Noutăți în cazul lui Cătălin Cherecheş. Ministrul Justiției Alina Gorghiu: ”Instanţa din Munchen a decis predarea lui în România”

de | 13.03.2024 20:39 | Național, Eveniment

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, va fi predat autorităţilor române. ”Instanţa din Munchen a decis predarea lui în România, ca urmare a demersurilor făcute de statul român”, a explicat ministrul Alina Gorghiu.

În această seară ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a făcut o declaraţie de presă legată de predarea fugarului Cătălin Cherecheş: ”După cum știţi una dintre prioritățile cheie pe care le-am avut ca ministru al Justiției, numit de PNL, este tema fugarilor. Nu trece o săptămână în care să nu vă țin la curent cu propuneri de modificare a legislației în sensul îmbunătățirii aducerii fugarilor în România, nu trece o săptămână fără să vă fac un bilanț legat de numărul celor aduși înapoi în România. Aducerea lor în țară este o prioritate nu doar a mea, ci şi a Guvernului României şi a statului român. În această după-amiază ni s-a comunicat oficial de către justiţia din Germania faptul că va fi predat un alt fugar cu nume sonor şi anume Cătălin Cherecheş. Instanţa din Munchen a decis predarea lui în România, ca urmare a demersurilor făcute de statul român. Vreau să mulţumesc tuturor instituţiilor, autorităţilor române  implicate, dar şi celor din afara României, în mod special Germaniei, pentru că s-a dovedit încă o dată că nivelul de cooperare judiciară în materie penală cu Germania este unul de excepţie”.

”Se împlinesc aproape patru luni de la momentul condamnării definitive a lui Cătălin Cherecheş şi de la momentul la care a decis să fugă din România. Din acel moment, dânsul împreună cu echipa sa, aşa cum v-am mai precizat public de-a lungul timpului, au încercat tot felul de tertipuri pentru a se sustrage de la executarea acestei pedepse. (…) Această decizie de condamnare a lui Cătălin Cherecheş este una definitivă şi executorie, deci trebuie predat României pentru a putea executa pedeapsa”, a mai explicat ministrul Alina Gorghiu. Întrebată în ce penitenciar va fi încarcerat Cătălin Cherecheş, ministrul Justiţiei a precizat că ”locaţia va fi decisă în funcţie de mijlocul de transport”. Fiind întrebată dacă Cătălin Cherecheş va câştiga, prin absurd, contestaţia, atunci va merge înapoi în Germania, ministrul a precizat: ”Odată adus în sistemul penitenciar, va rămâne, va ispăşi pedeapsa în statul român”.

Vă reamintim că fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare şi dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară, a fost depistat de poliţişti în Augsburg, Germania. Cătălin Cherecheş a ieşit din ţară pe la Punctul de Trecere a Frontierei Petea, înainte de pronunţarea sentinţei, sub identitatea unei rude. Astfel, pe data de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării poliţieneşti internaţionale şi a schimbului de date şi informaţii dintre Poliţia Română şi autorităţile din Germania, Ungaria, Austria şi Italia, bărbatul urmărit internaţional, a fost localizat, depistat şi reţinut, de către poliţiştii bavarezi şi BKA, în Augsburg. De altfel, miercuri, judecătorii Tribunalului Regional din Munchen au decis extrădarea lui Cătălin Cherecheș în România pentru executarea pedepsei.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Alina Gorghiu.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Referitor la cazul lui Cătălin Cherecheș. Ministrul Justiției: ”Pentru statul român nu există noțiunea de fugar VIP”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu

Ultimele articole