Senatorul Narcis Mircescu, după demisia lui Dacian Cioloș: ,,USR nu stă într-un om sau într-un grup!”

de | 07.06.2022 09:30 | După locație, Județean, Politic

Săptămâna trecută, Dacian Cioloș și-a anunțat demisia din USR PLUS și lansarea unui nou proiect politic – REPER. Un REPER urmat, deocamdată, doar de patru europarlamentari și, probabil, de câțiva parlamentari care își vor anunța și ei plecarea. Restul aleșilor locali și județeni stau cuminți la locurile lor, pentru că au mandate ce încetează, prin lege, odată cu demisia din partid. Pe de altă parte, noua aventură politică a lui Cioloș nu inspiră prea multă încredere din punct de vedere al șanselor de a conta în 2024. Așa se face că nici simpatizanții săi din Argeș nu s-au grăbit să îl urmeze, nici chiar prietenul său Dan Hodoș, fost lider al PLUS, înainte ca partidul să fuzioneze cu USR.

Cum se vede demisia lui Cioloș de la vârful conducerii USR Argeș, dar și care sunt planurile USR pentru a mai repara procentele scăzute din sondaje – am stat de vorbă despre toate acestea și altele în plus cu senatorul Narcis Mircescu, președinte al USR PLUS Argeș.

„Nu avem nicio plecare și nu am cunoștință de colegi care să dorească să îl urmeze pe Dacian

*Cioloș și-a dat demisia. Se poate ieși pe PLUS dintr-o astfel de conjunctură?
– Se poate, deoarece USR nu stă într-un om sau într-un grup. În 2017, partidul a trecut prin demisia președintelui fondator și în 2020 a reușit să dubleze numărul parlamentarilor.

*Din cât cunoașteți, va fi urmat și de membri din USR Argeș?

– Astăzi nu avem nicio plecare și nu am cunoștință de colegi care să dorească să îl urmeze pe Dacian.

*Plecarea lui Cioloș vine pe fondul unui trend descendent al partidului. Aveți vreun plan de resuscitare?

– Mai degrabă suntem într-o perioadă de stagnareși reașezare.
Am reluat contactul direct cu alegătorii, întrerupt de pandemie.

Facem opoziție activă și cu soluții alternative guvernului „socialist cu epoleți”.

Avem primari care livrează în comunitățile pe care le conduc (sunt peste 1,7 milioane de români în localitățile cu primari USR). În județul Argeș, vedem la Câmpulung ce înseamnă administrație locală USR, orașul prinde viață după mai bine de 30 de ani PSD/PNL, în care nu s-a făcut mai nimic.

Consolidăm filialele și pregătim viitorii candidați pentru 2024.

*Principala nemulțumire a bazei partidului o constituie ieșirea de la guvernare. Cum se văd lucrurile de la vârful partidului, acum, după ce ați mai avut timp să procesați informația?

– Am fost dați afară de la guvernare, deoarece PNL și Iohannis nu și-au dorit niciodată, în mod real, schimbările pe care le-au promis în campania electorală. Președintele a dorit să se schimbe roșu cu galben și în rest să rămână la fel și a fost deranjat de insistența USR de a produce schimbări în domenii cum ar fi justiția, reforma administrativă sau achizițiile publice. Nu există precedent în istoria politică de după ‘89 în care un premier, în mai puțin de 9 luni, să dea afară doi miniștri ai partenerului de coaliție. Mai mult, în anumite cercuri PNL se discuta și se pregătea următorul ministru liberal al Transporturilor ce urma să fie înscăunat după congresul PNL.
Acum, cu informația procesată, realizăm că ne revine o responsabilitate majoră de a construi în jurul USR alternativa modernizatoare de care România are mare nevoie. În 2024, alegatorii vor avea de ales între socialismul cu epoleți oferit de partidul unic PSD/PNL, alternativa modernizatoare din jurul USR și varianta extremistă pe care nu am să o menționez.

„Cotizațiile USR sunt legale, morale și necesare

*Credeți că domnul Cătălin Drulă, foarte probabil viitorul președinte al USR, va reuși să împace și aripa din partid care contestă actuala formulă de conducere?

– Urmează să ne alegem liderul prin votul tuturor membrilor și cred că viitorul președinte USR va fi Cătălin Drulă. Bineînțeles că există mai multe opinii în partid și vom avea și alți candidați, însă am convingerea că, odată încheiate alegerile, vom lucra împreună cu toții. Cătălin Drulă are abilitățile necesare pentru a construi și a da direcția partidului, în care să se regăsească opiniile diverse din USR.

*După plecarea lui Cioloș s-a pus pe tapet problema ilegalității indemnizațiilor de partid, după ce Cătălin Drulă a afirmat că europarlamentarii care au plecat odată cu Cioloș ar avea restanțe de 30.000 de euro.  Din punctul dumneavoastră de vedere, cât de morale sau legale sunt aceste indemnizații?

– Toți membrii unui partid politic trebuie să plătească o cotizație. În toate partidele. În USR, avem un sistem de cotizații diferențiat, cu nivele minime obligatorii diferite, pentru membrii din mediul rural, cei din urban și, respectiv, aleșii naționali și europeni. Este transparent, public și cunoscut tuturor membrilor. Banii din cotizații sunt cheltuiți în mod transparent, puteți vedea pe site-ul usr.ro toate contractele. Suntem singurul partid din România care are un registru public de contracte. Cotizațiile USR sunt legale, morale și necesare. Campania „Fără penali”, de exemplu, a fost susținută din banii de cotizații ai membrilor USR.

„USR susține cota unică, reducerea taxelor pe muncă și a TVA-ului pe energie și carburanți”

*Mai funcționează, în Argeș, alianța cu PNL și, dacă da, poate rezista această alianță în contextul criticilor pe care le livrați constant de când nu mai sunteți la guvernare?

– Funcționează în mare parte (la Pitești, o parte din PNL colaborează cu USR în timp ce o altă parte asigură mai degrabă majoritatea împreună cu PSD). Când am decis împreună cu conducerea PNL să continuăm alianța în Argeș, noi deja făceam opoziție guvernului PSD/PNL. Dacă va rezista sau nu vom vedea.

*Liderii PSD Argeș vă critică și spun că ați făcut praf programul PNRR pe care speră să-l poată renegocia pe parcurs. Dumneavoastră susțineți contrariul. Cetățeanul care vrea să-și facă o opinie corectă cum poate afla adevărul?

– Cetățeanul informat își poate face o opinie corectă. Am să tratez pe scurt principalele atacuri ale PSD legate de PNRR. Au afirmat că nu pot mări pensiile din cauza pragului de 9,4% din PIB alocat în PNRR pensiilor, fără să spună că România nu a atins niciodată acest prag, deși,în ultimii 10 ani, mai bine de 7 ani PSD a fost la guvernare. Astăzi, când au Ministerul de Finanțe și Ministerul Muncii, nu cheltuie 9,4% din PIB pe pensii, asta în condițiile în care nu s-au atins de pensiile speciale și de la anul se pregătesc să extindă categoriile de beneficiari ai pensiilor speciale cu primari, viceprimari și șefi de consilii județene.

Vorbesc de irigații în condițiile în care Marcel Boloș le-a băgat din pix  în PNRR pentru că nu avea proiecte verzi, dar era obligatoriu un minimum de 37%. El credea că sunt proiecte verzi, dar pentru că nu urmărește discuțiile de la nivel european și nu se pricepe, nu știa că pe metodologia UE sistemul de irigații comunist care pierde foarte multă apă nu respectă standardele actuale de mediu. Deci nu poate fi catalogat drept proiect verde. Mai mult, nu există un proiect concret, un studiu tehnic, nici măcar o hartă a canalelor pe care România le voia refăcute. A fost un exercițiu de amatorism cumplit din partea lui Boloș și a Ministerului Agriculturii condus de liberalul Oros.

USR i-a cerut lui Marcel Boloș să prezinte proiectul concret pe care l-a lăsat în decembrie 2020 pentru irigații. Dau un sfat actualei coaliții să implementeze PNRR, să construiască spitale, școli și autostrăzi și să nu mai piardă vremea pe discuții sterile. Să folosească Planul Național Strategic de care se ocupă ministrul PSD Chesnoiu pentru a dezvolta agricultura, inclusiv irigațiile (au la dispozitie 6,2 miliarde euro anul acesta pentru tranziție și 15,9 miliarde din 2023).

Personal, cred că aceste atacuri pregătesc un eșec al implementării PNRR (ori nu sunt în stare, ori nu vor să-l implementeze, deoarece presupune implementarea unor reforme care încurcă PSD).

*De ceva vreme, PSD vine cu tot felul de propuneri de modificări fiscale. Cum se văd acestea din barca USR, știind că în acest partid, mulți dintre membri  lucrează în economia reală, nu la stat?

– Propunerile de care se discută în spațiul public sunt total nepotrivite din punctul nostru de vedere. În condițiile în care inflația scăpată de sub control a sărăcit deja populația, guvernanții se pregătesc să mărească taxele (impozit progresiv, taxă de solidaritate…).  PSD și PNL pun biciul pe cei care oricum plătesc, în loc să reducă evaziunea și cheltuielile de funcționare ale statului.

USR susține cota unică, reducerea taxelor pe muncă și a TVA-ului pe energie și carburanți.

*Guvernul PSD-PNL împrumută România cu 1.000 de euro pe secundă. În acest context de criză, dacă ați fi rămas la guvernare, ce ați fi făcut ca să nu se ajungă aici?

– Am fi redus din timp taxele (TVA, acciza) pe energie și carburanți pentru a ține în frâu inflația și am fi redus cheltuielile de funcționare ale statului. Soluțiile de mai sus sunt prinse în proiecte legislative depuse de USR în Parlament, dar respinse de actuala majoritate.


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

OMG! Alina Gorghiu pupă la fel ca Simona Bucura Oprescu!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare: