Bătrânul mort în Autogara Pitești – subiect în raportul Departamentul de Stat SUA!

de | 21.04.2022 20:30 | Eveniment, Importante, Pitești

Ni s-a dus buhul şi la Washington! Raportul SUA privind drepturile omului în România prezintă trei cazuri din Piteşti!

Abuzurile autorităţilor şi corupţia ţin capul de afiş al raportului Departamentului de Stat al SUA pe 2021 privind respectarea drepturilor omului în România.

Cazuri celebre, care anul trecut au şocat opinia publică şi ale căror ecouri au depăşit graniţele ţării, sunt prezentate în documentul publicat de instituţia americană specializată în probleme de politică externă.

Printre acestea, şi incidentul din Autogara Sud din Piteşti, soldat cu moartea unui pensionar în urma intervenţiei brutale a oamenilor legii, dar şi cazul judecătorului de la Curtea de Apel Piteşti care a ajuns să fie cercetat disciplinar după ce a stabilit, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie nu își justifică existența.

 

Departamentul de Stat al SUA a dat publicităţii raportul pe 2021 privind respectarea drepturilor omului în România. În cele 46 de pagini pe care le conţine, documentul menţionează relele tratamente, corupția la scară largă, lipsa răspunderii pentru violența de gen și violență sexuală, abuzurile comise asupra persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate, dar şi cazurile de îngrădire a libertăţii presei.

Un an de la tragedia din autogară. Ancheta bate pasul pe loc

Pensionar mort autogara pitesti_4

În urmă cu un an, un bărbat în vârstă de 63 de ani, fost inginer la Arpechim, murea subit după ce poliţiştii Daniel Drăghici şi Ilie Florea îl puneau la pământ cu brutalitate, unul dintre oamenii legii punându-i bătrânului genunchiul pe gât şi provocându-i astfel asfixierea. Cazul pensionarului care şi-a pierdut viaţa în autogara din Piteşti este primul exemplu concret de abuz al autorităţilor din România prezentat în  raportul Departamentului de Stat al SUA pe 2021. Iată cum relatează documentul Departamentului de Stat al SUA incidentul:

Pe 16 aprilie, în orașul Pitești, mai mulți polițiști au încercat să rețină un bărbat de 63 de ani care se certa cu forțele de ordine după ce a fost evacuat dintr-un restaurant în flăcări. Conform imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, oamenii legii păreau să-l împingă pe bărbat la pământ. După cum a relatat presa, bărbatul a încetat să mai respire imediat și nu a mai putut fi resuscitat. Un reprezentant al unităţii de medicină legală Piteşti (n.red. – dr. Dan Manu, şeful Serviciului de Medicină  Legală) a declarat că decesul a fost cauzat de asfixierea mecanică. Pe 20 aprilie, doi oameni ai legii au fost arestați pentru implicarea lor în incident.” – scrie în raportul autorităţilor guvernamentale ale SUA.

Raportul oficialilor din SUA sesizează problema legată de lipsa unei instituţii special desemnate să investigheze dacă folosirea forţei de către oamenii legii este justificată în astfel de situaţii. Aşa se face că parchetele se ocupă de anchete și urmăriri penale împotriva polițiștilor care comit infracţiuni, în vreme ce jandarmii sunt cercetaţi de parchetele militare.

Citeşte aici raportul integral al Departamentului de Stat al SUA!

În cazul morţii pensionarului piteştean pus la pământ de forţele de ordine, la un an de la incident suspecţii nu au fost nici până acum trimişi în judecată, poliţiştii Daniel Drăghici şi Ilie Florea fiind în continuare cercetaţi în stare de libertate, pentru purtare abuzivă şi ucidere din culpă, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, iar în cazul subofiţerului de la Jandarmi implicat în acest caz cercetările sunt efectuate de către Parchetul Militar Bucureşti.

Când politicul intră cu bocancii în justiţie

Un alt aspect semnalat de către americani în raportul privind respectarea drepturilor omului în România vizează independenţa justiţiei, despre care documentul precizează că în mai multe rânduri aceasta a fost compromisă. Documentul aminteşte de situaţia Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, care a continuat să funcţioneze chiar şi după ce Curtea Europeană de Justiţie a stabilit că nu este conformă cu legislaţia UE şi că se aseamănă cu un instrument de presiune politică asupra magistraţilor.

De asemenea, sunt menţionate şi derapaje ale Inspecţiei Judiciare, acuzate că și-ar fi folosit autoritatea pentru a intimida judecătorii care au vorbit împotriva Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție și care au pledat pentru reformarea sistemului de justiție. În acest context, este menţionat cazul judecătorului piteştean ajuns să fie cercetat disciplinar pentru că a îndrăznit să afirme într-o hotărâre judecătorească faptul că SIIJ nu îşi justifică existenţa:

Inspecţia Judiciară a folosit măsuri disciplinare împotriva procurorilor și judecătorilor care au solicitat hotărâri ale instanțelor internaționale cu privire la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție sau care au vorbit public despre corupția din sistemul judiciar. Pe 14 iunie, Inspecţia Judiciară a deschis o anchetă  asupra unui judecător din Piteşti care a decis că existenţa Secţiei de Investigare a Infracțiunilor din Justiție este ilegală, în baza sentinței CEJ din 18 mai” – scrie în raportul Departamentului de Stat a SUA.

Raportul SUA: scandări xenofobe la Piteşti

miting scandari xenofobe pitesti

Nu în ultimul rând, oraşul Piteşti este menţionat în acelaşi document în contextul exemplelor de discriminare a etnicilor în România. Astfel, Raportul evocă un episod ce a avut loc pe 29 martie 2021, atunci când, la un miting organizat de AUR împotriva restricţiilor impuse de răspândirea virusului COVID-19, participanţii au scandat lozinci xenofobe, fără absolut nicio legătură cu pandemia: „Afară, afară, cu ungurii din ţară!”


Citește, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Fiica doctorului Morlova de la Pediatrie – medic nou la Spitalului Județean!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Autogara Piteşti | COVID-19 | Inspecţia Judiciară | Pitești | Washington

Ultimele articole