Parlamentul European. Taxele pe bagajele de mână, în discuție la nivel european

de | 11.10.2023 10:26 | Național, Administrație

Parlamentul european vrea reglementarea bagajelor de mână la călătoria cu avionul. Această veste a venit de curând în comunicatul publicat de ECC Romani. Parlamentul European a votat o rezoluție care stabilește necesitatea realizării unor modificări ale Regulamentului (CE) nr. 1008/2008 (”Regulamentul privind serviciile aeriene”), în sensul uniformizării standardelor companiilor aeriene privind bagajele de mână, precum și a altor costuri suplimentare ale călătoriei.

Încă din 2019, Comisia Europeană a sesizat necesitatea realizării unor actualizări ale acestui regulament, în conformitate cu evoluția pieței, în cei peste 10 ani de când fusese adoptat. Perioada pandemică și restricțiile impuse de aceasta au determinat modificări importante în evoluția economică a companiilor aeriene, astfel încât, în prezent, aceste ajustări devin imperios necesare. ”În ultima perioadă, forurile europene au primit semnale de la consumatori, chiar demersuri de tipul petiție online, prin care erau subliniate inconvenientele aduse pe piață de regulile diferite ale companiilor aeriene privind bagajele de mână, care creează taxe ascunse și fac mai dificilă compararea prețurilor. De asemenea, atunci când pasagerii folosesc companii aeriene diferite sau când trebuie să-și schimbe planurile, normele incoerente creează confuzie”, potrivit sursei citate. Astfel, prin rezoluția adoptată privind uniformizarea standardelor pentru bagajele de mână ale companiilor aeriene, deputații europeni susțin că sunt necesare norme europene coerente privind dimensiunile și prețurile acestora.

Bagaje de mână să îndeplinească cerințe rezonabile

Totodată, parlamentarii europeni au subliniat că, atunci când revizuiește legislația actuală a UE privind serviciile aeriene, Comisia ar trebui să implementeze pe deplin hotărârea relevantă a Curții de Justiție a UE. Aceasta a constatat că liniile aeriene nu ar trebui să perceapă un supliment pentru bagajele de mână ”cu condiția ca aceste bagaje de mână să îndeplinească cerințe rezonabile în ceea ce privește greutatea și dimensiunile lor și să respecte cerințele de securitate aplicabile”. Ba mai mult, legislativul european opinează că noile reglementări ar trebui să abordeze și alte costuri ascunse, cum ar fi, de exemplu, taxele legate de alocarea locurilor. Prin propunerile de modificare a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1008/2008, care cad în sarcina Comisiei Europene, pot fi evitate inconveniențele și disconfortul cauzate de golurile legislative din prezent, accentuate după cei doi ani de restricții aeriene impuse de pandemia de Covid-19, potrivit sursei citate.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Paul Anghel.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Piteștenii rămân fără curent AZI! Vizate sunt mai multe cartiere din oraș

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Centrul European al Consumatorilor Romania