Misiune grea! Cristina Chiriac, un antreprenor argeșean care vrea să unească femeile de afaceri

de | 04.04.2022 19:38 | După subiect, Economic, Județean, Știri

  • Seria evenimentelor de networking organizate în cadrul proiectului WINGATE a ajuns și la Pitești. Proiectul derulat de Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA) se adresează doamnelor din business sau celor care vor să-și înceapă o afacere și vine cu know how din zona de management și business plan, înființarea unui start-up și noțiuni de negociere, strategie de business, comunicare și PR. De asemenea, programul oferă oportunități participanților pentru a-și îmbunătăți prezența pe piața locală și internațională. Lăsăm deoparte detaliile birocratice – le puteți descoperi dând un simplu search pe Google – și ne vom concentra pe doamnele care s-au alăturat evenimentului care a avut loc, vinerea trecută, la Pitești.

WINGATE a oferit contextul acestei întâlniri. Cristina Chiriac, președintele ANAA, este și președintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) și și-a dorit să cunoască femei de afaceri din Pitești, având intenția de a deschide și aici o filială. CONAF are în acest moment 24 de sucursale care însumează 3000 de companii.

7 - Misiune grea! Cristina Chiriac, un antreprenor argeșean care vrea să unească femeile de afaceri

Cristina Chiriac: „Sunt mulți naivi care au intrat în administrația publică să facă ceva și au ieșit șifonați”

De fel din Câmpulung, Cristina Chiriac spune cu umor că „am rămas aceeași gușată, chiar dacă locuiesc în București”. În trecut, a lucrat la stat, în funcții de management, în instituții precum Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului, conducând, în calitate de vicepreședinte, departamentele de Postprivatizare și Insolvență. În 2012, a realizat că statul la stat poate fi cât se poate de neproductiv, iar inerția sistemului este greu de învins. A schimbat statul cu privatul, aruncându-se în zona de antreprenoriat, iar acum luptă, din exterior, cu același stat veșnic rezistent la schimbare și cu update-uri greoaie la realitate.

Am întrebat-o și noi cum de a renunțat la un job la stat, unde timpul trece, leafa merge, unde avea relaxarea unui venit sigur și consistent…

„În continuare sunt relaxată. În viață trebuie să-ți stabilești niște priorități și, dacă viața profesională nu mai corespunde valorilor tale, din punctul meu de vedere, trebuie să iei o decizie. Un prieten drag îmi spunea așa: «Imaginează-ți că ești într-o cameră neagră, plină de funingine și tu intri cu o rochie albă. Crezi că vei ieși din acea cameră fără nicio pată?». Sunt mulți naivi care au intrat în administrația publică să facă ceva și au ieșit șifonați doar pe principiul că nu s-au potrivit normelor și dogmelor politice!”,  ne-a declarat Cristina Chiriac.

Cristina - Misiune grea! Cristina Chiriac, un antreprenor argeșean care vrea să unească femeile de afaceri

Este drept, doamna nu este chiar o naivă, iar zona pe care și-a ales-o vine la pachet cu niște beneficii, mai ales dacă știi să lucrezi cu programe europene, iar acestea se înscriu într-un trend al momentului. Educația în antreprenoriat, cu accent pe educarea și impulsionarea femeilor antreprenor, a fost și încă mai este (și va mai fi o perioadă lungă!) una încurajată cu fonduri de către Uniunea Europeană. E drept, banii nu pică așa cum se întâmplă la stat, ci trebuie să muncești pentru ei. Ca recunoaștere a meritelor sale, Cristina primește de la Comisia Europeană titlul de Ambasador al antreprenoriatului feminin. În 2013, pune bazele Asociației Naționale a Antreprenorilor, prin intermediul căreia militează pentru drepturile antreprenorilor mici și mijlocii, susține educația antreprenorială și contribuie activ la promovarea și încurajarea antreprenoriatului în Romania. În anul 2017, pune bazele primei construcții patronale dedicate antreprenoriatului feminin și astfel apare Federația Patronatelor Femeilor Antreprenor.

 „Argeșul nu stă chiar așa de rău, este la un nivel mediu în ceea ce privește implicarea femeilor”

Este drept că antreprenoriatul este reprezentat de tot felul de structuri asociative care, în raport cu statul, nu au obținut mari victorii.

„Din cauza oboselii, a blazării, a faptului că știi că nu poți să schimbi foarte multe lucruri… Toate acestea conduc către o stare de conformare. Foarte mulți dintre cei care activează în aceste segmente patronale, organizaționale sau asociative conștientizează că de-a lungul timpului nu au putut face mare lucru, că rolul lor este doar consultativ, și atunci au obosit.

Fiind antreprenor, la început nu mă simțeam reprezentată de nimeni. Eram eu, de capul meu, în fața modificărilor legislative ce să făceau cu o vâltoare de nedescris și m-am întrebat unde sunt toate asociațiile patronale. Înțelegeam perfect dialogul social, constatam doar că el nu există sau există doar pe hârtie.

Ce aduce CONAF în plus și Asociația Patronală a Antreprenorilor? Este o stare din aceasta acerbă de acțiune, de neoboseală. Ca mamă, rolul acesta nu încetează niciodată, sunt în permanentă stare de energie. În consecință, cred că acesta este marele atu al femeilor antreprenor: sunt deja formate cu acest nivel de energie pe care și-l dozează încontinuu și care nu cunosc lista pierzătorilor.”, spune Cristina Chiriac.

Chiar dacă ne aflăm în 2022, femeile pleacă în continuare cu un handicap de gen, dovadă și faptul că numărul de femei din parlament este mai mic decât în legislatura anterioară.

„În funcție de nivelul de trai, de dezvoltarea economică a unui județ, femeile sunt tratate diferit. Sunt câteva județe unde nivelul economic este mai ridicat și atunci femeile sunt mai emancipate, mai curajoase și își iau viața în propriile mâini și județe precum… Botoșani, de exemplu, unde lucrurile sunt la polul opus. Argeșul nu stă chiar așa de rău, este la un nivel mediu… Din interacțiunea pe care am avut-o cu doamnele din Pitești, am identificat persoane care se implică activ și construiesc. Se implică nu doar la nivel de business, ci și organizațional, în comunitate, și le felicit. Noi încă nu conștientizăm că cel mai important atu al nostru, ca oameni de business, este informația. Ea dă tonul. Dacă eu am acces la o informație cu trei luni înainte, voi avea șansele mai mari ca businessul meu să se dezvolte mai rapid. Când o să înțelegem acest lucru, atunci o să înțelegem importanța acestor evenimente de networking și eu asta fac acum: le invit pe femei și nu numai într-o rețea în care există informație, multă acțiune și sprijin reciproc.”,  ne-a mai declarat Cristina Chiriac, fondator Flori de Ie.

Olimpia Doru, director general al New Design Composite, a fost cea care a intermediat întâlnirea cu antreprenoriatul feminin din Pitești, dar și cu doamne implicate în comunitate (de multe ori, aceleași), precum Alina Manea, inspectorul general al IȘJ Argeș, Cătălina Dumitrașcu, inspector general adjunct, sau Luminița Ioana, decanul Baroului de Avocați Argeș, „prima femeie decan după 150 de ani”, cum îi place să-și spună.

1 - Misiune grea! Cristina Chiriac, un antreprenor argeșean care vrea să unească femeile de afaceri

Este drept că întâlnirea a avut loc într-un context în care nu doar antreprenoriatul feminin se confruntă cu probleme, ci antreprenoriatul, în general. Cu atât mai mult, nevoia de sprijin reciproc și de a face parte dintr-o rețea de networking ar putea face diferența.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole