Ora de vară 2024. Când vor fi date ceasurile înainte cu o oră

de | 25.01.2024 10:35 | Național, Lifestyle

În România, schimbarea orei are loc de două ori pe an, o dată primăvară și o dată toamna, când se revine la ora de iarnă, considerată cea standard.

Conform legislaţiei Uniunii Europene actuale, se trece la ora de vară în ultima duminică a lunii martie şi se revine la ora iniţială în ultima duminică a lunii octombrie.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea este inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Când trecem la ora de vară în 2024?

În 2024, România trece la ora de vară duminică, 31 martie, moment în care ora 03:00 devine ora 04:00.

Astfel, 31 martie va fi ziua cea mai scurtă a anului, având, teoretic, 23 de ore. Prin urmare, vom dormi mai puțin.

Orarul de vară se aplică până în ultima duminică din octombrie. Astfel, revenirea la ora de iarnă va avea loc pe data de 27 octombrie 2024, când ora 04:00 va deveni din nou ora 03:00.

Schimbarea are loc de fiecare dată în weekend, în timpul nopții, pentru ca impactul asupra activităților esențiale să fie cât mai mic, potrivit antena3.ro

Cum ne afectează trecerea la ora de vară

Această schimbare poate afecta mulți oameni. Unii pot resimți oboseală, alții irascibilitate, cert este că se produc anumite schimbări în organism .

Schimbarea bruscă a orei ne poate perturba ritmul intern al somnului și al trezirii, ceea ce poate duce la oboseală, dificultăți de concentrare și probleme de memorie.

Potrivit specialiștilor, oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.

În cazul adulților, trecerea la ora de vară este asociată cel mai adesea cu tulburări de somn, însă studiile arată și un risc ușor mai crescut de a face infarct miocardic acut în prima săptămână de după schimbarea orei.

Foto descriptiv Libertatea pentru Femei

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Cum va fi vremea în următoarea perioadă? Anunțul meteorologilor

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole