5 argeşeni în topul medicilor care au acordat cele mai multe concedii medicale în 2023

de | 20.03.2024 20:15 | Din ediția tipărită, Importante, Județean, Lifestyle

🔻 2 ortopezi, 2 medici de familie şi un specialist în boli interne din judeţul nostru apar în topul naţional al concediilor.

🔻 Un medic de familie, care poate avea maximum 2.200 de pacienţi, a semnat aproape 900 de certificate de concediu medical într-un an!

 

În 2023, în România s-au acordat… 3,3 milioane de concedii medicale! O cifră uriaşă, care reflectă starea proastă de sănătate a românilor concomitent cu un adevărat fenomen al concediilor medicale fictive.

Săptămâna trecută, la solicitarea Hotnews.ro, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a făcut publică lista cu top 100 de medici care anul trecut au acordat cele mai multe concedii medicale. Lista beneficiază de protecţia datelor cu caracter personal, aşa încât nu sunt menţionate numele medicilor care semnează pe bandă concedii medicale, ci doar judeţul unde profesează, precum şi specializarea. Pe lista CNAS apar şi cinci medici argeşeni.

 

O treime din pacienţii unui medic de familie au primit concedii

Cele mai multe concedii medicale au fost acordate în 2023 de un medic oncolog din Cluj, care a semnat nu mai puţin de 3.225 de astfel de certificate pentru pacienţii săi suferinzi de diferite forme de cancer. Bolile oncologice sunt de altfel una dintre afecţiunile pentru care s-au acordat, cu totul justificat, concediile cu cea mai mare durată. Potrivit preşedintei CNAS, Valeria Herdea, România are 207.722 de pacienți oncologici, ceea ce este „dramatic pentru starea de sănătate a unei populații”.

În top 10 medici care au acordat cele mai multe concedii medicale în 2023, jumătate sunt specialişti în ortopedie, ramură în care, din nou justificat, dacă pacientul şi-a rupt un picior sau o mână, automat este cel puţin trei săptămâni imobilizat. Ortoped este şi medicul argeşean care are eliberate anul trecut cele mai multe certificate de concediu medical din judeţul nostru. Acesta se situează pe locul 35 la nivel naţional cu 913 concedii semnate care totalizează 10.353 de zile de repaus.

ortopedie

Pe locul al doilea în ceea ce-i priveşte pe medicii argeşeni şi pe 42 la nivel naţional se situează un medic de familie, care a acordat pacienţilor de pe lista proprie nu mai puţin de 867 de concedii medicale, totalizând 3.177 de zile. În condiţiile în care – conform legislaţiei în vigoare – un medic de familie nu poate avea mai mult de 2.200 de persoane înscrise la cabinetul său, ori medicul respectiv are cei mai bolnavi pacienţi din judeţ, ori dă cu prea multă uşurinţă concedii! Altfel nu se explică cum, la maximum 2.200 de pacienţi un medic să dea aproape 900 de concedii medicale, adică mai mult de o treime din numărul pacienţilor de pe lista sa.

Pe locul al III-lea în topul celor mai multe concedii medicale (53 în clasamentul naţional) figurează un specialist în medicină internă, cu 785 de certificate eliberate pentru 4.303 zile, în vreme ce locurile 4 şi 5 sunt ocupate de un alt ortoped (676 certificate, 6.962 zile) şi un alt medic de familie, specializat şi în ecografie abdominală (632 certificate, 8.148 zile).

Concediile medicale – impozitate din cauza falşilor bolnavi

„Au fost 274.000 de concedii date, pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România, fiindcă am strănutat şi am fost răciţi” – declara recent premierul Marcel Ciolacu, nemulţumit că se acordă concedii şi pentru afecţiuni minore şi, prin urmare, pacienţii beneficiază, pe lângă scutirea de a mai merge la munci, şi de facilităţile fiscale pe care le implică acordarea unui concediu medical.

Avalanșa de concedii medicale pe care statul a fost nevoit să le deconteze anul trecut, în valoare de 6 miliarde de lei, i-a determinat pe guvernanți să adopte măsura impozitării cu 10% a salariului şi pe durata concediului , de la 1 ianuarie 2024. Denumită „taxa pe boală”, aceasta a fost eliminată de senatori în februarie, însă Camera Deputaţilor este for decizional, aşa că cel puţin până va trece şi de votul deputaţilor impozitarea concediilor medicale rămâne în vigoare.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Şefa de la Psihiatrie acuzată de corupţie – superiubită de pacienţi şi rudele acestora!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate | CNAS

Ultimele articole