărâre s-a consemnat că Valerică Coman nu răspunsese până la vremea respectivă acuzaţiilor, deoarece a lipsit de la şedinţă, invocând motive personale, deşi fusese anunţat care sunt motivele întrunirii de urgenţă.

► Strâns cu uşa, preşedintele sindicatului a dat banii înapoi

Ameninţat cu plângerea penală, liderul sindical de la Apele Române Argeş-Vedea a făcut pe dracu-n patru şi a făcut rost de cei 36.000 de lei, pe care îi luase din contul sindicatului. Potrivit unor surse din cadrul instituţiei, Valerică Coman ar fi motivat că a avut nevoie de bani pentru o operaţie la care ar fi fost supus unul dintre părinţii săi.

De altfel, Valerică Coman a venit cu explicații prin intermediul unei postări pe grupul privat de Facebook al Sindicatului Neptun, în care acesta recunoaște practic că s-a folosit de banii sindicaliștilor pentru rezolvarea unor probleme personale:

Banii au fost luați pentru tatăl meu, el trebuind să facă 2 operații, el luptând cu cancerul de ceva vreme. Mă bucur că ele au fost reușite și acum este mult mai bine. Dacă pentru ce am făcut merit să fiu demis din funcția de președinte asta o să decidă adunarea generală.

Colegii sunt însă sceptici că acesta ar fi fost motivul real, suspectând că banii ar fi fost folosiţi în cu totul alte scopuri, cu atât mai mult cu cât Vali Coman ar fi cunoscut ca un adevărat crai, care ar fi frânt niște inimi pe la Apele Române şi nu numai.

După cum reiese dintr-o informare transmisă de comitetul Sindicatului Neptun membrilor săi, tocmai pentru a linişti spiritele şi pentru a-i asigura pe aceştia că lucrurile nu vor rămâne aşa, Valerică Coman şi-ar fi transferat în propriul cont bancar sumele respective, în extrase aceste transferuri figurând cu menţiunea „avocat”. În realitate – arată comitetul sindical – „toate tranzacţiile din contul sindicatului care se referă la onorariu avocat, ajutoare sociale, indemnizaţii, cotizaţie federaţie, taxe şi impozite către stat se efectuează prin ordine de plată directe către contul beneficiarului doar de către contabilul angajat şi doar în baza unor documente justificative”.

Încercările celorlalţi membri din conducerea sindicatului de a obţine o justificare din partea lui Valerică Coman şi reacţia fermă a acestora au avut ca rezultat returnarea banilor, mai ales că sindicatul avea mare nevoie de aceşti bani pentru a efectua nişte plăţi urgente:

Datorită reacţiei noastre ferme, cu toate că dl preşedinte s-a plâns că facem o şedinţă de comitet extraordinară mai repede decât îşi dorea, am reuşit să îl forţăm să returneze banii în timp util pentru plata taxelor obligatorii către stat, a ajutoarelor şi a unei facturi de onorariu avocat, pe care dl Valerică Coman a transmis-o la contabilitate abia ieri, 28 septembrie, cu toate că era emisă în data de 14 septembrie” – se mai arată în informare, care îi înştiinţează pe membrii de sindicat că, prin punerea în aplicare a hotărârii comitetului şi prin adresa oficială transmisă către bancă, lui Valerică Coman i-a fost blocat accesul la contul Sindicatului Neptun.

► Toate tranzacţiile bancare ale sindicatului – la control!

La Sindicatul Neptun din cadrul ABAAV, urmează o perioadă de reorganizare, fiind convocată Adunarea Generală Extraordinară în data de 13 noiembrie pentru revocarea din funcţia de preşedinte a lui Valerică Coman şi ratificarea sancţiunilor ce se vor dispune.

Potrivit surselor noastre din cadrul ABAAV, chiar dacă a dat înapoi toţi banii luaţi, este posibil ca sindicaliştii să sesizeze totuşi organele legii, fiind vorba despre folosirea ilegală a fondurilor sindicatului. În acest sens, prin Hotărârea nr. 2 a Comitetului Sindicatului Neptun s-a decis întocmirea, de către Comisia de Cenzori, a unui raport de activitate financiar-contabilă, aferent perioadei 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, urmând să fie identificate toate tranzacţiile din contul bancar pentru care nu există documente justificative.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Au dispărut 25 de fiole de Fentanyl din farmacia Spitalului Judeţean!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ABAAV | Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea