Fostul manager al Muntenia Hospital este noul şef al CNAS

de | 20.12.2023 20:30 | Din ediția tipărită, Eveniment, Importante

Fostul manager al Muntenia Hospital este noul şef al CNAS

Ancheta DNA în scandalul vaccinurilor anti-COVID a produs săptămâna trecută un nou cutremur, care de această dată a zguduit Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Fost secretar de stat la Ministerul Sănătăţii în perioada pandemiei, Andrei Baciu a demisionat din funcţia de preşedinte al CNAS cu doar o oră înainte de a ajunge la sediul Anticorupţiei, unde a fost chemat pentru a i se aduce la cunoştinţă că este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave în dosarul achiziţiei de vaccinuri.

În urma demisiei lui Andrei Baciu şi până când va fi desemnat un nou preşedinte, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, l-a propus ca interimar la şefia CNAS pe consilierul său onorific, argeşeanul Cristian-Georgică Celea, fost general SRI, fost director al Spitalului SRI şi primul manager al Muntenia Hospital din Piteşti, propunere pe care premierul Marcel Ciolacu a aprobat-o.

► Cine este Cristian Celea?

Cristian Celea este general SRI în rezervă, născut în 1956 în comuna argeşeană Teiu. Fost medic oftalmolog al preşedintelui Ion Iliescu – conform unor surse -, în urmă cu mai bine de două decenii, acesta a fost manager al Spitalului SRI „Agrippa Ionescu” şi a mai condus Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în timpul guvernării Năstase, în perioada 2003-2005. General de brigadă cu o stea, a fost trecut în rezervă de Traian Băsescu, prin decretul 317 din 16 martie 2006.

În 2011, a preluat, încă de la înfiinţare, conducerea Muntenia Medical Hospital, la vremea respectivă considerat cel mai mare spital privat din regiune, însă sub managementul lui Celea unitatea medicală s-a dovedit o gaură neagră pentru SIF Muntenia, care ulterior a renunţat la clinică.

La începutul acestui an, generalul Celea a fost „reactivat”, în momentul în care a fost desemnat în Consiliul de administrație al CNAS, numirea fiind semnată de premierul Nicolae Ciucă pe 19 ianuarie. Aducerea lui Celea în structurile de conducere ale unei instituţii cu un buget uriaş a dat naştere multor speculaţii cu privire la implicarea serviciilor în sistemul de sănătate. Câteva săptămâni mai târziu, în declaraţia de avere a generalului Celea apărea şi calitatea de membru al Consiliului de administrație la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” din Capitală.

► Latifundiarul din Argeş

Conform celor mai recente declaraţii, Cristian Celea are o avere impresionantă. Acesta deţine nu mai puţin de 23 de terenuri în 4 județe și municipiul București, însumând 107.000 de metri pătrați, majoritatea proprietăţilor fiind în judeţul Argeş. Cele mai multe dintre acestea au fost moştenite de către generalul SRI în cursul anului trecut, fiind vorba de o casă cu teren în Piteşti şi diverse suprafeţe agricole sau forestiere în  Teiu, Răteşti, Rociu şi Ciomăgeşti. În 2021, Cristian Celea şi-a cumpărat o casă de 470 mp cu teren de 4500 mp în Căteasca.

Generalul Celea mai deţine 4 autoturisme, dintre care două de epocă (un NEKAF M38 Jeep și un Trabant break), un scuter Piaggio, trei șalupe și o remorcă, precum şi 30.000 de euro în bijuterii și obiecte de artă.

Cristian Celea încasează din pensii circa 45.000 euro pe an, la care se adaugă veniturile de 18.000 euro din închirierea apartamentelor pe care le deţine în Bucureşti.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Judecătoarea argeşeană Denisa Stănişor este noua şefă a CSM

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: