Mai mulți bani pentru vechimea în muncă! Cât costă, în 2023, cumpărarea unui an

de | 09.01.2023 17:43 | Știri, După locație, După subiect, Economic, Lifestyle, Național

Cetățenii din România care se pregătesc să iasă la pensie, dar nu au atins stagiul minim de cotizare, pot cumpăra vechime și în acest an, conform OUG 163/2020.

Însă, aceștia vor da mai mulți bani pentru vechimea în muncă. Pensia a crescut, dar și prețul pe care oamenii îl au de achitat în cazul în care doresc să cumpere ani de vechime pentru pensia la stat.

Această creștere vine odată cu mărirea salariului minim pe economie, care a ajuns la 3.000 de lei din luna ianuarie a acestui an.

Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.”, se precizează în actul normativ.

Cei care vor să plătească vechimea în muncă, trebuie să știe că realizarea calculului pentru contribuția lunară se face în funcție de valoarea salariului minim pe economie. Astfel, dacă salariul minim este, la ora actuală, de 3.000 de lei, contribuția lunară ajunge de la 638 de lei la 750 de lei în anul 2023.

Prin urmare, în acest an contrbuția la sistemul public de pensii este de 9.000 de lei, în total.

Suma de bani poate fi plătită integral ori eșalonat. Românii pot cumpăra până la 5 ani de vechime în muncă până la data de 31 august.

Conform actului normativ, contractul de asigurare socială și plata contribuției pot fi făcute în perioadele de timp cuprinse între data împlinirii vârstei majoratului și data vârstei standard de pensionare.

Foto descritiv Stiridiapora.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Au fost înregistrate primele cazuri cu Kraken în România

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: