În urma tragediei de la 2 Mai, în care un șofer drogat a ucis doi tineri, iar alți trei au fost răniți, Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le pregătește șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor o serie de măsuri dure.
Într-o conferință de presă, susținută luni, Cătălin Predoiu a anunțat că va propune o serie de modificări legislative, printre care şi confiscarea mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv, relatează digi24.ro
Instituire a măsurii de confiscare obligatorie a mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv cu droguri. Este o prevedere care funcţionează şi în state membre ale Uniunii Europene”, a explicat Cătălin Predoiu
De asemenea, el a mai transmis că vrea instituirea obligativităţii testului antidrog cu ocazia examinării medicale pentru dobândirea sau reînnoirea permisului.
Voi propune Guvernului şi Parlamentului legislaţie pe următoarele direcţii – măsuri care vizează conducătorii auto: instituirea obligativităţii testului antidrog cu ocazia examinării medicale pentru dobândirea sau reînnoirea permisului şi extinderea examinării medicale la restituirea permisului de conducere reţinut pentru consumul de alcool şi droguri. Deci, vrei carnet, test antidrog. Instituirea unor noi situaţii în care efectuarea testării antidrog – alcool este obligatorie suplimentar prevederilor actuale: atunci când în vehicul sunt identificate substanţe care pot avea caracter psihoactiv, recipiente cu alcool desfăcute, conducătorul auto figurează în baza de date că a încălcat norme privind consumul de alcool şi droguri la volan, precum şi când a comis infracţiuni la regimul substanţele interzise”, a precizat Cătălin Predoiu la Ministerul Afacerilor Interne.
O altă măsură propusă de acesta este mărirea termenului pentru restituirea permisului de conducere, atunci când acesta a fost anulat, ca urmare a consumului de alcool si droguri.
În prezent – 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau pedepsei in regim de privare de libertate, voi propune 3 ani. Un an de la data grațierii totale ori a restului de pedeapsă de la data rămânerii definitive a hotărârii judecatorești prin care s-a dispus suspendarea pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei în caz de consum de alcool și droguri. În prezent este un an, voi propune 5 ani” , a mai spus Predoiu.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Primele măsuri după accidentul din 2 Mai: Demiteri la IPJ Constanța!