Vine toamna, vin scumpirile! Pentru ce vom scoate mai mulți bani din buzunare

de | 29.08.2022 10:00 | Știri, După locație, După subiect, Economic, Național

Un nou val de scumpiri este așteptat din toamna, iar o mare contribuție la această modificare a prețurilor o are seceta. Fermierii avertizează că din cauza culturilor distruse, uleiul ar putea să coste cu până la 5 lei mai mult în următoarele luni.

De asemenea, pe lista scumpirilor se află și carnea, laptele, dar și legumele, potrivit Antena 3.

Ministrul al Culturii, Petre Daea, spune că cea mai afectată zonă din cauza secetei este cea Vrancei. Totodată, ministrul spune că o responsabilă pentru această problemă ar fi și lipsa investițiilor în sistemele de irigații.

În ultimii ani cea mai afectată zonă din cele văzute de mine, este Vrancea. Am fost la Brăila, am fost la Galați, la sistemele de irigații. Din nefericire, am regăsit stadiul din 2019 privind executarea sistemului reabilitării sistemului de irigații, a transmis ministrul Petre Daea, potrivit Antena 3.

Ar putea fi cea mai grea iarnă din ultimii ani

Și prețul mărit la gaze este îngrijorător pentru români, având în vedere că în ultimele 3 luni a crecut cu 50%.

Astfel, acum, gazul costă între 161 – 180 euro/ MWh, adică de 7,5 ori mai mult decât acum o jumătate de an.

Mai mult, analiștii economici spun că iarna 2022-2023 ar putea fi cea mai grea din ultimii ani ai generației noastre.

Sunt cifre destul de dramatice. Analiza noastră relevă că suntem într-o perioadă destul de delicată și, din păcate, de la momentul realizăriii sale, prețul a continuat să crească. Am depășit 180 (n.r. 180 de euro pentru un MWh) astăzi.

Suntem nu departe de vârfurile de peste 200 (n.r. de euro), înregistrate imediat după invazia Ucrainei. Cred că răspunsul ține de disponibilitatea și capabilitatea resurselor publice, deci a statului, de a acoperi niște facturi.

Cineva suportă acest cost. Că este populația directă acum sau că este statul, adică populația României în viitor prin îndatorare, cineva va suporta. Dar cred că se va ajunge la un mix și pentru categoriile vulnerabile sper că va exista un mix sufiecient de confortabil încât să nu vedem evoluții dextrem de dureroase”, a transmis Claudiu Cazacu, analist economic, pentru Antena 3.

Foto Fanatik.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Au tăiat în carne vie! Amenzi pentru șoferii care vorbeau la telefon sau nu opreau la trecerile de pietoni

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole