Atenție, șoferi! Polițiștii vor putea afla în câteva secunde dacă aveți asigurare RCA

de | 22.09.2022 21:52 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Poliția Română a testat o aplicație de mobil care are rolul de a filma și fotografia numerele de înmatriculare ale autoturismelor, cu scopul de a descoperi, în câteva secunde, dacă mașina este asigurată sau nu.

Acest lucru va fi posibil prin conectarea la baza de date AIDA cu polițele RCA. Anunțul a fost făcut de către președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR).

Aplicația a fost deja testată de Poliția Română, în cadrul FIAR 2022.

Aplicația a fost deja testată din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare. În câteva fracțiuni de secundă aplicația interoghează baza de date AIDA și întoarce răspunsul dacă mașina este e asigurată sau nu.
Apoi polițistul poate lua decizia să oprească mașina și să verifice dacă într-adevăr are sau nu asigurare, pentru că se pot întâmpla cazuri în care mașina are asigurare, dar e făcută pe seria de șasiu – e în vederea înmatriculării – și atunci numnărul de înamtriculare nu figurează, ci figurează șasiul. Se va rezolva în timp și acest aspect”, a transmis președintele BAAR, Mădălin Roșu.

Momentan, aplicația permite să fie făcută căutarea doar după fotografie, dar în viitor se are în vedere testarea unei variante video. Cu ajutorul acesteia, va fi posibil ca aplicația să vadă numărul și să anunțe dacă este asigurată, chiar în timp de agenții de poliție circulă cu mașina și filmează, așa a precizat Mădălin Roșu pentru Hotnews.ro. Mai mult, acesta a specificat că aplicația va fi disponibilă doar pentru Poliție, fiind interconectată cu baza de date AIDA.

Aplicația va fi pusă pe aparate speciale, securizate ale Poliției, deci nu va fi la liber pentru toată lumea. Vom încerca să ducem aplicația mai departe, poate reusim să o integrăm cu camerele de CNAIR, să interconectăm cu sistemele radar.
Partea de fotografie funcționează și a și fost testată de câteva misiuni ale unor echipaje de Poliție în țară. La partea video încă se lucrează. Anul acesta estimăm că se va da drumul la aplicație.”, a adăugat președintele BAAR.

70 % dintre autoturisme au RCA

Potrivit datelor transmise de ASF și MAI în Parlament, doar 6,7 milioane de autovehicule din cele 9,6 milioane înmatriculate în România, la finalul anului 2021, aveau asigurare RCA. Prin urmare doar 70% dintre mașini aveau polițe de aigurare.

Însă, sunt foarte multe dintre autovehiculele neasigurate care sunt abandonate prin parcări sau pe străzi. În acest caz, proprietarul autoturismului trebuie să suspende contractul RCA, să depună plăcuțele de înmatriculare și să imobilibeze autovehiculul într-un spațiu privat, ci nu pe domeniul public.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Patronul Hotelului Yaky– chemat în judecată de către asociația de proprietari a blocului pe care el l-a construit!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: MAI | Poliția Română | RCA