Reacția mediului de afaceri argesean: Mărirea taxelor nu este soluția!

de | 21.08.2023 16:16 | Județean, Economic

  • Mărirea taxelor nu este soluția!

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș si-a exprimat punctul de vedere referitor la modificarile fiscale despre care s-a făcut vorbire în ultima vreme. exprimând opinia mediului de afaceri argeșean.

Prin nou anunțatul proiect de modificări fiscale Statul dovedește încă o dată incapacitatea de a asigura un cadru fiscal predictibil și mai ales prietenos cu mediul privat, acela care a dus întotdeauna greaua povară a taxelor și impozitelor.

 

Pentru a n-a oară, deficitele bugetare se intenționează a fi completate prin cea mai simplă, dar cea mai proastă măsură – majorarea de taxe și impozite, deși experiența anterioară a unor astfel de măsuri a arătat invariabil că ele nu au avut NICIODATĂ impactul scontat. Ba dimpotrivă, efectul, previzibil de altfel, va fi că vom constata că economia va încetini, probabil va intra în recul și aproape sigur vom vedea un consum scăzând în următoarea perioadă.

 

Mediul de afaceri apelează la raţiunea guvernanților, pentru că este ilogic și chiar sinucigaș din punct de vedere economic să se modifice fiscalitatea în timpul exerciţiului financiar. Vorbim de planuri de afaceri aflate în implementare, de contracte în derulare, de bugete creionate plecând de la anumiți parametri…”

Toate acestea vor deveni nule prin schimbarea arbitrară, de pe o zi pe alta a regulilor jocului!

Mai mult decât atât, contextul global și regional –  influențat de marile economii care încetinesc ritmul de creștere, de războiul de la granițele noastre care nu dă semne de încetare prea curând – previzionează că și economia României are toate șansele să sufere și să încetinească. Ori, este o regulă de bază într-o economie care dă semnale negative – nu crești taxele, nu crești TVA–ul, mai ales la domenii care au fost și pot continua să fie motoare de creștere economică….”

Guvernanții trebuie să aibă înțelepciunea și abilitatea de a identifica alte căi de scădere a deficitului bugetar.

De-a lungul timpului, în spațiul public au fost identificate mai multe astfel de măsuri, dintre care vom menționa doar câteva: eficientizarea schemei de personal din rândul funcţionarilor publici, accelerarea programelor de investiţii din fonduri europene, eficientizarea cheltuielilor la bugetul de stat, îmbunătăţirea colectării de taxe şi impozite prin digitalizarea ANAF, combaterea muncii la negru, combaterea evaziunii fiscale, impozitarea progresivă a veniturilor. Tot din categoria măsurilor care ar putea fi analizate în vederea maximizării veniturilor la bugetul de stat ar putea fi și majorarea nivelului redevențelor pentru resurse minerale, terenuri agricole sau verificarea cu atenție mărită a modalităților de expatriere a profiturilor de către marile companii, etc…

 

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, în calitatea sa de reprezentant al mediului de afaceri,  trage un semnal de alarmă! Continuîndu-se cu plan nesănătos, vom asista cu siguranță la 3 lucruri: la creșterea evaziunii fiscale și a muncii fără forme legale, la înmulțirea falimentelor din rândul micilor afaceri și nu în ultimul rând, poate cel mai dureros aspect – la plecarea din țară a celor mai bine pregătiți dintre noi…”

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ce bani ajung în Argeș? Ministerul Dezvoltării a virat aproape 8 milioane pentru investiții prin PNRR

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: CCIA Arges