Ministrul Sportului cere ca cel puțin 40 % dintre sportivii de pe teren să fie români

de | 07.07.2022 18:54 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Național

O nouă regulă în sport stârnește foarte multe controverse. Ministrul Sportului, Eduard Novak, a anunțat semnarea unui ordin care prevede o obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor de naționalitate română, din totalul participanților. Această regulă ar urma să fie respectată începând cu acest sezon, 2022-2023, la compețiile sportive naționale oficiale.

Ministrul sportului, Eduard Novak, a semnat ordinul care stabileşte obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă

Obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii, începând cu sezonul competiţional următor, 2022-2023”, se arată într-un comunicat de presă, transmis, miercuri, de Ministerul Sportului.

După acest anunț oficial, ministrul Sportului, Eduard Novak a transmis un mesaj pe pagina sa de socializare Facebook, explicând că această decizie a fost luată pentru a ajuta echipele naționale și că sportivii români vor fi, în acest fel, susținuți și prioritizați.

Președintele CNCD: „Din punctul meu de vedere, e discriminare”

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a avut o reacție, în urma anunțului făcut de Ministerul Sportului, precizând că o astfel de măsură ar putea fi luată în considerare în cazul sportivilor non-comunitari, însă nu pentru sportivii care provin din țări din Uniunea Europeană.

În ceea ce privește jucătorii din Uniunea Europeană, față de ei nu se poate aplica o astfel de decizie. Cetățenilor Uniunii Europene li se asigură accesul la liberă circulație și la muncă precum li se asigură și celor din țara respectivă. Dacă vorbim de țări din state terțe, din afara Uniunii Europene, acolo se pot introduce anumite măsuri”, a transmis Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Totodată, președintele CNCD cataloghează această măsură ca fiind o formă de discriminare.

Scopul este legitim, dar metoda prin care s-a ales să fie atins nu e una adecvată. Creează o formă de discriminare. Orice persoană interesată sau Organizație Non-Guvernamentală poate ataca un astfel de ordin, cum domnul ministru are posibilitatea de a o revoca și a căuta alte metode pentru sprijinul sportivilor.

Din punctul meu de vedere, e discriminare. Repet, nu că nu ar fi un demers legitim”, a transmis Csaba Asztalos, la Liga Digisport.

Foto PSnews

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Mama lui Robert Glință despre gafa lui Eduard Novak: „Acest ministru obscur și total nepregătit, nu merită decât ocolit”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: