anchetaonline.ro

Ministerul Familiei anunță înființarea a noi centre de prevenire a separării copilului de familia sa

de | 20.11.2023 18:54 | Național, Economic

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în calitate de coordonator de reforme și investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 13 – Reforme Sociale, Investiția I1 – Crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie a semnat astăzi primele 20 de contracte aferente proiectelor cu acest obiectiv. Prin aceste investiții se pot realiza trei categorii de servicii sociale: Centre de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți; Centre de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități; Centre de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii.

Evenimentul a avut loc astăzi, de Ziua drepturilor copilului, iar la eveniment a participat și un grup de copiii și tineri din World Vision România și FONPC. Centrele de zi ce urmează a fi înființate vor asigura accesul la servicii sociale de sprijin de prevenire a separării copilului de familia sa pentru un număr de maxim 4.500 de copii. Investiția are în vedere crearea a aproximativ 150 de centre de prevenire a separării copilului de familia sa, bugetul total alocat fiind de 50 milioane de euro, arată Ministerul Familiei în comunicatul publicat.

”Copiii din România să crească și să se dezvolte în interiorul familiilor lor”

”Mă bucur pentru că iată, chiar de ziua lor, demarăm o serie de investiții finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care au ca scop crearea în final a peste 150 de centre de prevenire a separării copilului de familia sa. După cum vedem, şi am spus-o mereu, PNRR înseamnă în primul și în primul rând reforme, viziuni, mod de viață şi, nu ultimul rând, înseamnă bani. Pentru că locul copilului este alături de familie. Iar rolul nostru în și din funcțiile pe care vremelnic le deținem, este să facem tot posibilul astfel încât toți copiii din România să crească și să se dezvolte în interiorul familiilor lor. Și exact acest lucru îl facem astăzi împreună: autorități centrale și locale, prin semnarea primelor 22 din cele 150 de contracte de finanțare pentru realizarea centrelor de zi destinate copiilor expuși riscului de a fi separați de familiile lor, dar și recuperării copiilor cu dizabilități sau consilierii și sprijinului pentru părinți și copii. România nu poate crește dacă toți copiii care se nasc aici nu au șanse egale de a-și dezvolta potențialul. Iar prin investițiile demarate astăzi ne asigurăm că în special copiii proveniți din familiile vulnerabile, indiferent de locul în care s-au născut, la țară sau la oraș, într-o zonă mai mult sau mai puțin dezvoltată economic, au o șansă în plus prin posibilitatea de a merge după școală sau după grădiniță într-un centru de zi, în care vor primi nu doar o masă caldă, ci și consiliere, orientare școlară și profesională din partea specialiștilor”, a transmis, potrivit sursei citate, premierul Marcel Ciolacu, prezent la evenimentul de la Palatul Victoria.

”Apoi susținerea va trebui să fie de la bugetele locale”

La rândul său, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero i-a felicitat pe primarii care au ales ca prioritate copii.  

”Vă mulțumesc din tot sufletul pentru că ați acceptat să muncim împreună, mulțumesc primarilor, care au spus prezent și spun prezent de fiecare dată, când este vorba de copiii țării noastre. Nu va fi ușor pentru că în prima fază susținerea este prin fonduri europene, dar apoi susținerea va trebui să fie de la bugetele locale. Faptul că dumneavoastră ați ales ca prioritate copiii, viitorii adulți ai țării noastre, înseamnă foarte mult”, a explicat Natalia Intotero, potrivit sursei citate.

Sursă foto: Facebook Ministerul Familiei.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Atenție, șoferi! CNAIR anunță două transporturi agabaritice

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Familie