Fostul primar Nicolae Gavrilescu – 3 ani închisoare pentru contractele atribuite ginerelui

de | 15.06.2022 22:00 | Știri

În octombrie 2019, fostul primar al comunei Călineşti, Nicolae Gavrilescu, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, fiind acuzat că ar fi favorizat firma ginerelui său în derularea unui proiect finanţat din banii primăriei. Săptămâna trecută, judecătorii Tribunalului Argeş s-au pronunţat, în primă instanţă, condamnându-l pe fostul edil la închisoare cu suspendare.

 

De la tata socru pentru ginerele patron – plăţi fără număr!

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2008-2012, Nicolae Gavrilescu, „în calitate de primar al comunei Călinești, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi determinat atribuirea și ar fi încheiat cu societatea comercială administrată de George-Cătălin Arsene un contract de achiziție publică, având ca obiect lucrări de proiectare și construcție la obiectivul de investiții «Bază Sportivă Multifuncțională model tip 2, satul Vrănești, comuna Călinești, jud. Argeș».

Ulterior, pe parcursul executării contractului, edilul ar fi dispus plata atât a lucrărilor la valori supraevaluate, cât și a contravalorii «garanției de bună execuție» care nu a fost constituită niciodată pe parcursul executării contractului. Această conduită ar fi avut drept consecință producerea unei pagube totale de 113.514 lei în patrimoniul Primăriei Călinești, precum și un folos necuvenit echivalent în favoarea firmei beneficiare a fondurilor publice.”

George-Cătălin Arsene este nimeni altul decât ginerele lui Nicolae Gavrilescu, firma sa, Aliantz Tim, având mai multe contracte cu administraţia locală a comunei Călineşti pe vremea când tata-socru era primar. De altfel, într-o declaraţie acordată în exclusivitate redactorilor „Ancheta” în 2014, la vremea când procurorii DNA ridicau teancuri de documente de la Primăria Călineşti, însuşi Nicolae Gavrilescu a recunoscut că îi dădea contracte propriului ginere: „Este adevărat că firma ginerelui meu a făcut anumite reparații la obiectivele din comuna Călinești, dar din moment ce a avut cea mai bună ofertă, ce era să fac? Să o refuz și să fac cu alții mai scump?”

 

Gavrilescu – obligat să muncească gratis la primăria pe care a condus-o 12 ani

 

„Nota de plată” pentru ex-primarul Gavrilescu a venit, iată, opt ani mai târziu, săptămâna trecută instanţa de fond declarându-l vinovat de abuz în serviciu. Joi, 9 iunie, completul C3-Anticorupţie din cadrul Secţiei Penale a Tribunalului Argeş l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, interzicându-i totodată să mai candideze la o funcţie aleasă sau să mai ocupe o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

De asemenea, pe perioada termenului de supraveghere de trei ani, Nicolae Gavrilescu trebuie să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială şi să presteze 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, fie în cadrul Primăriei pe care a condus-o vreme de 12 ani, fie în cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Călineşti. La rândul său, şi ginerele s-a ales cu aceeaşi condamnare pentru complicitate la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu.

Primăria comunei Călinești s-a constituit parte civilă în cauză, astfel că prin sentinţa de săptămâna trecută cei doi inculpaţi au fost obligaţi de către instanţă la plata sumei de 113.514,2 lei, calculată drept prejudiciu, sumă care de altfel a fost consemnată de către George-Cătălin Arsene la o unitate bancară încă din cursul urmăririi penale. Decizia instanţei nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu apel. (Nadia Ciochină)

 

Nici fiul fostului primar n-a sărit departe de… probleme!

Sentinţa în cazul fostului primar vine la doar câteva săptămâni după ce şi fiul său s-a ales cu o condamnare penală, în cazul său definitivă. Pe 19 mai, la ultimul termen de la Curtea de Apel Piteşti, Marius Gavrilescu a primit o pedeapsă de 1 an şi 8 luni închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, după ce a luat bani de la două persoane cărora le-a promis că le aranjează angajarea la Spitalul Judeţean.

 

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Fiul fostului primar din Călineşti – CONDAMNAT! Promitea angajări contra cost la Spitalul Județean Argeș

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Călinești | Curtea de Apel Pitești | DNA | Nicolae Gavrilescu | Tribunalul Argeș

Ultimele articole