„Pensiile vor crește în 2023 cu mai mult de 5%!”, ne asigură ministrul finanțelor!

de | 01.09.2022 20:52 | Știri

Adrian Câciu, ministrul finanțelor, a precizat în cursul zilei de astăzi, 1 septembrie, în cadrul ședinței de guvern, că urmează o majorare a pensiilor cu peste 5% în 2023. Acest procent era prevăzut de lege pentru anul trecut, cauza fiind aceeaîn prezent inflația este de 15 la sută și este nevoie de o creștere mai mare, informează Digi24.

N-am să mă pronunț asupra procentului. Există spațiu. Și mai există și necesitate, iar decizia finală va fi luată în coaliție, pentru că trebuie așezate în echilibru nevoia de compensare a pierderii puterii de cumpărare – la mai multe categorii de cetățeni, nu numai la pensionari – și pe de altă parte, posibilitățile financiare, prognozele pe care le avem pentru anul viitor. Și ele evoluează. Noi avem prognoza de vară, acum vedem cum va arăta prognoza de toamnă. Și pe de altă parte, există celelalte priorități pe care statul trebuie să și le păstreze – avem de implementat PNRR, avem de făcut investiții, avem partea de asigurare a contribuțiilor pentru educație, sănătate, apărare. Lucrurile se vor pune toate pe masă, de aceea n-am să mă refer la procent, pentru că procentul va fi decis. Oricum, nu va fi cel pe care ni-l spune legea cu indexarea inflației din urmă cu un an, pentru că este evident că ar fi, din punctul meu de vedere, și incorect față de cetățeni, care resimt o inflație mult mai mare decât cea care a fost în urmă cu un an, în 2020”, a precizat Adrian Câciu.

Mai mult de atât, chiar și salariul minim a fost unul din subiectele abordate astăzi de ministru. Acesta a precizat că urmează să fie stabilit cuantumul pentru anul viitor.

Va fi acest dialog cu toată economia şi va rezulta un punct de înţelegere. Evident te duci la o negociere cu propuneri, aşteptăm să vedem care vor fi ghidajele, după discuţia din coaliţie, şi după aceea va începe negocierea cu mediul de afaceri. Trebuie ţinut cont de faptul că şi salariaţii se confruntă, până la urmă, cu greutăţi. De asemenea, trebuie să fim conştienţi de faptul că şi antreprenorii se confruntă cu greutăţi. Trebuie totul pus în balanţă. Lucrurile vor fi gestionate şi cred că într-o lună de zile, veţi vedea elementele care fac parte, până la urmă, din strategia fiscal-bugetară de anul viitor”, a informat acesta.

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

S-a dat startul construrii a două creșe în Pitești! Încă 110 noi locuri pentru copiii preșcolari!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole