Limbaj de primar pe un document oficial: „Flegma în bot pe care miai dat-o mie şi mai dat dracu – nu poţi să i-o dai maicătii ca nu a ştiut să te crească??”

de | 18.05.2023 21:00 | Știri, Administrație, Din ediția tipărită, După subiect, Importante, Rural

Hal de răspuns al primarului comunei Dârmăneşti la o adresă oficială a unui subaltern 

În urmă cu câteva zile, pe adresa redacţiei ne-au parvenit câteva fotografii cu panoul din Primăria Dârmăneşti pe care sunt afişate pentru a fi aduse la cunoştinţa publicului anumite informaţii de interes.

Printre anunţuri şi tot felul de hârtii, ne-a atras atenţia în mod deosebit un document prin care şefa Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, Andreea Radu, îi solicita oficial primarului Emilian Ciolan o serie de documente din care să îşi extragă informaţiile necesare în vederea întocmirii „Planului de asigurare a resurselor umane, materiale şi financiare privind situaţiilor de urgenţă pe anul 2023”, respectiv hotărârea Consiliului Local prin care s-a aprobat bugetul local al comunei, mai exact alocările pentru ordine publică şi siguranţă, deplasări, cheltuieli materiale, asistenţă socială şi ajutoare de urgenţă.

Ceea ce şochează nu este conţinutul documentului – de altfel o banală hârtie din angrenajul birocratic al unei administraţii locale. Numai că documentul respectiv era plin de adnotări şi consideraţii personale ale primarului Emilian Ciolan, despre care aveam să aflăm că aşa obişnuieşte să răspundă tuturor solicitărilor pe linie de serviciu înaintate de tânăra salariată.

document afisat in primaria darmanesti arges

Procesul de calamitate la Negreni către ISU Argeş îl ai? nea costat 30.000 reparaţiile din cauza ta că nu şti ce să faci??

Este competenţa ta? Tu nu eşti în stare de nimic ce îţi spune colegul de la Primăria Beleţi-Negreşti.

Crezi că serviciul tău la ISU Dârmăneşti aşa funcţionează?? iei salariu de te sperii pe nemuncă pe care eşti încadrata pe minciuni si birfe, pe amenintarile pe care le faci colegilor…. (indescifrabil).

– flegma în bot pe care miai dat-o mie şi mai dat dracu – nu poti sa i-o dai maicatii ca nu a stiut sa te creasca ?? (7 ani ???)”

Aşa găseşte de cuviinţă primarul Emilian Ciolan să răspundă unui document oficial, înregistrat la primăria pe care o conduce! Iar aceasta este doar o mostră din zecile de mesaje agresive şi umilitoare pe care edilul de la Dârmăneşti i le transmite, ori de câte ori are ocazia, subalternei sale.

► Primarul: „Eu nu pot colabora cu un asemenea element!”

În încercarea de a afla cum s-a ajuns la o asemenea situaţie, am mers la Primăria Dârmăneşti pentru a discuta personal cu primarul Emilian Ciolan. De la avizier dispăruse hârtia cu „hieroglifele” edilului, rămânând doar celelalte două documente. În schimb, nu am putut să nu remarcăm afişele de peste tot prin care angajaţii şi vizitatorii erau atenţionaţi că nu au voie să fotografieze sau să filmeze în Primărie (o instituţie publică de altfel) şi că înainte de a intra în biroul primarului trebuie să laşi telefonul la uşă!

De la bun început, imediat ce i-am prezentat motivul pentru care am venit, primarul şi-a argumentat sec comentariile de pe documentul afişat în holul primăriei: „Nu lucrează nimic!” – a spus el referindu-se la şefa SVSU, explicându-ne că aceasta nu a verificat toate coşurile caselor din Dârmăneşti şi el nu semnează nicio adresă la ISU.

Nu merită absolut nimic!” – este explicaţia pe care Emilian Ciolan o are atunci când l-am întrebat de ce a ales să soluţioneze în acest mod o solicitare pe linie profesională. Edilul neagă că ar fi afişat el aceste documente la avizier, susţinând că ar fi fost puse chiar de către Andreea Radu, deşi pe unul dintre ele se vede clar numărul de înregistrare dat de secretarul primăriei.

Pe parcursul discuţiei care a durat circa jumătate de oră, Emilian Ciolan a acuzat-o pe Andreea Radu că nu face nimic la serviciu, că nu merge la şedinţele ISU Argeş, că nu merge prin comună, că a stat patru ani acasă să-şi crească copiii (n.red. – Andreea Radu este mamă a doi copii mici, pentru care a primit concediu îngrijire copil) şi că stă doar de bârfe. „Eu nu pot colabora cu un asemenea element!” – a conchis edilul.

Emilian Ciolan facsimil notite document_1

Primarul Emilian Ciolan are o problemă legat de faptul că Andreea Radu a beneficiat de concediu creştere copil.

► Acuzaţii de hărţuire la adresa edilului Emilian Ciolan

Am luat legătura şi cu Andreea Radu, şefa Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Dârmăneşti. Cu vocea gâtuită de revoltă, tânăra ne-a povestit că de câţiva ani fiecare zi la serviciu este un adevărat calvar, fiind permanent hărţuită de către primarul Emilian Ciolan, care pare să fi făcut o fixaţie din a-i face viaţa grea:

# Andreea Radu este singurul angajat din primărie căreia edilul îi taie ore din condică (pe care de altfel o completează doar el şi o ţine sub lacăt în propriul birou), după cum binevoieşte şi fără să ţină cont de specificul activităţii unui şef SVSU, care presupune şi deplasări şi acţiuni în teren, nu numai să stea în birou la primărie;

# Andreea Radu este singura angajată din Primăria Dârmăneşti căreia îi taie din concedii după calcule numai de primar ştiute;

# Andreea Radu este singurul angajat din Primăria Dârmăneşti căreia nu i s-a majorat salariul conform legii, aşa încât paznicii şi muncitorii au ajuns să ia lefuri mai mari decât ea, deşi are studii superioare.

Mai mult decât atât, tânăra susţine că edilul îi pune permanent beţe în roate în activitatea sa în primărie, refuzând să îi răspundă oficial la orice solicitare pe linie profesională şi preferând să adnoteze în stil personal toate hârtiile din Primărie care ajung la Andreea Radu. Un astfel de document este şi cel pe care l-am descoperit pe avizierul instituţiei, alături de alte două documente ce ţin de conflictul de muncă dintre salariată şi primărie, documente ce nu au caracter public, dar pe care cineva a ţinut morţiş să le expună ostentativ.

► Cursurile la malul mării pe banii primăriei – scânteia care a declanşat conflictul

De unde a pornit această atitudine ostilă faţă de şefa SVSU, în condiţiile în care ani de zile lucrurile au decurs normal? Andreea Radu crede că totul i s-ar trage de la faptul că i-a reproşat primarului în urmă cu doi ani că trimite anumiţi angajaţi la cursuri pe litoral. În acea perioadă, „Ancheta” a dezvăluit, de altfel, faptul că Primăria Dârmăneşti a plătit unor persoane cu funcţii-cheie din cadrul instituţiei aşa-zise cursuri de perfecţionare cu cazare la Hotel Mera în Venus în valoare de 1.350 euro de persoană.

Pentru că edilul taman ce fusese abordat de Andreea Radu fix pe această temă, primarul Emilian Ciolan ar fi rămas ferm convins că ea a anunţat presa – lucru de altfel neadevărat, informaţiile fiind preluate de redactorii „Ancheta” de pe site-ul achiziţiilor publice.

Totul a plecat de la o întrebare pe care eu i-am adresat-o, referitoare la participarea anumitor angajați ai primăriei la cursuri de perfecționare pe litoral, în anul 2021.

Deranjat de întrebarea mea sau, mai degrabă, de faptul că eu am aflat că anumiți angajați vor participa la aceste cursuri (chiar dvs. ați publicat la vremea aceea un articol în care dl primar a declarat că ați aflat chiar de la mine, eu fiind supărată că nu sunt pe lista «participanților»), a început un atac verbal la adresa mea, aducându-mi tot felul de acuzații false: că spun eu despre dânsul că primește bani pentru angajări în cadrul primăriei, că «mănânc… despre toată lumea», că instig colegii să nu respecte programul de lucru şi multe, multe altele.

Toate acestea, pentru că nu am plecat capul în faţa lui şi nu am fost dispusă să accept jignirile şi atitudinea lui, precum şi pentru că nu am recunoscut acuzațiile pe care mi le-a adus (nici nu aveam cum, din moment ce nu erau adevărate). Urmăreşte, în mod clar, să mă concedieze sau să mă tortureze psihic până mă va face să demisionez – motivele «ascunse» nu am cum să le cunosc.”, ne-a spus Andreea Radu.

► „Scârba dracului, ai chemat din nou ITM-ul la primărie!”

Potrivit Andreei Radu, atitudinea primarului faţă de ea se înscrie în sfera comportamentelor violente, femeia susţinând că este deseori jignită şi chiar că a fost la un pas de a fi agresată. De altfel, nu este prima dată când la adresa primarului Emilian Ciolan sunt aduse acuzaţii de violenţă, fiind de notorietate scandalul din 2018, când i-a luat la bătaie în primărie pe membrii USR veniţi să depună listele cu semnături pentru iniţiativa legislativă „Fără penali în funcţii publice”.

De fiecare dată când m-a jignit, a avut grijă să nu fie alte persoane în preajmă. Au fost situaţii în care m-a catalogat drept «ţigancă, măgăriţă, plotoagă», m-a dat la draci, având chiar un impuls de a mă lovi, în încercarea de a mă da afară din biroul dânsului, dar s-a oprit la timp.

De asemenea, în 2021, la un control cu repetiţie al ITM Argeş, de faţă cu inspectorii ITM a avut o ieșire foarte urâtă la adresa mea, urlând efectiv pe holul primăriei că sunt «scârba dracului, că iar ai chemat din nou ITM-ul la primărie!», acuzându-mă că sunt rudă cu unul dintre inspectori, care întâmplător avea acelaşi nume de familie ca mine: Radu.

Îmi tot scrie pe documente că: sunt ZERO, nu am 7 ani de acasă, iau salariul degeaba, bârfesc pe toată lumea, stau la el la uşă să ascult ce vorbeşte cu «invitaţii», că scriu numai minciuni în toate actele pe care trebuie să le transmit către ISU Argeş etc.” – a mai povestit Andreea Radu.

► Misterul condicii dispărute

Aşa cum menţionam, la Primăria Dârmăneşti, condica este ţinută în biroul primarului, Emilian Ciolan fiind singurul care completează ora sosirii şi plecării angajaţilor din Primărie în fiecare zi. Asta, deşi chiar Regulamentul intern al Primăriei Dârmăneşti prevede că „salariaţii au obligaţia să semneze la începutul şi la terminarea programului de lucru”, lucru care în mod evident nu se întâmplă.

Decizia de a ţine o condică „personală” în baza căreia se şi întocmesc fişele de pontaj a luat-o edilul după ce vechea condică a dispărut – după cum a admis cu nonşalanţă Emilian Ciolan. Primarul o acuză pe Andreea Radu că ar fi furat condica, în vreme ce la rândul ei şefa SVSU se apără arătând, cu fotografii ale vechii condici făcute înainte ca aceasta să dispară, că nu avea niciun interes să sustragă documentul din moment ce era singura care semna!

►Şefa SVSU a deschis patru procese

Pentru orele tăiate din salariu, pentru zilele de concediu de asemenea tăiate fără o bază legală şi pentru discriminare în acordarea drepturilor salariale, Andreea Radu a deschis – din 2021 şi până acum – nu mai puţin de patru procese împotriva Primăriei Dârmăneşti şi a primarului Emilian Ciolan, procese aflate în diferite stadii. „Ancheta” a studiat dosarele, care sunt publice la instanţele pe rolul cărora se judecă, şi a descoperit şi alte documente – înştiinţări, adrese, solicitări – cu adnotări halucinante făcute de edil la adresa şefei SVSU, din care redăm doar câteva:

„Nu semnez nicun act catre ISU Arges cu minciunile tale”

„Ati spus ca aveti adidasi de 500 lei si nu-I tociti prin comuna”

„Nu ai lucrat nimic 2019, 2020 Nu ai avut nu stiu ce aprobare. In 2021 ai fost in pregatiri de nasa si neai actionat in judecata iar 2022 nu ai facut mai nimic.”

„Fă plângere penală că atât te pricepi – nu este nicio problemă. Când ai chiulit de la muncă am fost prezent în Primărie eu. Am condică personală, ca să nu mai dispară şi acolo… pentru plata salariului nu-ţi aduci aminte de multe”

„Există un Dumnezeu care îţi va da după sufletul tău – timpul nu a trecut”

„Pentru activitatea pe 2022 vei fii evaluată şi vei primi ce trebuie să primeşti”

Şi, pentru că tot o acuză că nu participă la şedinţele de la ISU Argeş, pe o notă internă întocmită de către Andreea Radu prin care cerea permisiunea să plece la şedinţă la ISU Argeş, acesta a consemnat:

„Daca faptic nu se vede activitatea ta de şef SVSU din 2019-2022 este zero ce cauti la sedinta??? Nu sînt de acord.”

„Salariul la-ti luat 100% pe ce?? Procese verbale??? Unde te trezesti nu te deplasezi din birou doar birfe” – îi reproşează edilul şefei SVSU, pentru ca pe un alt document să scrie: „Nu ati mentionat temeiul legal conform caruia faceţi munca de teren??”

►Cosmin Enescu, lider Sindicatul „Egalitatea”: „Aşa ceva nu am întâlnit în viaţa mea!”

Ultimul proces a fost iniţiat de Sindicatul „Egalitatea” al Funcţionarilor Publici, după ce edilul nici măcar nu a catadicsit să răspundă solicitării sindicatului de a explica, cu dovezi, de ce i-a tăiat Andreei Radu 19 ore din salariu pe luna decembrie 2022, cu atât mai mult, cu cât sancționarea unui angajat pentru o abatere disciplinară se poate pune în aplicare doar în urma unei cercetări disciplinare prealabile, la care angajatul este convocat pentru a-și putea expune punctul de vedere și pentru a putea aduce argumente în apărarea sa. Lucru care de altfel nu s-a întâmplat!

Cosmin Enescu

Cosmin Enescu

Noi nu am fost informaţi despre niciun fel de cercetare disciplinară şi, evident, nici nu am fost convocaţi pentru o astfel de întrevedere și totuși sancțiunea a fost pusă în aplicare, prin reducerea salariului aferent lunii decembrie 2022.

Ca reprezentant al sindicatului, mă ocup de peste 30 de judeţe, dar atitudine ca cea a primarului de la Dârmăneşti nu am întâlnit niciodată. Din ianuarie şi până acum domnul primar nu a răspuns la solicitarea sindicatului, aşa că am mers mai departe în instanţă pentru a apăra drepturile doamnei Radu. Referitor la faptul că el ţine condica instituţiei şi doar el scrie, e unic în ţară: legea spune foarte clar că angajatul trebuie să semneze.” – ne-a declarat Cosmin Enescu, jurist în cadrul Prefecturii Argeş şi lider al Sindicatului „Egalitatea”.

În ceea ce priveşte decizia de a-i refuza Andreei Radu în mod discriminatoriu dreptul la majorarea salariului, la fel ca tuturor colegilor săi din primărie, fiind singura care nu a beneficiat de toate drepturile salariale, Cosmin Enescu ne-a precizat că dispoziţia primarului Emilian Ciolan privind acordarea salariilor a fost deja atacată de Prefectură în instanţă, din acel moment ea fiind blocată.

►Concluzii

Ce soluţie întrevede edilul comunei Dârmăneşti? În aceeaşi notă habarnistă, Emilian Ciolan ne-a declarat că intenţionează să îi desfiinţeze postul Andreei Radu şi să preia el şi secretarul primăriei („Băiat bun, pe care eu l-am învăţat tot!”) atribuţiile pe linie de situaţii de urgenţă, lucru de altfel imposibil, după cum ne-a declarat juristul Cosmin Enescu de la Prefectura Argeş, care a precizat că această funcţie este obligatorie în organigrama primăriilor.

Cât despre Andreea Radu, aceasta e decisă să nu plece capul şi să continue să lupte pentru drepturile ei:

Intenţionez să-mi văd în continuare de treaba mea, să-mi desfăşor activitatea atât cât este posibil. În niciun caz nu voi accepta să fiu călcată în picioare de dumnealui şi aştept, bineînţeles, ca adevărul să iasă la suprafaţă şi să vadă toată lumea ce se întâmplă în Primăria Dârmăneşti, ce fel de comportament poate avea un om ales de către cetăţeni, faţă de un angajat, fără vreun motiv real.”

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Firmele lui Dan Săndulescu şi Gheorghe Soare au distrus două drumuri la Merişani! Hectare întregi exploatate ilegal!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Beleţi-Negreşti | Cosmin Enescu | Emilian Ciolan | NASA | Primăria Dârmăneşti | Sorelo

Ultimele articole